frankrijk.nl

Reportage

Josee en Carole trokken de stoute bergschoenen aan om een deel van het Jura-gebergte te verkennen. Stukje jeugdsentiment voor Josee. Op zoek naar leuke bezoektips voor alle weersomstandigheden. Dat leverde puur-natuurmomenten, onverwachte museumbezoeken en ademstokkende ervaringen op.

 

Wow, in dit gebied had ik vroeger als tiener mijn vakantie-in-Frankrijk debut. Nu rijd ik samen met Carole door deze groenblauwe regio in Oost-Frankrijk. Ook wel de Montagnes du Jura genoemd. Want behalve de vele meren zijn hier ook veel bergen. De voorlopers van de hogere Franse Alpen. Het weer werkt vandaag even niet mee. Jammer. Hartje zomer kan het hier met gemak dik 30 graden worden. Des te meer reden om actief op zoek te gaan naar activiteiten die je tijdens de vakantie met mooi- of met slecht weer kunt doen.

Fort Rousses Jura Comté kaas

1. Je vergapen aan 100.000 comté-kazen

We rijden naar Les Rousses. Gelegen op een prettige 1.100 meter hoogte. ’s Zomers een dorp vol racefietsers, mountainbikers, wandelaars en golfers. ’s Winters relaxt skigebied en langlaufparadijs. We zijn op zoek naar Jura’s gele goud. De comté. Een kaas gemaakt van de melk van koeien die hier een luilekkerlandleven hebben op de grasgroene weiden. Het geheim van de comté zit in het rijpingsproces. Dat vindt onder andere plaats in Fort des Rousses. Een voormalige vesting die in eerdere levens dienst deed als militaire kazerne en colonie des vacances. En nu is het de kraamkamer voor de Juraflore-kazen. De constante (lage) temperatuur en de hoge vochtigheidsgraad zijn de ideale smaakmakers voor de 100.000 comtés die hier liggen te rijpen. Een proces dat minimaal 8 maanden en maximaal 36 maanden duurt. Hoe ouder de comté, hoe geraffineerder de smaak. De meterslange kelders met rijen kazen kun je geurloos bekijken, vanachter een glazen wand. En dat is maar goed ook want tijdens het rijpingsproces komt er ook ammoniakgeur vrij die behoorlijk penetrant is (leermomentje).

Kazenkelders Fort les Rousses: bezoek dagelijks mogelijk in juli/augustus m.u.v. zaterdag. Als de gids geen Engels spreekt – zoals de onze – vraag dan om de Nederlandstalige hand-out. Uiteraard eindigt de rondleiding met een kleine proeverij! Reserveren vooraf noodzakelijk via de website van Les Rousses of telefonisch via het Office du Tourisme +33 (0)3 84603173. Volwassenen €6, kinderen 10-13 jaar €4.

Wandelen in Les Monts Jura2. High van natuur in Monts Jura

In Lajoux worden we het bos ingestuurd door Valerie Dalmais, berggids en eigenaresse van de volledig houten gîte La Chandoline. Een groot houten herberg met plaats voor 40 personen. Helemaal zelf gebouwd met alleen maar duurzaam materiaal, wat een stoer mens! Ze neemt ons mee voor een wandeling door wat zij zelf het pre-bois noemt, een mengeling van weide en bos. Typerend voor het landschap van Monts Jura. Ondanks de regen wordt het een feestje. Ze laat ons de knoppen van epicea (spar) proeven. Valerie: “Niet te veel hoor, dan word je high. Ik heb hier al wat reeën zien zwalken, haha.” Ze wijst ons op ieniemienie orchideetjes tussen de grashelmen en laat ons ruiken van de witte narcissen. Parfumwaardig! Ze wijst ons op de ‘dolines’ de landverzakkingen (lees: grote kuilen) die ontstaan door de werking van zure regen op broze kalkachtige bodemdelen. En ze legt ons de bijzondere architectuur uit van de boerderijen die hier her en der staan verspreid. Aan de noordzijde bekleed met de voor hier zo karakteristieke tavaillons, dunne plakjes hout die een extra beschermlaag vormen tegen wind en regen.

Valerie organiseert ‘s zomers diverse wandelingen, voor haar gasten en voor gezelschappen. Reserveren noodzakelijk. Ze spreekt ook Engels. Tel. +33 (0)3 84412693.

LEES OOK: Bijzondere slaapadressen in de Jura

Musee du Jouet in Moirans Montagne Jura

3. Kinderlijk plezier in het Musée du Jouet

Eerlijk is eerlijk, een bezoek aan een speelgoedmuseum hadden we vooraf niet bedacht. Maar du moment dat je de parking oprijdt van dit grote, bontgekleurde museum – in Moirans-en-Montagne op nog geen 15 km van Clairvaux-les-Lacs – word je vrolijk. Musée du Jouet biedt maar liefst 1.900 m2 speelgoed, onderverdeeld in 5 zalen. De eerste zaal is meteen feest der herkenning! We zien poppen, treintjes, winkeltjes (“oh die had ik ook vroeger!”). In de volgende zaal oude steps, nieuwe steps, nostalgische hobbelpaarden en race-auto’s. Elke stap voorwaarts voelt als een stap terug in de tijd. “De ouders vinden hier hun kindertijd weer terug”, verklaart Magalie Morel, die hier al jaren werkt. En ze heeft gelijk. Dit is leuk voor de kinderen én voor volwassenen!
En leuke extra’s: er is nog een semi-overdekt speelparadijs en ga binnen zeker kijken in de knutselzaal. Hier kunnen kinderen, met of zonder hun ouders, zelf speelgoed maken van hout, stof, blikjes. Geen tijd? Ga dan zeker langs de speelgoedboetiek.

Musée du Jouet in Moirans: dagelijks geopend in juli en augustus van 10.00 tot 19.00 uur. Check de openingstijden in voor- en naseizoen. Volwassenen €7,50, kinderen 7-18 jr €5,50.

Ziplinen in de Jura met AccroViaduc

4. Adrenaline-kick: ziplinen onder een viaduct

Men neme 2 enthousiaste dames, een huizenhoge viaduct, een gids die vertrouwen uitstraalt en een oncharmante klimgordel. Voilà, we zijn klaar om iets totaal nieuws uit te proberen: AccroViaduc.

We staan met ontzag te kijken naar het enorme viaduct boven ons dat de vallei bij Villards d’Heria overbrugt. Met nog meer respect kijken we naar de kabels die tussen de enorme pijlers zijn gespannen. Je moet het maar verzinnen. Dit is een zipline-parcours. En zo een als deze is uniek in Frankrijk! Getooid met klimgordel en zekeringstouw krijgen we uitleg van onze Frans en Engels sprekende gids. Een testparcours op een prettige hoogte van 1 meter boven de grond geeft ons het geruststellende gevoel dat we ALTIJD gezekerd zijn, no-matter-what. Of dat een goeie opmars is voor de 2 huizenhoge afdalingstrajecten gaan we zien. Met het nodige lood in de schoenen roetsjen we ogenschijnlijk moeiteloos naar de eerste grote pijler. Opletten dat je het touw pakt bij de finish want anders rol je weer terug!

jura-ziplinen-viaduct-adrenaline

Via een houten plateau – we schatten zo’n 40 cm breed – en een trap wenden we de metersbrede pilaar om ons klaar te maken voor de volgende afdaling. Hoe bizar ook, dit is veel meer een hoogtevreesmomentje dan wanneer je door de lucht zweeft. Alsof je letterlijk even stilstaat bij het besef dat je je zo’n 30 meter niks onder je hebt. Dat gevoel komt 3x terug, totdat je bij de laatste brugpijler bent. En dan te weten dat dit parcours slechts een opwarmertje is. Het 2e parcours telt namelijk 72 hoogtemeters! Wij zeggen: voor de buitencategorie dare-devils! En blijkbaar zijn dat er veel want – zo vertelt de gids – ’s zomers roetsjen hier hele families vol enthousiasme van af. Ons adrenaline-gehalte krijgt een piek tijdens het traject terug. Want dan maak je de meeste non-stop zipline-meters terug naar het startpunt. Kicken! Voor de hoogste kabel betekent dat 300 meter in 1 x afdalen. Maar hoe die ervaring is horen we graag van anderen!

AccroViaduc, geopend alle dagen in juli en augustus, in voor- en naseizoen alleen het weekend. Tarief voor beide zipline-trajecten: €25 v.a. 16 jaar, kinderen 10-15 jaar €22 (min. 1.40 m groot). Totaal 2.000 meter ziplines. Meer info: accro-viaduc-aventure.com

P.S. Nu hadden we niet genoeg tijd maar sowieso kun je in deze streek tal van avontuurlijke activiteiten doen. Denk aan canyoning, speleologie, via ferrata, wandelingen door water, klimmen/abseilen. Handige sites hiervoor zijn www.escalade-canyoning-jura.com en www.canyoning-escalade.com.

Chapeau de Gendarm

5. Alle groene wegen leiden naar Saint-Claude

Vanuit welke richting je Saint-Claude ook aanrijdt, de route is er altijd een om van te kwijlen. Deze voormalige diamantstad bevindt zich namelijk in het hart van het Regionale Natuurpark Haut-Jura. Rij je over de D436 dan vooral even stoppen bij het uitzichtpunt Le Saut du Chien. Hier heb je een fraai uitzichtpunt op de Gorges de Flumen. Een paar kilometer verder vind je de waterval Chapeau de Gendarme. Deze naam verwijst naar de grote rots links van de waterval (zie foto), die – zo claimt de lokale bevolking – de vorm heeft van een (ouderwetse) politiepet.

Carole op bezoek bij Pipes Genod in de Jura

Daarna duurt het niet lang meer voordat we de imposante kathedraal van Saint-Claude boven de rest van de stad zien uittorenen. Neem vooral een kijkje! Dat de stad haar glorietijden van oude ambachten nog met verve wil tonen bewijst het Musée de la Pipe et du Diamant. Niet echt een aanrader, om eerlijk te zijn. Als je wilt weten hoe pijpen worden gemaakt, dan hebben we een veel beter adres! Lees meer over ons bijzondere bezoek aan de jonge pijpenmaker Sébastien Beaud!

Zoutmuseum in Salins les Bains

6. Het zoutmuseum in Salins-les-Bains

Goh, nooit geweten dat de Jura al sinds de middeleeuwen hofleverancier was van zout. De ontdekking van een dikke zoutlaag onder het stadje Salins-les-Bains, resultaat van een opgedroogde zee van tig miljoen jaar geleden, zorgde tot halverwege de 20e eeuw voor de exploitatie van het ‘witte goud’. De winning vond plaats door gezouten water van 250 meter onder de grond op te pompen en vervolgens te laten verdampen door middel van kunstmatige verhitting. En dat proces volg je in het zoutmuseum van Salins-les-Bains. Daar kan je werkelijk nog door de gangen onder de grond lopen en de pompen hun werk zien doen. Nog indrukwekkender is het originele Ketelhuis, waar de verdamping plaats vond. Hier schepten arbeiders onder mensonterende en hammam-achtige omstandigheden het zout uit de enorme en constant verwarmde waterplateaus van 17 x 4 meter – om het vervolgens in kruiwagens naar de opslagcentra te vervoeren. Een filmpje uit de jaren 1950 in het Ketelhuis laat dit proces zien. Ontzagwekkend. Niet missen!

Musée du Sel – Zoutmuseum Salins-les-Bains , Place des Salines – 39110 Salins-les-Bains
In de zomermaanden open van 09.30 tot 17.30 uur. Prijs € 4 Vraag om de Nederlandstalige handout met uitleg!
Meer info: www.salinesdesalins.com

Lees ook over ons bezoek aan die andere zoutspot, Saline Royale in Arc-en-Senans. Totaal anders maar absoluut de moeite waard!

Meer tips over activiteiten die leuk zijn om te doen tijdens je vakantie in dit deel van de Jura vind je hier

Tekst: Josee Schouten Beeld: Josee Schouten, Carole Goelitz, Veronique Beauvois, Musée du Jouet, Musée du Sel/Salins-les-Bains, AccroViaduc, CRT Franche Comté.

LEES OOK:
Bijzondere slaapadressen in de Jura
Ontmoeting met Sébastien, een jonge pijpenmaker in de Jura
Uren zoet in La Saline Royale, Arc-en-Senans

– PINTEREST –

Vond je dit een inspirerend artikel?
Bewaar het dan op je Pinterest!

4 reacties op “Zo fijn is de Jura in de zomer: 6 insidertips”

 1. Miranda Vakantie schreef:

  wij gaan van de zomer met het gezin naar de Jura.
  Met veel enthousiasme lees ik jullie informatie.Boeiend en leuk geschreven boordevol handige ideetjes en weetjes.
  dank! Kun je mss vertellen hoe het weer hier is in de zomer. Ligt er dan nog sneeuw in de bergen?

 2. meeuwsen ludo schreef:

  geachte
  wij komen in de zomer naar saint_claude .Nu is ons vraagje als ik zo vrij mag zijn om ze hier te stellen.
  We willen ook fietsen met gewone stadsfiets zonder motor wel met enkele versnellingen ,is dat daar goed te doen ,qwa veiligheid op de weg en wat vlakkere ritten zo,n max 400 a 500 meter hoogte meter liefst iets minder toch met mooie uitzichten. rond 30 tot 50 klm. ook wandelingen met gemiddelde route en veilige kleine wegjes aan watervallen ofzo. hopelijk kan je me hierbij helpen. vgrt ludo

  • Josee schreef:

   Beste Ludo, Saint Claude ligt temidden van een vrij bergachtige omgeving dus ik vrees dat fietsen hier best wel een uitdaging. Ook de wegen hebben niet direct een fietsstrook. In de stad fietsen is daarentegen wel prima te doen.

 3. Wat een leuk en enthousiast artikel over “onze” regio, we wonen hier nu al weer 11 jaar en nog elke keer ontdekken we nieuwe dingen, de prachtige natuur in combinatie met cultuur, historie en natuurlijk de lokale produkten maken de Jura een ideale bestemming voor jong en oud

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *