frankrijk.nl

6 Franse wijnen om ooit geproefd te hebben

Van de Champagne in het noorden tot aan de Provence in het zuiden, niemand zal betwisten dat je in Frankrijk veel fantastische wijnregio’s vindt. De Bordeaux en de Bourgogne blijven echter de twee exclusiefste Franse wijnstreken. Welke wijnen uit die gebieden behoren tot de absolute wereldtop?

Op vakantie is het niet moeilijk om te genieten van het Franse joie-de-vivre en wat ons betreft mag wijn daarbij zeker niet ontbreken!  En ook al krijgen we onze geluksmomentjes dan al snel van een eenvoudige vin de soif op een heerlijk terras, nu richten we ons op het beste wat wijnland Frankrijk te bieden heeft!  Want welke wijnen behoren tot de crème de la crème en zijn vraiment une classe superieure ? Hier een overzicht van exclusieve Franse wijnen, die elk jaar weer de hoogste punten scoren bij de critici…

Château Pétrus

Chateau Pétrus wijn

De naam Pétrus heeft iets mythisch. Het is een wijn die iedere wijnliefhebber minstens één keer in zijn leven geproefd wil hebben. Sommigen noemen deze Franse rode wijn zelfs de allerbeste wijn ter wereld. Het château staat in Pomerol in de Bordeauxstreek. De bodem hier is rijk aan klei en ijzer, perfect voor de merlotdruiven die uiteindelijk de Pétrus wijn vormen. Alles draait hier om perfectie, van de wijngaard tot de kelder. Alleen de mooiste trossen worden gebruikt voor de wijn en dit maakt van Pétrus niet alleen de beste, maar ook één van de duurste wijnen ter wereld.

Château Mouton Rothschild

Mouton Rothschild

Ook in Bordeaux, maar aan de andere kant van de Gironde, vinden we Mouton Rotschild. Niet te verwarren met dat andere beroemde château, Lafite Rothschild. Beide wijnhuizen hebben een Premier Cru Classéstatus en behoren tot de absolute top van Bordeaux. Naast de enorme complexiteit van de wijnen, staat Mouton bekend om de bijzondere etiketten die elk jaar door een andere kunstenaar worden ontworpen.

Lees ook: Wijnbluffen tegen een Fransman

Château d’Yquem

wijn Chateau d'Yquem

We blijven in Bordeaux met deze beroemde zoete Franse wijn. Château d’Yquem uit Sauternes wordt gemaakt van druiven die zijn aangetast door pourriture noble (edele rotting). Die droogt ze uit en zorgt ervoor dat de druiven heerlijk zoet worden. Dat, gecombineerd met de frisse zuren van de sauvignon, maakt deze wijn onweerstaanbaar. Het productieproces is zo tijdrovend en kostbaar, dat Yquem nooit goedkoop is. Reken op zo’n €180 voor een half flesje.

Romanée-Conti

wijn Romanée-Conti

Misschien wel de moeilijkst te bemachtigen wijn ter wereld, dat is de Romanée-Conti. Het Domaine is vernoemd naar de wijngaard la Romanée-Conti in Vosne-Romanée, gelegen in de Bourgogne.  Beroemd is de uitspraak van Roald Dahl na het proeven van deze wijn: “een orgasme op de tong!” Van deze koning onder de wijnen worden slechts 450 kistjes per jaar gemaakt. De vraag is echter vele malen groter en dus worden er astronomische bedragen met wel 4 nullen voor dit soort flessen neergelegd.

Château Margaux

Bordeaux Margaux

Na een uitstapje naar de Bourgogne zijn we weer terug in Bordeaux. Het blijven tenslotte de twee meest prestigieuze wijnregio’s van het land. Zoals de naam doet vermoeden vind je dit château in het dorpje Margaux in de Médoc, op de linkeroever van de Gironde. Château Margaux is het wijnhuis dat in 1855 met nog drie andere châteaux als eerste werd opgenomen als Premier Cru Classé in de befaamde Bordeaux-classificatie van dat jaar. Het wijnhuis staat niet alleen bekend om haar uitmuntende Grand Vin, maar ook om de tweede wijnen Pavillon Rouge en Pavillon Blanc. Die laatste wordt beschouwd als één van de beste witte wijnen van de Médoc.

Château Cheval Blanc

Cheval blanc dure wijnen

We gaan in de Bordeaux-streek weer van de linker- naar de rechteroever en strijken dit keer neer in Saint-Emilion. Cheval Blanc is samen met Pétrus het legendarische duo van de rechteroever. De assemblage bestaat hoofdzakelijk uit merlot en cabernet-franc met een kleine hoeveelheid cabernet sauvignon. De druiven zijn afkomstig van 45 verschillende percelen. Het vergt daarom elk jaar weer veel expertise en precisie om het perfecte melange samen te stellen. Samen met de voortreffelijke kwaliteit en de beperkte productie van Cheval Blanc-wijnen is duidelijk waar het exorbitante prijskaartje (vanaf €400 per fles) vandaan komt…

Bekende namen? Dan is deze FRANSE WIJNQUIZ vast een makkie voor je!

LEES OOK:
Wijnmaken onder water? Emmanuel vertelt hoe
Slapen op een wijndomein
7 Nederlandse wijnboeren in Frankrijk

Beeld: Best of Wines en Pixabay (Margaux). Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Best of Wines

Parijs met kids & tieners reisgids

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *