frankrijk.nl

Reportage

Nicky bezocht het historische themapark een paar jaar geleden en kwam dolenthousiast terug. Lees waarom dit park zo’n grote aanrader is als je met kinderen op vakantie gaat in West- of Zuidwest-Frankrijk. 

Laat ik voorop stellen: ik heb niet zoveel met pretparken. Maar in Frankrijk is er al jaren niets dan goeds te horen over Puy du Fou. Dit historische themapark in de Vendée heeft inmiddels al twee miljoen bezoekers per jaar, bijzonder als je weet dat het 40 jaar geleden begonnen is met een handjevol vrijwilligers. ‘Echt anders dan alle andere themaparken’, drukten veel Franse vrienden me op het hart, dat wilde ik wel eens meemaken.

Op het platteland in de Vendée

Puy du Fou ligt op 3 uur rijden ten zuidwesten van Parijs en al direct na de sortie van de autoroute reden we over stille landweggetjes door de Vendée. Het dak van de oude cabrio mocht open en de kinderen kregen er zin in. (“Dus eh, ridders hé mam, mag je die ook aanraken?”). Het parkeerterrein voor de dagjesbezoekers konden we links laten liggen en we reden door naar de Cité Nocturne, aan de achterzijde van het park. In deze ‘nachtstad’ liggen de vier hotels van het themapark. Puy de Fou is namelijk zo groot geworden dat 1 dag veel te kort is geworden voor een bezoek.

Puy du Fou themapark Vendee Frankrijktip met kinderen

Les Îles de Clovis: hotelkamers op het water

Wij sliepen in Les Îles de Clovis, een hotel in Frankische stijl, met houten huisje op het water. Van de receptionist met gevlochten hoofdband en de fluitmuziek bij de entree kregen we nog een beetje de slappe lach, maar eenmaal in kamers waren we om. Mooie houten meubels en grappige details. De kinderen keken met grote ogen naar de berenvellen op het bed en houten schilden aan de muren. “Mam, dit is van héél vroeger hé?”.

We hadden zelfs een eigen terras boven het water, waar we meteen een luid kikkerkoor hoorden. Ik zocht met mijn ogen al naar de luidsprekers – dit was vast niet echt, zo hard, zo mooi! – maar al snel zagen we levende kikkers tussen het riet en ook grote karpers. Geen toeval, begreep ik later van de receptionist. Deze dieren zijn notabene uitgezet om muggen helpen te voorkomen voor de gasten.

Puy du Fou vogel Vendee pretpark bijzonder met kinderen

Roofvogels om je oren

Levende dieren hebben sowieso een hoofdrol in Puy du Fou, bleek meteen bij onze eerste voorstelling. In Le Bal des Oiseaux Fantômes komen tijdens een halfuur durend sprookje meer dan 200 (roof)vogels te voorschijn. Uilen, valken, haviken vliegen daarbij rakelings over je hoofd. Met als grand finale een lucht zwart van de vogels – van kleintjes tot hele grote, zelfs gieren, arenden en ooievaars!

Echt een ongelofelijk gezicht. En dit bleek nog maar een voorproefje van de halve dierentuin die we komen dagen voorbij zouden zien komen. Paarden, honden, ganzen, geiten, leeuwen, een struisvogel, een luipaard, wolven… Bij de Vikingen denderde zelfs een hele kudde hooglanders over het podium.

puy-du-fou-scerte-de-la-lance

Leeuwentemmers en stuntmannen

Er zijn wereldberoemde dierentrainers betrokken bij Puy du Fou en het park heeft zelfs een eigen ruiteracademie met meer dan 130 paarden. Ook de stunts en geluids- en lichteffecten zijn van hoog niveau. Soms heb je het gevoel naar een Hollywood-film te kijken, zo perfect en zo spectaculair ziet alles eruit. Het park heeft ongeveer 15 van dit soort live-optredens, korte historische ‘verhalen’ die elk 20 tot 40 minuten duren. Je kiest zelf wat je wilt zien, van iedere show zijn er 2 tot 6 vertoningen per dag.

Puy-du-Fou-arena-vendee

Keuzestress

Alles doen op één dag is onmogelijk, gelukkig waren wij er een heel weekend. En zelfs dan voel je je gehaast! Al bij het ontbijt begonnen we fanatiek te puzzelen met het dagprogramma. ‘Als we nu eerst dat zouden zien, dan waren we op tijd klaar voor deze…’

Van de vogels ging het naar de ridders van de Ronde Tafel (verrassende stunt met water). De musketiers van Richelieu (duels en magisch paardenballet). En ook naar Le Dernier Panache (treurige en bloedige geschiedenis van de Vendée, de thuisstreek van het park, met spectaculair: tribunes die in hun geheel langs het podium draaien). De volgende dag vergaapten we ons onder andere aan de Vikingen en de gladiatoren in de Gallo-Romeinse arena. Je weet niet wat je ziet: een bijna levensgroot amfitheater, inclusief juichende Galliërs en Romeinen op de tribunes… op het platteland van de Vendée!

Puy du Fou themapark Vendee Frankrijktip met kinderen

Dorpjes met winkels en ambachten

Tussen de voorstellingen door kun je door kleine dorpjes dwalen: elk uit een andere tijdsperiode, met winkels en herbergen in de stijl van de époque en met diverse demonstraties van ambachten. Zoals steenhouwers, mandenmakers, bakkers. Bijzonder charmant allemaal, een soort openluchtmuseum waar je bovendien mooie spullen kunt kopen. Zoals in het Belle Epoque-stadje, waar we lunchten in een typisch Franse brasserie en winkelden bij een 19e-eeuwse kruidenier (oud snoepgoed, wijn, ridderpakken).

Puy du Fou themapark Frankrijk Vendee

Rondlopen als echte Vikingen

Maar het waren toch vooral de voorstellingen die voor opwinding zorgden. Onze kinderen liepen 2 dagen lang in hyper-staat en al duellerend door het park. Degengevechten achter de tribunes, Viking-achtervolgingen rond het ontbijtbuffet, ridderbestormingen in het stapelbed…

Puy du Fou themapark Vendee Frankrijktip met kinderen

Euforisch, ik overdrijf niet. En dat werkte aanstekelijk. Een veelzeggend moment was toen we de eerste avond ontdekten dat we zowel de tandpasta als deodorant vergeten waren. Maar we hadden absoluut geen zin om de volgende dag het park uit te gaan om een TL-verlichte hypermarché in de omgeving te zoeken… De historische bubbel van Puy du Fou werkt zo rustgevend dat je niet meer weg wilt uit het verleden!

vikingen

Met de tandpasta is het overigens goedgekomen (met dank aan onze Frankische receptionist, van alle tijdperken thuis) en de deo besloten we te skippen. Dan maar in thema blijven en het weekend rondlopen als echte Vikingen… :- )

Meer dan 4.000 acteurs in 1 voorstelling

Ik kan dus oprecht zeggen dat wij Puy du Fou een groot succes vonden. Het was een bijzondere gezinservaring en in het attractiepark zelf slapen droeg daar echt aan bij. Ook de andere hotels zagen er leuk uit: een Romeinse villa, een middeleeuws tentenkamp en een burcht. Bovendien zijn er avondshows die je kunt gaan zien, maar dat was voor onze vrij jonge kinderen te vermoeiend.

De Cinéscenie was nog niet begonnen toen wij er waren, een gigantische spektakel in de zomermaanden. Naast een meer en een echt kasteel. Dat schijnt een extra indrukwekkende ervaring te zijn, omdat daar 3.400 vrijwilligers aan meedoen als figuranten. Volgende keer, want dankzij Puy du Fou voel ik me compleet genezen van mijn themapark-scepsis. Dit was grappig en ontspannend en leerzaam en heel erg voor herhaling vatbaar. Wàt een bijzondere plek en wat een bevlogen mensen allemaal!

Puy du Fou, dagentree €35,20 (tarief volw. via internet €40, €25 (kind >5 jaar via internet). Verblijf: vanaf €65 p.p. (incl. hotelovernachting, ontbijt en toegang tot park). Meer informatie: www.puydufou.com

Puy du Fou hotels tussenstop
PLUS+
Slapen in een themahotel IN het park voegde voor ons heel veel toe – je hoeft niet zo te rennen om alles te zien, je blijft helemaal in de historische sfeer en je slaapt in originele en mooie accommodaties. Wil je liever in de buurt verblijven dan tippen wij dit fijne adres met gîtes en safaritenten op een wijnkasteel. Ligt maar op 1 uurtje rijden!

– Interessantere prijzen ook, want bij hotelpakketten wordt de entreeprijs van het park gunstig verwerkt. Het eten in de hotels (ontbijt en avondbuffet) vonden wij ook van goede kwaliteit. En je hoeft als ouders even helemaal niets, zo fijn!

Pass Emotion. Voor €21 p.p. extra krijg je een voorrangskaart om je nek gehangen waardoor je op het laatste moment kunt komen aanzetten bij de 6 grootste voorstellingen van het park. Niet goedkoop, maar op zich wel het geld waard. Scheelt namelijk stress wat betreft op tijd aankomen van de shows, want je krijgt de beste plaatsen, zelfs last-minute.

En belangrijker nog: met een Pass Emotion ben je verzekerd van toegang tot de show van je keuze. Op drukke dagen in het park zijn de aangeraden ’30 minuten voor begin bij een voorstelling zijn ‘ namelijk soms niet voldoende om een plekje te bemachtigen op het moment van je keuze. Tip: als je 2 dagen gaat, koop alleen een voorrangspas voor de 1e dag, want hij geldt alleen bij de 6 topattracties (en doe die dan alle de eerste dag).

puy-du-fou-restaurant-1900

Sympathieke sfeer in dit park met uiterst vriendelijk en professioneel personeel. Dat merk je onder meer bij het binnengaan en verlaten van de voorstellingen, met soms met meer dan 3.000 bezoekers tegelijk. Het loopt allemaal op rolletjes en er worden op drukke dagen extra voorstellingen ingelast. Geen papiertje op de grond bovendien, echt heel goed geregeld allemaal. Lees ook over mijn ontmoeting met stuntman Wilfried!

– De meest ontroerende show is Les Amoureux de Verdun. Daarbij loop je door de (echt schuddende) loopgraven van WOI terwijl de brief van een soldaat aan zijn vrouw wordt voorgelezen. (“Maak je geen zorgen schat, we krijgen hier heel goed te eten.” Terwijl je de ratten in de legerkeuken ziet hangen…). Indrukwekkende plek.

Puy du Fou themapark Frankrijk Vendee

Prachtig groot, groen park met hele stukken bos en mooie bloemen en planten. Enig nadeel is dat je daardoor soms flink moet lopen van de ene show naar de andere. Kleine kinderen hebben dus echt een kinderwagen nodig (te huur bij de ingang) en je moet een goeie marge nemen om op tijd bij de shows te komen.

– Elke show heeft een gedetailleerd verhaal met een luide vertelstem in het Frans. Via de smartphone-app van Puy du Fou (gratis) kun je Nederlandse vertalingen horen, mits je oortjes of een koptelefoon bij je hebt. Hij werkt alleen niet altijd even goed en door de harde geluideffecten op het podium hoor je lang niet alles. Maar heel erg is het niet, je kunt het beter laten. De shows zijn zo visueel, dat je ook zonder de tekst 80% van het verhaal meekrijgt. Ook zorgt het gesproken Frans zorgt voor een extra Frans sfeertje.

Puy du Fou vogel Vendee pretpark bijzonder met kinderen

– Op de papieren brochure en in de app staan leeftijdswaarschuwingen (driehoek met uitroepteken) voor de shows die wat te heftig zijn voor jong publiek. Vanwege harde geluidseffecten of zelfs bloedige scènes, zoals in Le Dernier Panache. Die show over de met geweld onderdrukte opstand in de Vendée in de 18e eeuw is boeiend materie, maar ik zou die voorstelling zeker overslaan met jonge kinderen. Ook La Première Royaume, over koning Clovis, Les Amoureux de Verdun en La Mystère de la La Perouse zijn niet geschikt voor publiek jonger dan 7/8 jaar.

– Het nieuwste hotel en restaurant van Puy du Fou is in de stijl van het 17e-eeuwse hof van de Zonnekoning op Versailles.

LEES OOK:
Achter de schermen bij Puy du Fou: ontmoeting met stuntman Wilfried

Leuke vakantiehuizen in de Vendée (Puy du Fou!) en Loire-Atlantique

Tekst & fotografie: Nicky Bouwmeester

puy-du-fou-ronde-tafel

Puy du Fou themapark Frankrijk Vendee

5 reacties op “Themapark Puy du Fou, supertip voor de vakantie”

 1. Fam. Joosen schreef:

  Fantastisch park, wij gaan ieder jaar als we bij onze zoon en zijn familie op bezoek zijn. De kleinkinderen gaan mee, ook zij krijgen er geen genoeg van! Een echte aanrader voor iedereen die in Frankrijk op vakantie is!

 2. Lise schreef:

  Mooi park, indrukwekkende shows! In de zomermaanden veeeeeel te druk. We waren er 1 dag en hebben bij 3 shows gestaan waar wij niet meer in konden. Daar waren we een half uur voor aanvang, zelfs toen was het al vol.

 3. Maartje Jongen schreef:

  We zijn begin juli geweest. (2 volw, midden dertig) Erg leuk park. Elke voorstel verraste ons weer. Soms weet je niet waar je moet kijken. Zijn twee dagen gegaan en hebben alles kunnen zien. Een dag is idd te kort. Vogelshow en vikings aanrader. In de warme zomer heeft het park genoeg schaduw en ze hebben nevel plekken gemaakt. Vriendelijk medewerkers die Engels kunnen. Eten en drinken net zoals vele parken duur.

 4. J.Willems schreef:

  Een onvergetelijk spektakel, een geweldige dag.
  Eigenlijk is een dag onvoldoende om alles te zien en te beleven. Het park is prachtig verzorgd, de uitvoeringen zijn groots en indrukwekkend.

 5. Fam. Bolks schreef:

  Niet te overtreffen.
  Moet je zien!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.