frankrijk.nl

Reportage

De Drôme. Heerlijk gebied in Zuidoost-Frankrijk. Voorportaal van de Provence. Schilderachtige dorpjes, meanderende rivieren, goudgele zonnebloemvelden… Hoe mooi is deze streek om doorheen te fietsen! Josee en Carole klommen op de pedalen.

Combineren met de ViaRhôna

Al eerder fietsten wij de ViaRhôna, de fietsroute langs de Rhône, die van het meer van Genève tot aan de Middellandse Zee loopt. Toen hadden we geen tijd om van ons (fiets)pad af te gaan en koersten door naar het zuiden. Nu zijn we terug in de Drôme. Want hier hadden we destijds best linksaf willen slaan. Dat doen we nu. We gaan een van de 36 gemarkeerde routes fietsen die je hier kunt vinden.

Véloroute Vallée de l’Isère

Wij kiezen voor de Véloroute Vallée de l’Isère, een traject van 42 kilometer, van Chateauneuf-sur-Isère naar Saint-Nazaire-en-Royans. Om ‘m op te pikken vanaf de ViaRhôna fiets je naar de Pont de l’isère, tussen Tain l’Hermitage en Valence. Daar is een afslag naar het 6 km verder gelegen startpunt bij Chateauneuf-sur-Isère. Wij doen het andersom en beginnen bij het eindpunt.

Borden Valée de l'Isère Drôme

Saint-Nazaire-en-Royans   

“Hoe hoog zal ie zijn?” We staan onder een enorm aquaduct waarvan een van de pilaren letterlijk tegen ons hotel lijkt te leunen. Het aquaduct is het boegbeeld van dit kleine authentieke dorp, dat zich al eeuwen genesteld heeft tegen de rode rotsen. Al snel wordt onze vraag beantwoord: een lift in het bezoekerscentrum zoeft ons naar 35 meter hoogte. Het aquaduct is nu panoramadek geworden. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op het dorpje, de Vercors en de Bournevallei. Aan de andere kant van de brug kijken we neer op een klein meer, waar een klassieke stoomradarboot zich klaarmaakt voor een vaart van 10 kilometer naar Sone-sur-Isère. Vanaf die plaats kun je met de fiets weer terugkeren naar het dorp. Dat is voor een volgende keer, nu volgen we de bordjes Vallée de l’Isère.

Saint Nazaire en Royans

Naar Romans-sur-Isère

De eerste kilometers zijn we verplicht over de autoweg te rijden maar daarna volgt een mooi fietspad door de natuur. We passeren velden vol walnotenbomen en voelen ons klein tussen de manshoge maïsvelden. Of we nu te veel om ons heenkijken of te veel kletsen, we merken dat we af en toe een bordje missen. Dat komt omdat de bordjes niet eensluidend zijn: het is een richtingbordje met fietser of aanduiding van de V63, waar deze route deel van maakt. De V63  is namelijk een veel grotere zijlus van de ViaRhôna, startend in de buurt van het Lac du Bourget in de Savoie. Deze route voert door buurdepartementen Isère en de Drôme naar Valence, waar de V63 weer aansluit op de ViaRhôna.

Als we aankomen bij het dorpje Eymeux hebben we even een schrikmomentje: Nietsvermoedend dalen we hier af – ja, we hebben best wel wat snelheid – en merken op het allerlaatste moment dat er net voor de start van de bebouwing een openbare weg ons fietspad kruist. Pffff… blij dat er geen auto aankwam.

Sowieso gaan we deze plek niet vergeten, want om Eymeux uit te komen wacht ons een steil slingerpad omhoog. En dan bedoelen we echt steil! Het zal niet meer dan 100 meter zijn, maar wij en onze E-bike hebben er heel wat moeite mee. We willen er niet aan denken hoe dat moet zijn met een gewone fiets. De beloning volgt erna: een glooiend landschap met een prachtig panorama van zonnebloemvelden en  de contouren van het Massif du Vercors op de achtergrond.

De rit naar Romans-sur-Isère bedraagt 20 kilometer. Wij doen er – met alle ‘oh en ah’-stops en fotomomentjes– bijna 3 uur over. Dus een koffiepauze hebben we hier dubbel en dwars verdiend. Dat we daar ook nog een lunch en ontdekkingsrit door Romans aan toevoegen, heeft alles te maken met de vele verleidingen die deze stad te bieden heeft. Lees hier wat je zeker niet mag missen als je in Romans-sur-Isère bent! 

Naar Châteauneuf-sur-Isère

Het kost ons even wat speurwerk om de Véloroute weer te vinden vanuit het centrum van Romans. Een belangrijk houvast: als je de rivier opzoekt dan kun je nooit ver weg zijn! Bij de imposante kerk van Saint-Barnard vinden we de weg terug en gaan de brug over om onze route over de Vallée de l’Isère te vervolgen. Spiksplinternieuwe bruggen doen ons laveren over dan wel de linker- dan wel de rechteroever. Van welke kant je het water ook bekijkt, het is heel prettig fietsen. Heel vlak. Als we de imposante stuwdam zien opdoemen weten we: we zijn bij Chateauneuf-sur-Isère. Het einde van deze fietsroute, maar wij fietsen nog even door naar de verbinding met de ViaRhôna.

Conclusie

Vallée de l’Isère is een fietsroute die niet moeilijk of steil is (op dat stukje in Eymeux na) en door een mooie en gevarieerde omgeving loopt. Houd er wel rekening mee dat de route deels over speciaal aangelegde fietspaden (zo’n 18 km) maar ook deels over D-wegen gaat. De bewegwijzering is goed maar de bordjes zijn klein en zoals eerder genoemd, niet consequent in naamgeving. Let op: het betreft hier een oost-westroute (of andersom), dus je zult ook weer terug moeten fietsen over hetzelfde traject naar de ViaRhôna of je thuisbasis. Alternatieve optie is de combinatie met een andere fietsroute (zie onder). In alle gevallen raden we aan de route in etappes te doen, om voldoende tijd te hebben voor het grote genieten onderweg. Wil je alle kanten op dan is Romans-sur-Isère de beste optie: vanaf hier kun je oost – of westwaarts of fietsen naar Valence.

Praktische info

 – De Veloroute Vallée de l’Isère heeft onderweg ook knooppunten met andere fietsroutes in de Drôme, Romans-sur-Isère is daarvoor een goede basis. Meer informatie kun je vinden op deze pagina van Drôme Tourisme. En uiteraard kun je ook de V63 blijven volgen richting de Savoie of Isère.
– Behalve in de dorpen en steden op de route passeer je onderweg geen eet-/drinkgelegenheden, dus neem vooral drinken mee voor onderweg!
– Wij huurden bij Intersport in Tournon een E-bike voor €39/dag incl. fietstassen. Fietshuur is ook mogelijk in Tain l’Hermitage en Romans-sur-Isère. Adressen en info vind je hier.

Adresjes onderweg

Saint Nazaire-en-Royans: Hôtel Rome Tweesterrenhotel met 10 kamers, een fietsbergruimte en restaurant met terras. De krakende trap, die typische kan-ik-niet-thuisbrengen hotelgeur, de eenvoudige maar voor 1-nachtje-helemaal-oké kamer opent in mijn hoofd een doosje met vakantieherinneringen uit mijn kindertijd.

Hôtel Le Rome St Nectaire

Hotel Rome, prijs 2-pers.kamer vanaf € 58, ontbijt € 8,50.

Romans-sur-Isère: Hôtel l’Orée du Parc****

Dit voormalige familiehuis van een schoenfabrikant uit begin 20e eeuw is nu een kleinschalig viersterrenhotel. In dit charmante gebouw vind je 10 royale kamers met een moderne inrichting en in de megatuin lonkt het zwembad. Afgesloten parkeerruimte en fietsberging aanwezig dus ook ideaal als tussenstop. Meer impressies en informatie vind je bij ons artikel over Romans-sur-Isère

Hotel Orée du Parc Romans

Hotel l’Orée du Parc, 6 avenue Gambetta, 26100 Romans-sur-Isère, 2-pers.kamer vanaf €91, ontbijt €13.

Chateauneuf-sur-Isère: Camping Le Soleil Fruité ****

Deze viersterrencamping ligt op z’n 4 kilometer van de fietsroute en is ook een uitstekende basis om meerdere fietsroutes in de omgeving te maken. Er is een aquapark met diverse zwembaden en terrassen met ligbedden, een bar-restaurant, staplaatsen voor campers, caravans en tenten én diverse hippe mobilhomes. Meer info Camping Le Soleil Fruité

Camping Le Soleil Fruité Chateauneuf

Wil je meer weten van onze fietservaringen over de ViaRhôna lees dan onze eerdere verslagen. Ook maakten wij een fietstocht aan de andere kant van de Rhône, in de Ardeche, over de Dolce Via. Lees er hier meer over.

Meer informatie over vakantie- en fietsmogelijkheden vind je op de websites van Drôme Tourisme en ViaRhôna

LEES OOK:
Romans-sur-Isère, perfecte tussenstop met de auto en de fiets

Tekst & beeld: Josee Schouten & Carole Goelitz – fietsWandelNB

– PINTEREST –

Vond je dit een inspirerend artikel?
Bewaar het dan op je Pinterest!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *