frankrijk.nl

Hoeveel weet jij van Franse wijnen?

In meeste Franse wijnstreken zijn de druiven alweer geoogst en 2018 gaat naar alle verwachtingen een prima wijnjaar opleveren. Mag jij graag een Frans wijntje drinken en voel je je wel thuis in die materie? Met deze 10 vragen test je je kennis!

1. Cépages, wat zijn dat?

a) wijnjaren
b) druivenrassen
c) kwaliteitslabels

2. Rode wijnen uit de Bourgogne worden hoofdzakelijk gemaakt van één druivensoort. Welke is dat?

a) cabernet sauvignon
b) merlot
c) pinot noir

Wijn uit de Bourgogne

3. Welke blauwe druif wordt veel gebruikt voor wijnen in de Bordeaux?

a) merlot
b) gamay
c) grenache

4. Uit welk wijngebied komen beroemde gele wijnen?

a) de Bergerac
b) de Provence
c) de Jura

5. Hoe heet champagne die alleen van chardonnay-druiven is gemaakt? (en niet ook van pinot noir en pinot meunier, zoals gebruikelijk)

a) blanc de blancs
b) crémant
c) champenoise

6. Château Margaux en Château Latour zijn bekende wijndomeinen in welke wijnstreek?

a) de Bourgogne
b) de Bordeaux
c) de Loirevallei

Margaux wijn - Bordeaux

7. Welke zoete witte wijn drinken Fransen het liefste met foie gras?

a) sauternes
b) chablis
c) veuve amiot

8. Welke wijnsoort komt NIET uit de Elzas?

a) edelzwicker
b) gewurztraminer
c) grüner veltliner
d) sylvaner

9. In welke Franse wijnstreek worden de witte wijnen sancerre en menetou-salon gemaakt?

a) de Champagne
b) de Loirestreek
c) de Bourgogne

10. Welke van deze appellations hoort NIET bij de Languedoc-Roussillon?

a) Picpoul de Pinet
b) Minervois
c) Cahors
d) Corbières


1b. Cépages zijn druivenrassen. Er zijn in Frankrijk 210 geautoriseerde druivenrassen, maar 70% van de druivenproductie bestaat uit deze 10 bekendste Franse cépages: merlot, grenache, syrah, cabernet sauvignon, carignan, pinot noir, gamay voor blauwe druiven. En 3 witte druivenrassen: ugni blanc, chardonnay en sauvignon blanc.

2c. Pinot noir-druiven vormen het hoofdbestanddeel van vrijwel alle rode bourgognes. Voor witte bourgognes is chardonnay veruit de meest gebruikte druif.

3a. Merlot is de meest geplante blauwe druif in de Bordeauxtreek, gevolgd door cabernet sauvignon, cabernet franc en nog een paar cépages. De 2 andere bij de antwoorden genoemde druivensoorten (grenache en gamay) komen vooral voor in de Provence, Languedoc-Roussillon en de Rhônevallei.

4c. In de Jura wordt een beroemde vin jaune gemaakt, een droge witte wijn die je lang kunt bewaren. Josee proefde deze opvallende wijn in de wijnstreek zelf  en at er comté bij!

5a. Blanc de blancs, zo heten alle witte wijnen die enkele van witte druiven gemaakt worden. Champagne wordt normaal gesproken gemaakt van een melange van 1 witte (chardonnay) en 2 blauwe druivensoorten (pinot noir en pinot meunier). Sommige champagneliefhebbers prefereren de – vaak duurdere – blanc de blancs-variant, omdat deze eleganter van smaak zou zijn.

6b. Château Margaux en Château Latour zijn gerenommeerde wijndomeinen in de Bordeaux, in de AOC Médoc. Het zijn Grand Cru Classés en de prijs voor hun wijnen uit een goed jaar beginnen bij €500 en lopen op tot duizenden euro’s per fles.

7a. Sauternes is voor de meeste Fransen de ideale wijn bij foie gras. De druiven van deze zoete wijn uit de Bordeaux worden geoogst nadat ‘edele rotting’ (pourriture noble) heeft plaatsgevonden, zodatde druiven een hoge dosis natuurlijke suikers bevatten. De bekendste en duurste sauternes worden gemaakt door Château d’Yquem.

8c. Grüner veltliner is een druivensoort uit Oostenrijk en dus niet uit de Elzas. De frisse droge smaak lijkt een beetje op sauvignon blanc, maar dat cépage vind je eerder in de Loirevallei en de Bordeaux.

9b. De Loirestreek is het wijngebied waar sancerre en menetou-salon vandaan komen. Lokale wijnen smaken vaak het beste bij lokale producten, vandaar dat deze 2 wijnen uitstekend samengaan met de meeste AOC-geitenkaasjes uit de Loirevallei.

10c. Cahors is in dit lijstje de vreemde eend in de bijt. Dat is een apart wijngebiedje rond de gelijknamige stad in het departement de Lot. Het staat bekend om zijn stevige en bijna zwarte rode wijnen, die vooral van de tanninerijke malbec-druiven gemaakt worden.

Meer dan 8 vragen goed? Gefeliciteerd, jij bent prima thuis in Franse wijnen! Dat moet gevierd worden, waar is de kurkentrekker?

P.S. Snel meer te weten komen over Franse wijnen? ‘Wijnkenner word je zo‘ is een erg leuk boek dat Franse cépages en wijngebieden op een toegankelijke manier presenteert. Te koop via bol.com (€22,95) (of lees via onderstaande link eerst onze uitgebreidere recensie!)

LEES OOK:
Wijnbluffen tegen een Fransman
Een wijnfles openen zonder kurkentrekker, zo doe je dat!
Wijnkenner word je zo! Vlot, grappig & begrijpbaar wijnboek

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: CC/Jim Fischer (pinot noir), Nicky Bouwmeester (fles op muurtje in de Bourgogne), CC/alh1 (Elzas), Josee Schouten (wijnvaten)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *