frankrijk.nl

Croque-monsieur, het old-school-recept

Egbert,  Franse kok in Maastricht, herinnert zich de eerste keer dat hij een croque-monsieur maakte. Het geheim van deze typisch Franse tosti is de bechamelsaus. Zijn vroegere lerares Mademoiselle Eichel maakte daar geen grapjes over.

Op mijn middelbare school in Straatsburg kreeg ik in de jaren ’90 wekelijks 2 uur ‘E.M.T.’ ofwel Education Manuelle et Technique, een vak waarbij we allerlei huishoudelijke zaken leerden. Zo moesten we een schort naaien (dat ik aan mijn oma schonk en 6 jaar later terugkreeg als kerstcadeau), een alarm solderen (dat afging zodra de deur op slot ging) en kookten we basisrecepten. In het souterrain van onze school was er een grote keuken met 6 kookeilanden. De klas werd verdeeld in 3 groepen van 3 leerlingen. Samen was je verantwoordelijk voor alle kooktaken: inkopen, mise-en-place, koken, afwassen en opruimen…

Pan voor sauce Béchamel

Kookles van de oude stempel

Mademoiselle Eichel was het schoolvoorbeeld van de klassieke Franse docente: het haar strak in een knot, een mantelpakje tot onder de knie, een koninklijke hak onder haar schoenen en een leesbril die aan een halsketting hing. Zij was zeer à cheval sur les principes en dus streng over de precieze procedures in de recepten. Wie het in zijn hoofd haalde om de sneetjes brood met iets anders te smeren dan een couteau plat kreeg strafpunten. Bij het afwassen werd streng gecontroleerd of je de juiste keukengerei had gebruikt en zo niet: -1 point. Hoe dan ook, op een dag kookten wij een heerlijke en niet al te lichte lunch: een klassieke croque-monsieur die ik graag met jullie wil delen.

Hieronder de begrijpbare versie van de croque-monsieur die Mademoiselle Eichel ons liet maken, tenzij je haar originele receptuur (zie illustratie) snapt!

originele receptuur van de croque-monsieur

Recept Croque-monsieur sauce Mornay

Ingrediënten voor 2 croques: 
– 4 sneetjes witbrood (casino bijvoorbeeld, maar ander brood kan ook)
– 2 of meer plakken gekookte ham
– geraspte gruyère
– 25 gr roomboter
– 25 gr bloem
– ca. 30 cl melk
– nootmuskaat

Bereidingswijze:
▪ Beboter 2 sneetjes brood aan beide kanten en leg ze op een bakplaat bedekt met bakpapier.
▪ Leg op ieder snee een plak ham (of 2 als je meer smaak wilt) en wat geraspte gruyère.
▪ Leg daar bovenop een tweede snee brood.
▪ Maak ondertussen een béchamelsaus: smelt boter in een pan, voeg er de bloem toe en roer het goed door elkaar totdat je een vrij droog deeg krijgt. Voeg dan de melk beetje bij beetje toe en blijf mengen totdat je een redelijke dikke saus hebt. Meng daarna de nootmuskaat erdoor.
▪ Spreid de saus boven op een tosti en strooi er wat gruyère op.
▪ Bak in de oven, gedurende 15 minuten op 180 graden Celcius.

Bon appétit!

Wist je dit?

Croque-monsieur is een tosti met bechamel en gegrilde kaas.
Croque-madame is een croque-monsieur met een gebakken ei daar bovenop!

LEES OOK:
Hachis parmentier, ultiem bistrogerecht

Tekst: Egbert Ausems Beeld: CC/Alpha (croque), CC/Caroline Attwood (unspl) en illustrie: origineel recept Egbert Ausems.

Egbert Ausems Gastblogger

– PINTEREST –

Vond je dit een inspirerend artikel?
Bewaar het dan op je Pinterest!

Reacties zijn gesloten.