frankrijk.nl

Reportage

Deze zomer in de buurt van Chambéry op vakantie? Ga vooral fietsen op de Véloroute V63! Deze nieuwe zijroute van de ViaRhôna voert langs het meer van Bourget en door de wijngaarden van de Savoie, over een deel van de Route des Vignobles Alpins. Een gevarieerde, relaxte fietstocht van 45 km waar je een dagtrip van kunt maken met leuke stops onderweg.

Fietsen in de Savoie Mont Blanc, dat klinkt als een pittige aangelegenheid. Maar voordat je visioenen krijgt van kuitenbijters en de zwaartekracht-tartende bergetappes: deze route heeft bijna geen enkele hoogteverschillen! Het gaat om het Savooise deel van de V63. Deze nieuwe fietsroute van totaal 200 km is een ‘zijlus’ van de veel langere ViaRhôna, die over 800 km van het meer van Géneve naar de Middellandse Zee voert. De V63 loopt in de Savoie van Chanaz naar Les Marches en gaat daarna door buurdepartementen Isère en de Drôme verder naar Valence, waar de V63 weer terugkomt bij de ViaRhôna.

Het kanaal van Savières Tocht van 45 km door de Savoie Mont Blanc

De V63 gaat dus door 3 verschillende departementen, maar we houden het hierbij het deel dat in de Savoie ligt. Als traject van 45 km een behapbaar stuk qua lengte. Bovendien aangemerkt als niveau ‘facile, dus prima te doen op een gewone (of een elektrische) toerfiets. De route voert door gevarieerde natuur: langs een kanaal, 2 meren, bekende wijngaarden en diverse mooie bezienswaardigheden. En een leuke extra: een deel van de tocht leg je af per boot!

Chanaz stadje tussen Rhône en Lac du BOurget

Van Chanaz tot Lac du Bourget

Je kunt in principe overal inhaken op deze goed bewegwijzerde route, maar officieel begint de V63 in Chanaz, een charmant dorp aan het kanaal van Savières, dat de Rhône met het Lac du Bourget verbindt. Na de gezellige terrassen aan het water kom je vanuit dit plaatsje op een rustige weg langs het kanaal. Idyllisch stuk. Met bloeiende bermen, voorbij varende boten en als je geluk hebt zelfs bevers die rond de oevers zwemmen.

Lac du Bourget

De mooie abdij van Hautecombe

De hele route langs het kanaal is vlak maar op zo’n 3 tot 4 km vanaf het Lac du Bourget wordt het pad steiler. Hier moet je dus even wat harder op de pedalen trappen, maar die inspanning wordt al snel beloond met een spectaculair uitzicht op het blauwgroene water. Daarna daal je weer af tot aan de Abbaye d’Hautecombe, die majestueus op een oever ligt. De abdij is open voor bezoekers (behalve op dinsdag), maar het silhouet van Hautecombe is ook vanaf het water te bewonderen. Om de fietsroute V63 te volgen kun je vanaf dit punt namelijk het beste de boot pakken! (lees onderaan het artikel waarom).

Abdij van Hautecombe

Oversteek naar Aix-les-Bains Riviera des Alpes

In 2020 moet de speciale veerboot klaar zijn die fietsers van de V63 overzet naar Aix-les-Bains, aan de overkant van het meer. Tot die tijd kunnen fietsers gebruik maken van de gewone toerboten van de Compagnie des Bateaux, die ook fietsen meenemen (vaart van Hautecombe naar Aix kost €17, vooraf reserveren). Leuke onderbreking van de fietsroute, dit boottochtje! Met de wind in je haren kun je even rustig genieten van het uitzicht op de bergtoppen in de verte, de wijngaarden op de hellingen rond het meer en de vele plezierbootjes, vissers en zwemmers.

In de buurt van Lac du Bourget

Zwemmen en lunchen aan het water

Vanaf Aix-les-Bains fiets je vervolgens een stuk langs de oevers van het meer richting de Base de Loisirs de Mottets. Daar kun je vanaf de steigers heel makkelijk een duik nemen in het meer, dat ’s zomers kan opwarmen tot wel 25 graden! Een mooie plek om te lunchen is het terras van La Maison des Pêcheurs een klein stukje terug richting Aix. Daarna verlaat je het meer en gaat de fietstocht naar Chambéry. Dit deel van de route voert grotendeels langs een rivier waarvan de beddingen opnieuw beplant zijn waardoor je er veel verschillende vogels ziet.

Eten bij Maison de Pêcheurs La Maison des Pêcheurs: lunchen met uitzicht op het meer

Tussenstop in Chambéry

Fietsen in Chambéry gaat makkelijk, de V63 gaat grotendeels over fietspaden. Op zaterdag zéker even afstappen voor de grote streekmarkt in de stad, geweldige sfeer! Maar ook op andere dagen is een stop in Chambéry een aanrader. Er is een chateau, een kathedraal en in de oude binnenstad vind je mooie smalle stegen en verstopte doorgangen (traboules, zoals in Lyon!) die qua kleuren en sfeer aan Italië doen denken. Oh en ook even wat drinken of eten bij het Inukshuk Café, dé lokale ontmoetingsplek voor fietsers: je ziet binnen wel waarom!

Stadt Chambéry Place Saint Léger

Door de wijngaarden van de Combe de Savoie

Na het verlaten van Chambéry volg je de bordjes van de V63 tot aan het Lac de Saint-André, waarna je je in het hart van de wijnstreek Coeur de Savoie bevindt. Op de vaak opvallende steile hellingen (tot 60%!) rondom de route staan de wijnstokken voor bekende lokale wijnen zoals de witte Apremont en Chignin of de rode Arbin mondeuse. Bij diverse wijnboeren en caves kun je binnen lopen om te proeven, dus het is aan te raden om voor dit deel van de fietsroute echt even de tijd te nemen. Je kunt zelfs gaan lunchen bij een wijnboer!

Wijngaarden van Saint André

Na het wijndorp Les Marches gaat de V63 verder richting het gebergte van La Chartreuse in de Isère. Daarna is het nog ruim 150 km fietsen, via Grenoble, om de lus naar de ViaRhôna af te maken. Maar dat doen we een andere keer wel. Nu eerst even genieten van dat koele glas apremont, een van de andere benefits van fietsen in de Savoie Mont Blanc :- )

PRAKTISCHE INFORMATIE

– Fietsers van de V63 wordt sterk aangeraden om vanaf Chanaz of vanaf Hautecombe de boot te nemen naar Aix-les-Bains. De reden: over de westoever van het Lac du Bourget is er géén veilig fietspad. Daar rijd je als fietser over een smalle autoweg met tweerichtingsverkeer: als het druk is in de zomer is dat niet prettig. De boot is een sympathiek alternatief (€21) en een goedkopere optie inde trein pakken van Chindrieux (niet ver van Chanaz) naar Aix-les-Bains (€5/10 minuten traject en de trein gaat regelmatig).

– Fietsen huren? In Chambéry en Aix-les-Bains zitten verhuurbedrijfjes (€6/dag gewone fietsen, ca. €14/dag voor elektrische fietsen).

– Meer informatie over de Véloroute V63 van Chanaz naar Les Marches vind je op de website van Savoie Mont Blanc.

Combe de Savoie Saint Jean de la Porte Combe de Savoie 

Beeld: ©SavoieMontBlanc-Raïh (Combe de Savoie, Chambéry, Lac de Saint-André, fietsers wijngaarden, man op bankje), ©SavoieMontBlanc-Rizzon (fiets langs kanaal), CC/Didier Gourbin (familie op fiets V63), ©SavoieMontBlanc-Bijasson (Chanaz, openingsfoto Lac du Bourget), ©SavoieMontBlanc-Martelet (zwemmers, Chanaz), CC/La Maison des Pêcheurs, 

LEES OOK:
Josee en Carole fietsen de ViaRhôna
Beeldschoon Annecy en het Imperial Palace
De mooiste bergmeren van de Franse Alpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *