frankrijk.nl

Prachttuin in de Berry, Le Prieuré d’Orsan

Harold woont sinds enkele jaren in de Berry en ontdekte daar een bijzondere kloostertuin. Bij Les Jardins du Prieuré d’Orsan krijgen tuinliefhebbers vanzelf inspiratie: wàt een mooie plek!

Denk je je grote liefde te hebben gevonden, vind je ineens nog een grote liefde. Voor mij was dat La Fermette Lot, een oude Franse boerderij op het platteland in Midden-Frankrijk met een énorme tuin. Ik en mijn partner Johan moesten serieus aan de bak want die tuin had wel onderhoud nodig. Grasmaaien, bomen snoeien, wat voor planten zet je in die kleigrond en ga zo maar door. Op zoek naar inspiratie kregen we een tip van gasten van onze gîtes: op een half uurtje bij ons vandaan zou een prachtige bezoektuin liggen. En daar was inderdaad niets van gelogen.

Kloostertuin Le Prieure d'Orsan

Idyllische plek om te bezoeken in Midden-Frankrijk

Le Prieuré d’Orsan werd in 1107 opgericht door Robert d’Arbrissel, de abt van de abdij van Fontevraud in de Loirevallei. De tuinen van Orsan zijn een echte architecturale parel geïnspireerd door middeleeuwse wandtapijten. Deze opmerkelijke tuinen combineren het werk van twee architecten, Sonia Lesot en Patrice Taravella, die veel symboliek en biologische teelt gebruiken.
Bezoektuin Cher Berry

Elke maand anders

Onze eerste bezoek aan Prieuré d’Orsan gaf ons al zoveel inspiratie. We waren voor er het eerst in september en dat was eigenlijk al bijna het einde van het seizoen. Vanaf maart zijn de tuinen 6 maanden per jaar open en iedere maand zijn er andere planten en bomen die groeien en bloeien en je aandacht opeisen, geheel niet vervelend. Recent hebben we de tuinen weer bezocht en voelde we ons er meteen weer thuis. De liefde die erin is gestoken, het werken met natuurlijke materialen, het hergebruik van takken en stammen, de diversiteit aan bloemen, planten en groentes, de intimiteit van de verschillende tuinen. Een bijzonder geheel. To die for… zo mooi!

Diversiteit aan bloemen, planten en groentes

Beter goed gejat

We zagen fruitbomen met witgeschilderde stammen (behalve dat dat er erg mooi uitziet is het ook functioneel: een witte stam beschermt een fruitboom tegen insecten). Delen van de tuinen zijn bedekt met stro. Er is een afdak gemaakt van takken, boven het terras, waar je een kleine versnapering kunt nuttigen. Al deze details hebben wij nu ook toegepast in onze eigen tuin. Overigens is het afdak boven het terras van Orsan dit jaar gemaakt van gedroogde bamboebladeren, misschien een idee voor volgend jaar bij ons. Ik zeg altijd maar zo: ‘Beter goed gejat dan slecht bedacht!’

Les jardins du Prieuré d’Orsan zijn 7 dagen per week geopend van 1 april t/m 30 september. €10 volwassenen, €5 kinderen. Meer informatie: www.prieuredorsan.com

Tekst & beeld Harold Lamme (behalve openingsfoto linksboven en overzicht tuin CC/Le Prieuré d’Orsan)

Dit is een gastblog van Harold Lamme die in de Berry woont. Daar runt hij samen met Johan 2 prachtig ingerichte gîtes, Le Château en La Fermette Lot, samen Monsieur Deux genoemd. Deze vakantiehuizen hebben grote tuinen waar iedereen kan genieten van de natuur, rust en het buitenleven.

Kloostertuin Le Prieure d'Orsan

LEES OOK:
Hippe gîtes in de Berry: Monsieur Deux
Fiets- en wandelvakanties in de Berry: Het Franse Pad

Tekst en beeld: Harold Lamme (behalve openingsbeeld en 3e foto: CC/Le Prieuré d’Orsan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *