frankrijk.nl

Niet-te-missen Franse films deze herfst

Heerlijk naar de bios dit najaar, want er komen weer een hoop goede Franse films onze kant op! De nieuwste met Isabelle Huppert. Een waanzinnig filmproject over het leven van Van Gogh. Een documentaire over JR, een van de leukste Franse kunstenaars van het moment. En een film waarvan je hart sneller gaat kloppen…!

120 BPM – vanaf 28 september

Tijdens het filmfestival van Cannes greep 120 BPM net naast de Gouden Palm, maar geen andere inzending kreeg zo’n lange en warme staande ovatie als deze Franse film. Belangrijk onderwerp namelijk: over de strijd om publieke erkenning voor AIDS in Parijs aan het begin van de jaren 90. De up-tempo film volgt Sean en Nathan, 2 jonge activisten van ACT UP, die demonstreren, feesten en proberen te overleven met 120 BPM (120 battements par minute= hartslagen per minuut)… Trailer

Franse speelfilms herfst 2017 120 BPM

Loving Vincent – vanaf 26 oktober

Deze eerste compleet geschilderde speelfilm ter wereld is een Brits project over het leven en vooral de mysterieuze dood van Vincent van Gogh. De film bestaat uit 65.000 frames, met de hand geschilderd door meer dan 125 kunstenaars die dezelfde techniek gebruikten als Van Gogh. Het verhaal is een soort whodonnit (waarom pleegde hij zelfmoord? En was het wel zelfmoord?) waarbij je je IN een schilderij van Van Gogh lijkt te bevinden. Trailer

Franse speelfilms herfst 2017 Van Gogh

Happy End – vanaf 16 november

Happy End is de nieuwe film van regisseur Michael Haneke, tweevoudig winnaar  van de Gouden Palm (Amour, Das Weissen Band). Met een hoofdrol voor zijn (en onze!) favoriete actrice Isabelle Huppert. Zij heeft in deze film de leiding over een groot bouwbedrijf, dat ze overneemt van haar dementerende vader (Jean-Louis Trintignant). De rijke familie woont in een groot landhuis in Calais. De generatiekloof en onderlinge spanningen zetten de verkrampte familiebanden op scherp.

Franse speelfilms herfst 2017 Happy End

Visages, Villages – vanaf 7 december

Tijdens het IDFA gaat Visages,Villages in première, een documentairefilm over een verrassend duo: de Franse regisseuse Agnès Varda (88) en fotograffitikunstenaar JR (33). In deze film trekken de twee bevriende kunstenaars samen door Frankrijk en fotograferen ze onderweg mensen om er grote affiches van te maken (het handelsmerk van JR, die ook het Panthéon in Parijs en de piramide voor het Louvre beplakte). De film toont een bijzondere vriendschap en diverse aandoenlijke ontmoetingen tijdens hun roadtrip door Frankrijk. Grote aanrader! Trailer  Lees ook: Hartverwarmende roadtrip door Frankrijk

Franse speelfilms herfst 2017

Dr. Knock – vanaf 14 december

Omar Sy (Intouchables) speelt een oplichter die zijn doktersdiploma behaald heeft. Hij opent in een klein bergdorp een praktijk en wil alle dorpsbewoners gaan behandelen voor niet-bestaande ziektes. Maar het loopt toch anders. Nederlandse trailer

Dr Knock speelfilm

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: Cineart, Le Pacte, Cine-Tamaris-Social_Animals (JR en Agnes Varda)

LEES OOK:
C’est la vie, geniale Franse komedie
Juliette Binoche in relatiekomedie over daten na je 50ste

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *