frankrijk.nl

De Sologne: prachtige streek in Centre-Val de Loire

Ken jij de Sologne, de bosrijke streek vol jachtkastelen ten zuiden van Orléans? Ook de tarte tatin komt uit dit gebied dat vooral in de herfst betoverend mooi is.

Wie de lokroep van bronstige herten eens wil horen zit goed in de Sologne. In deze dicht beboste streek kun je bijna geen wandeling maken zonder wild tegen te komen. Een fazant die het pad oversteekt, everzwijnen, reeën of het machtige silhouet van een edelhert… Dit gebied tussen de rivieren Loire en de Cher heeft behalve veel bossen ook ontelbaar veel meren.

CC/Ange Couzinet, CC/Nicky Bouwmeester, CC/Olivier Letourneux, CC/Richard Toller

Beroemde kastelen

Geen wonder dat de Sologne in de 19e eeuw een geliefde jachtbestemming was voor de aristocratie in Parijs. Het ligt op nog geen dag rijden per koets van de hoofdstad, dus de streek is rijkelijk bezaaid met jachtpaviljoens en kasteeltjes. Koning François Ier ontdekte de omgeving al vele eeuwen eerder en koos het gebied voor de aanleg van zijn beroemde renaissance-kasteel Château de Chambord.

Renaissance-kasteel Château de Chambord in de herfst Château de Chambord (CC/F. Pavot)

Nieuw luxehotel op Chambord

Prachtig kasteel om te bezoeken met zijn beroemde dubbele wenteltrap en letterlijk honderden vertrekken. Bijzonder: op het landgoed van Chambord is dit jaar een luxehotel met restaurant geopend: Relais de Chambord, in een van de bijgebouwen direct naast het kasteel.

Chambord hotel Relais

Een andere originele manier om dit beroemde kasteeldomein nog beter te leren kennen is een wildtoer maken in een 4×4, waarbij een natuurgids je everzwijnen en herten laat zien.

Wild kijken per 4x4 rond kasteel Chambord Met een 4×4 over het kasteeldomein van Chambord (CC/Leonard de Serres)

Kuifje en de 101 jachthonden

Een ander kasteel in de Sologne is Château de Cheverny, bekend als het kasteel van Kuifje, omdat het Hergé inspireerde voor kasteel Molensloot. Er is een expositie gewijd aan de beroemde strip in een bijgebouw van het kasteel. Indrukwekkender nog zijn de tuinen, met zeldzame en oude boomsoorten, het interieur van het kasteel en de kennel waar de grote roedel honderd jachthonden gehouden worden.

Chateau de Cheverny Kuifje Kuifje-expositie in ‘kasteel Molensloot’ (CC/Jean-Claude Mouton).

Mooie dorpen en het stadje Blois

In de slaperige dorpen van de Sologne is vaak niet meer te zien dan een mooi oud kerkje. Toch hebben ze een opvallende charme door hun vakwerkhuizen met bakstenen muren, die in deze streek in een visgraat-motief gemetseld worden. Zoals het charmante Souvigny-en-Sologne (waar je heel gezellig kunt eten in Bistro Le Souvignot)La Ferté-Beauharnais of het middeleeuwse Mennetou-sur-Cher. Ook het stadje Blois is een zeer leuke plaats om te bezoeken, vanwege de levendige oude binnenstad, vol authentieke speciaalzaken.

Dorpje La Ferté le Beauharnais La Ferté-Beauharnais (CC/Daniel Jolivet)

La Ferté Saint-Aubin

Een leuk kasteel in het noorden van de Sologne, vlak bij de autoroute vanaf Orléans, is La Ferté Saint-Aubin. Een enthousiaste adellijke familie probeert dit mooie kolos al jaren in stand te houden. Kostbare zaak en daarom bedenken ze een hoop leuke attracties, om bezoekers te trekken. Zo kun je madeleines leren bakken in de prachtige 18e-eeuwse keuken en ook de mooie stallen van het landgoed zijn te bezoeken. Pareltje!

Kasteel La Ferté Saint-Aubin La Ferté Saint-Aubin (FB)


Slaapadressen in de Sologne

Mooie Airbnb-kamer in een privé-kasteel: alleen al die oprijlaan…. !

Airbnb op kasteel in de Sologne

B&B La Closerie de l’Aventure: charmante chambre d’hôtes in een 17e-eeuwse boerderij net buiten Cheverny. Met buitenjacuzzi en verwarmd zwembad. Dit adres ligt op maar 30 km van Zooparc de Beauval, een van de grootste en beste dierentuinen van Frankrijk, waar vorig jaar een babypanda geboren is.

B&B in de Sologne chambres d'hôtes

Leuke Airbnb in Saint-Viâtre: eenvoudige gîte in een dorpshuis van een schattig plaatsje in het hart van de Sologne.

Sologne gite Saint-Viatre

Suites van Château de Cheverny: het kasteel ‘van Kuifje’ verhuurt 7 luxe suites (2-7 pers.) in een van de bijgebouwen op het landgoed. Bijzondere plek.

Chateau de Cheverny moestuin De tuin van Cheverny CC/CDV)

Relais de Chambord: en je kunt ook echt ‘op stand’ gaan in de Sologne… In dit gloednieuwe vijfsterrenhotel slaap je létterlijk naast de voordeur van het beroemde kasteel van Chambord. De bekende Franse architect Jean-Michel Wilmotte richtte het hotel in als een luxe maison de campagne en diverse kamers hebben kasteel-view.

Relais de Chambord

Chambord hotel Relais Relais de Chambord

LEES OOK:
De mooiste kastelen in de herfst
Tarte tatin met abrikozen
Château du Rivau, onbekend Loirekasteel – te gek met kinderen!

Reacties zijn gesloten.