frankrijk.nl

La Clusaz: 10x waarom dit een geweldig skidorp is

La Clusaz is een van onze favoriete charme-dorpen in de Franse Alpen. Een tikje Parisien, da’s waar, maar vooral authentiek en gezellig. De hele redactie is fan en wel hierom!

1. Authentiek dorp

La Clusaz is niet verzonnen op een tekentafel, niet gebouwd voor toeristen. De overal bovenuit stekende kerktoren zorgt voor ansichtkaartplaatjes. En het is nog altijd een boerendorp! Je ruikt beneden langs de pistes soms een vleugje koeienmest en je kunt letterlijk een erf op skiën om Reblochon te kopen! Ook zie je langs de pistes diverse stokoude chalets (17e eeuws!).

Authentiek dorp La Clusaz in de winter

2. Familiaal en kleinschalig

Hier geen luide bars of clubs, wel veel families. Die profiteren volop van de compacte infrastructuur waardoor alles dichtbij is, zoals de centrale kinderskiweide waar de allerkleinsten (vanaf 3 jaar) de eerste skilesjes kunnen krijgen (les per uur mogelijk). Ook handig: er zijn diverse verzamelpunten van de ESF-skischool: in het centrum, net erbuiten bij de stoeltjeslift Bossonnet en op het plateau van Beauregard. En wij vonden 2 ESF skileraren, Marc en Sonia, die Nederlands spreken.

Kinderweide in La Clusaz

3. Ook vrij mondain

La Clusaz is geliefd bij de Parijzenaren, dus je ziet zowaar cocktails en champagne op de piste. Die laatste zeker koud bij ons favoriete lunchadres op de piste: Chalet des Praz.

champagne op de piste in La Clusaz

4. Select aantal accommodaties

Klinkt als een nadeel, maar is zeker ook een voordeel: massa bestaat niet in La Clusaz. Een dozijn hotels en residenties, van budget tot high end, waarvan we er een aantal bezochten, zoals Au Coeur du Village, Residence Les Cîmes en Hotel Christiana. Verder vooral particuliere chalets, die je kunt terugvinden op sites als Airbnb en Homelidays.

Hotel Chrisitiana in het Franse skidorp La Clusaz

5. Massif de Balme: prachtige top

Je kunt hier skiën op het Massif de Balme, een van de mooiste bergtoppen van de Franse Alpen. Dit bergmassief gaat als een strijkijzer de lucht in en eenmaal op de top heb je een adembenemend uitzicht over de vallei (plus enkele lekker uitdagende pistes!). Maar er zijn nog 3 bergmassieven die samen het skigebied van la Clusaz vormen en waar je volop easy-ski vindt: Aiguille, l’Etale en Beauregard. En alles is met elkaar verbonden.

Skien in Cote de Balme, Massif de la Balme

6. Hoog skigebied maar ook pistes onder de boomgrens

Een lekker kneuterig gevoel: in La Clusaz kun je mooi tussen de bomen en zelfs tussen oude huizen skiën. Het skigebied gaat omhoog tot 2477 meter maar het dorp ligt namelijk op maar 1040 m. Dat betekent dat er een paar lange en heel pittoreske dalafdalingen tussen de dennenbomen zijn, zoals de blauwe L’Envers. Ook een plusje: in het skigebied van La Clusaz zijn er relatief weinig mélèzes (lariksen) die hun naalden verliezen en des te meer mooie volle sparren.

Plateau Beauregard in La Clusaz

7. Manigod: buurgebiedje met veel charme

Het skigebiedje van Manigod, aan de andere kant van de Col de Croix-Fry, heb je er automatisch bij. Dit schattige skigebied (dat is verbonden met dat van La Clusaz) is een leuk doel als skitochtje met de kinderen, want niet moeilijk. En voor culinistas: in het dorp met deze naam vind je het restaurant La Maison des Bois van sterrenkok Marc Veyrat.

Het skigebiedje van Manigod, aan de andere kant van de Col de Croix-Fry

8. Ski te combineren Le Grand Bornand

De skipas van La Clusaz (en Manigod) biedt 125 km piste maar wil je meer dan kun je het uitbreiden naar 220 km met de skipas Aravis. Dan heb je ook onbeperkt toegang tot de pistes van buurdorp Le Grand Bornand, maar let op: het is niet aangesloten dus je moet ernaar toe rijden of de bus pakken!

Le grand bornand

9. Dorp vol leuke restaurants en goeie winkels

La Clusaz heeft veel restaurants, voor elk budget. Wij maakten er een apart lijstje van. Ook bijzonder: een fijn aanbod van delicatessenwinkels met kaas, chocola, patisserie en wijn. Carole kocht bij Chez Valérie meteen een zakje crozets, om thuis een echte croziflette te maken.

 Fromagerie Chez Valerie La Clusaz

Tijdens ons laatste bezoek ontdekten wij de nieuwste aanwinst in de hoofdstraat: een mini-bowling met 4 banen. Kleinschalig, heel betaalbaar en enig om met vrienden of kinderen te doen na het skiën of tijdens een dagje slecht weer.

Carole in skilift La Clusaz Carole in de skilift

10. Goede bereikbaarheid en dicht bij Annecy

La Clusaz ligt in het noordelijke deel van de Franse Alpen, niet ver van het bij Nederlanders zo bekende meer van Annecy. Daarom wordt het ook wel Annecy Mountains genoemd. Dus met de auto is dit een van de Franse skigebieden in de Haute Savoie met de kortste reistijd vanuit Nederland. Ook per vliegtuig is het skidorp snel en makkelijk te bereiken: reken 1 uur vanaf Genève luchthaven per huurauto of taxi. En omdat Annecy zo dichtbij is kun je daar ook nog een dagje heerlijk gaan shoppen of high tea’en in het chique Impérial Palace, met frontaal uitzicht op het meer!

Sonia, skilerares in La ClusazSonia, Nederlandse skilerares in La Clusaz

LEES OOK:
Leuke eetadresjes in La Clusaz
Luxe logeeradres: Au Coeur de village
Charmante slaapadressen in La Clusaz
Les Grandes Alpen, mooie chaletappartementen in charmedorp

Tekst: Josee Schouten/Nicky Bouwmeester Beeld: Josee Schouten, Carole Goelitz, OT La Clusaz (La Clusaz)  CC/Sylvain-SECHET (Le Grand Bornand), Nicky Bouwmeester.

Reacties zijn gesloten.