frankrijk.nl

Top 10 Franse frisse-neus-departementen

Tijdens de vakantie willen we graag rust, ruimte en… frisse lucht. Waar zit je voor dat laatste puntje eigenlijk het beste in Frankrijk? Deze Franse departementen hebben de ‘schoonste’ lucht!

Het tijdschrift La Vie en radiozender France Bleu stelden in 2016 een erelijst* op met de ‘groenste departementen van Frankrijk’: La Palmarès de l’écologie de France. Daarvoor gebruikten ze 8 criteria, zoals het percentage biologische landbouw, de duurzame maatregelen in het departement en ook de lokale luchtkwaliteit. Die laatstgenoemde informatie wordt aangeleverd door Atmo France, de nationale federatie van instanties voor luchtcontroles. Benieuwd welke 10 Franse departementen in 2016 de beste luchtkwaliteit hadden?

gedeelde 10e plaats:

Aveyron (Midi-Pyreneeën/Occitanië)

Cantal (Auvergne)

 

gedeelde 3e-9e plaats (7 departementen):

Nièvre (Bourgogne-Franche-Comté)

Vendée (Pays de la Loire)

Yonne (Bourgogne-Franche-Comté)

Manche (Normandië)

Orne (Normandië)

Indre (Centre Val de Loire)

Morbihan (Bretagne)

 

gedeelde 1e-2e plaats:

Hautes-Pyrénées (Midi-Pyreneeën/Occitanië)

Côtes d’Armor (Bretagne) 

Frankrijk frisse lucht departementen

De departementen met de schoonste lucht (donkergroen en groen) bevinden zich volgens deze uitslag voornamelijk in het midden van Frankrijk (Limousin, Bourgogne, Auvergne) en aan de Franse Westkust (Bretagne en Normandië).

Ook de Hautes-Pyrénées (gedeelde 1e plaats) en naburige departementen in de Midi-Pyreneeën, zoals de Gers en Tarn (12e plaats), doen het goed. Net als de Haute-Savoie (12e plaats) in de Franse Alpen. Andere departementen die goed scoren maar net buiten de top 10 vallen zijn de Dordogne, Haute-Vienne en Loir-et-Cher (ook gedeelde 12e plaats).

Opvallend is dat delen van de Provence slechter scoren dan Parijs (77e plaats), wat onder meer komt door de vervuiling van de regio Marseille (95ste plek). Ook de Isère en (lage delen van de) Savoie scoren slecht, door lokale industrie. Met de Elzas is het volgens dit klassement ook minder goed gesteld.

De volledige Palmarès de l’écologie de France 2016 kun je hier bekijken. Het departement Loire-Atlantique is volgens alle 8 criteria van dit klassement het meest duurzame departement van Frankrijk.

* Naschrift 2019: Deze jaarlijkse Palmarès is na 2016 – om onbekende reden – niet meer verschenen.

LEES OOK:
Bretagne in een spectaculair filmpje!

Beeld: Cantal/CRT Auvergne, Côtes d’Armor, Alexandre Pierre

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *