frankrijk.nl

De beste stopplaatsen langs de autoroutes

Met al die files in de zomer moet je soms even doorzetten voordat de vakantie echt begint. Ter verlichting een lijstje met fijne rustplekken, oftewel  ‘aires de repos’, langs de belangrijkste Franse snelwegen.

 A10: PARIJS-BORDEAUX

Aire de Tours La Longue Vue (heenweg 196 km)
Handig locatie op minder dan 2 uur onder Parijs. Met in de zomermaanden een relaxhoek met strandstoelen en grote zitzakken, een picknickplaats en een Espace Baby (met verschoonplekken en  buitenspeelgoed). Plus goede gratis wifi (BP-station).

da-vinci-autoroutes-kinder-siesta-tenten

Aire Poitou-Charentes (heenweg 372 km/terugweg 199 km)
Goede en ruime rustplaats voor beide rijrichtingen met en grote winkel, schone wc’s, siësta-plekken en veel afleiding, waaronder een spannende metalen tunnel met streekinformatie en een klein landbouwmuseum.

De drukste dagen op de Franse autoroutes zomer 2017

A6: PARIJS-LYON

Aire de la Chaponne (heenweg 220 km)
Een van de nieuwste aires met een heel eigentijdse architectuur (hoofdgebouw met dak van gras), ontworpen door designer Ora-Ito. Goede winkel, BP-tankstation, uitstekende Wifi, een paar picknicktafels onder grote stenen parasols.

A6-aire-de-la-chaponne

Aire de Jugy (heenweg 352 km)
Leuk voor jonge kinderen vanwege het speelterrein met grote paddestoelen en glijbanen. In de zomermaanden zijn er op deze rustplaats in de Bourgogne ook clowns. Kanttekening: het kan hier wel vrij druk worden en er is geen restauratie.

Aire de Macon-Saint-Albain (heenweg 375 km)
De bekendste en grootste aire van de A6 met een tankstation en veel faciliteiten (Wifi, snackbars, restaurants, Quick (hamburgers), Relay (kiosk), speelplekken) en ook een Ibis Hotel, voor wie de reis een nacht wil onderbreken.

Franse autouroutes tolbadge

A7: LYON-ORANGE

Aire du Bornaron (heenweg 45 km)
Kleine rustplaats boven Valence met neveldouches om af te koelen en uitzicht op maïsvelden.

Aire du Parc Thierry/La Roche (heenweg 102 km)
Mooie bosrijke parkeerplaats met diverse picknicktafels in de schaduw en een stapparcours om je benen te strekken.

da-vinci-autoroutes-kinder-zitzakken

Aire de Montélimar (heenweg 120 km/terugweg 102 km)
De grootste aire van Frankrijk met een Shell-tankstation en diverse winkels, speelterreinen en (fastfood)restaurants (Autogrill, MacDo). Handig voor de terugweg: je kunt hier noga en andere streekproducten inslaan én er is een brievenbus voor de vergeten ansichtkaarten. Ook is hier elke zomer een grote plek in de schaduw ingericht met zitzakken voor een rustpauze.

Lees ook: Fijne B&B’s langs de autoroute A20, van Orléans naar Toulouse

A71: BOURGES-CLERMONT-FERRAND

Aire de service des Volcans d’Auvergne – (heenweg 355 km/terugweg )

Stopplaats met een riant uitzicht op de ronde groene vulkaantoppen van het Centraal Massief. Er is een Total-tankstation, self-servicerestaurant, een winkel met streekproducten en een kinderspeelplaats.

tussenstop viaduc du Millau

A75: CLERMONT-FERRAND-BEZIERS

Aire du Viaduc de Millau (heenweg 225 km/terugweg )
Een stopplaats om te genieten van het waanzinnige uitzicht op de beroemde 2,5 km-lange brug van Millau én om wat te gaan eten in de luxe ‘snackbar’ van topchef Michel Bras, die een leuke lokale variant op de wrap verkoopt. Lees ook: Culinaire tussenstop op het Viaduct van Millau.

PRAKTISCH
– Meer informatie over de Franse autoroutes en hun aires de répos: www.autoroutes.fr
– Verkeersinformatie op de radio: 107.7 fm
– Realtime file-informatie via de website van Bison Futé, de Franse verkeersinformatiedienst.

Bip&GO toolpoortje 30 km/uur doorrijden

TIP! Heel handig zijn de Télépéage-tolbadges. Daarmee kun je in een keer doorrijden bij de tolpoorten die gereserveerd zijn voor abonnees. Kost slechts €1,70 voor de maanden waarin je het apparaatje gebruikt hebt. Plus de (standaard)tolkosten van je route.

Beeld: CC/CpaKmoi (Millau), Sanef/Bip&Go, Da Vinci autoroutes, CC/Graeme-Churchard (A75).

LEES OOK:
6 dingen die je moet weten over de périphérique van Parijs
10 heerlijke tussenstops in de Lorraine

Mooie slaapadressen langs de A6, in de Bourgogne
5 hotels met zwembad langs de Franse snelwegen

3 reacties op “De beste stopplaatsen langs de autoroutes”

  1. jos schreef:

    Artikel zou zoveel interessanter zijn met een kaartje erbij, nu tamelijk nietszeggend

  2. Nicky schreef:

    Ook handig! ” target=”_blank”>De routeatlas 2016 van Michelin, waarin alle stopplaatsen langs de grote autoroutes staan. Toch wel erg fijne papieren aanvulling op GPS..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *