frankrijk.nl

5 Franse theemerken om te kennen

Voor alle theeliefhebbers: dit zijn beroemde Franse theehuizen om te (her)ontdekken! Leuke merken ook om te onthouden als cadeautip, want met een busje thee van Dammann, Betjeman of Mariage maak je elke theedrinker blij.

Mariages Frères

Het beroemde Franse theehuis Mariage Frères bestaat al sinds 1854 en wordt in de duurste hotels van Parijs geschonken. Veel Nederlandse theefanaten stoppen bij een bezoek aan Parijs altijd even in de Marais, bij de mooie winkel en theesalon van Mariage Frères. Een magische plek met meer dan 500 uitgestalde theesoorten in bussen en een vooroorlogse kassa.

Franse theesoorten Mariage FreresMariage Frères-corner bij Galeries Lafayette

Bekendste thee? Marco Polo, een zwarte thee met bloemen en gedroogd fruit uit China en Tibet. Bestaat ook als groene thee en in een ‘blauwe’ versie, met extra bloemen.

In Nederland is Mariage Frères o.a. te koop bij: theespeciaalzaken, zoals Exclusivithee in Leiden en bij de kookwinkels van Oldenhof (Hilversum, Amersfoort, Den Haag en Maastricht) en ook op hun webshop.


Betjeman & Barton

Twee Engelsen begonnen vlak na WOI een theewinkel in Parijs, waarbij ze typisch Engelse melanges aanpasten aan de Franse smaak. Al een eeuw lang is hun thee ‘à la française’ een succes. Al diverse jaren zijn er twee winkels in Den Haag en ook in Amsterdam is het theemerk sinds kort vertegenwoordigd. Marc en Dineke van Bommel openden in april 2022 een Betjeman & Barton-winkel in de Jan Evertsenstraat in Oud-West.

Franse thee winkel Betjeman & Barton in Amsterdam

Bekendste thee? Pouchkine, zwarte thee met bergamot en citrusvruchten.

Franse theesoorten Betjeman & Barton

In Nederland is Betjeman & Barton te koop bij: Betjeman & Barton heeft zoals gezegd 2 eigen winkels in Den Haag en 1 in Amsterdam. Het merk is verder ook te krijgen bij diverse speciaalzaken, zoals Tea in The City (Amsterdam en Utrecht) en Tea My Dear in Haarlem.


Dammann Frères

Dit Franse theehuis is in 1925 opgericht door de broers Dammann, die hun thee in die tijd vooral leverden aan luxe passagiersschepen op weg naar New-York. Al in die tijd begon het merk een typisch Franse specialisatie in zoete, fruitige en kruidige melanges. Tegenwoordig heeft Dammann Frères een indrukwekkend grote collectie met variaties van zwarte, witte, groene, gele thee, matcha en vele andere theesoorten.

Dammann Frères thee winkel in Parijs Place des VosgesDamman Frères, winkel op Place des Vosges in Parijs

Bekendste thee? Le Jardin Bleu, zwarte thee uit China en Sri Lanka met stukjes gedroogde rabarber en aardbeien.

Damman Freres theezakjes

In Nederland is Damman Frères te koop bij: theespeciaalzaken en De Bijenkorf.


Kusmi Tea

Dit theehuis is in 1917 opgericht door een Russische aristocraat die tijdens de revolutie naar Parijs vluchtte. Tegenwoordig is het merk vooral gericht op gezonde, rustgevende en ‘detox’-melanges. Dus bij Kusmi vind je veel groene thee, kruidenthee (tisane) en ook mate en chai. Favoriete aroma’s van dit merk zijn citrusvruchten, citroengras en specerijen als anijs, kardemom en gember.

Franse theesoorten Kusmi

Bekendste thee? Detox-thee  (groene thee, mate en grapefruit), Earl Grey Prince Wladimir (met een vleugje sinaasappelbloesem).

Franse theesoorten Kusmi

In Nederland is Kusmi Tea te koop bij: theespeciaalzaken en De Bijenkorf.


Palais des Thés

Dit jonge Franse theehuis – het bestaat pas sinds 1987 –  probeert zijn klanten alles te leren over thee. In de winkels van Palais des Thés kun je dus altijd veel proeven en ruiken en er is in Parijs zelfs een opleiding voor theesommelier van het merk. Bij de eigen theesoorten van Palais des Thés ligt de nadruk op bijzondere melanges en zeldzame ‘grand crus’.

Franse theemerken Palais des Thés

Bekendste thee? No 25, met een melange van vanille, amandel, kaneel, gember en citrusvruchten (bestaat als zwarte, groene, witte en rooibosthee).
Franse theemerken Palais des Thés NO 25

Palais des Thés is te koop in Parijs: diverse winkels, o.a. in de Marais, op de Rue Vieille-du-Temple en in de Rue des Martyrs in de wijk South-Pigalle.

LEES OOK:
De leukste winkelstraten in Parijs
Het Franse Warenhuis: Franse producten online!
Ti Bisou, Franse crêperie en speciaalzaak in Haarlem

Beeld: copright merken, behalve Palais des Thés en Mariage Frères – CC/NickyB. Hoofbeeld: Unsplash/rawpixel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *