frankrijk.nl

Reportage

Nicky heeft Puy du Fou al twee keer bezocht met haar gezin. Ontdek waarom dit historische themapark in de Vendée, op 2,5 uur van Parijs, zo’n grote aanrader is als je met kinderen op vakantie bent in West- of Zuidwest-Frankrijk. 

Laat ik voorop stellen: ik heb niet zoveel met pretparken. Te druk, te duur, te vermoeiend. Dus ik heb mijn Nederlands-Franse kinderen nog altijd niet getrakteerd op een bezoek aan Disneyland, Parc Astérix of Futuroscope; Franse attractieparken die heus een goede naam hebben. Maar tot nu toe maakte ik alleen voor Puy du Fou een uitzondering. Nu al voor een tweede keer!

Puy du Fou themapark Frankrijk Vendee

Internationaal succes

Over dit historische themapark in de Vendée, niet ver van La Rochelle en Nantes, hoorde ik namelijk zoveel enthousiaste verhalen van Franse vrienden, dat mijn nieuwsgierigheid te groot werd. Het verhaal erachter is dan ook bijzonder. In 1889 begon Puy du Fou als initiatief van een handjevol vrijwilligers dat een historisch spektakel opvoerde om toeristen naar de streek te trekken. Ook wilden  ze de lokale identiteit eren van de Vendée, een lange tijd zeer arme en zeer gelovige streek, die tijdens de Franse Revolutie bloedig onderdrukt werd omdat ze voor de koning waren. Die bescheiden start ontwikkelde zich tot een gigantisch succes: 40 jaar later trekt Puy du Fou jaarlijks meer dan 2 miljoen bezoekers! Het themapark is meermaals bekroond met internationale attractieparkprijzen, vanwege de uitzonderlijke expertise en creativiteit. Intussen is er zelfs een tweede park geopend in het buitenland, in Spanje, Puy du Fou Espana, vlak bij Madrid.

puy-du-fou-optreden-vikingen-2022-NickyB

Op het platteland in de Vendée

Door al die goede verhalen gingen we in 2017 voor het eerst naar Puy du Fou. Na de sortie van de autoroute reden we eerst over de stille landweggetjes van de Vendée. We sliepen in het park, dus het parkeerterrein voor de dagjesbezoekers konden we links laten liggen en  doorrijden naar de Cité Nocturne, aan de achterzijde van het park. In deze ‘nachtstad’ liggen de 5 themahotels. Puy de Fou is zo groot geworden dat 1 dag nu eigenlijk te kort is voor een bezoek.

Cite nocturne Puy du Fou

Les Îles de Clovis: hotelkamers op het water

Wij sliepen in Les Îles de Clovis, een hotel in Frankische stijl, met houten huisje op het water. Van de receptionist met gevlochten hoofdband en de fluitmuziek bij de entree kregen we nog een beetje de slappe lach, maar eenmaal in kamers waren we om. Mooie houten meubels en grappige details. De kinderen keken met grote ogen naar de berenvellen op het bed en houten schilden aan de muren. “Mam, dit is van héél vroeger hé?”.

Puy du Fou themapark Vendee Frankrijktip met kinderen

We hadden zelfs een eigen terras boven het water, waar we meteen een luid kikkerkoor hoorden. Ik zocht met mijn ogen al naar de luidsprekers – dit was vast niet echt, zo hard, zo mooi! – maar al snel zagen we levende kikkers tussen het riet en ook grote karpers.

Puy du Fou pretpark West-Frankrijk

Roofvogels om je oren

Levende dieren hebben sowieso een hoofdrol in Puy du Fou. In Le Bal des Oiseaux Fantômes komen tijdens een halfuur durend sprookje meer dan 200 (roof)vogels te voorschijn. Uilen, valken, haviken vliegen daarbij rakelings over je hoofd. Met als grand finale een lucht zwart van de vogels – van kleintjes tot hele grote, zelfs gieren, arenden en ooievaars! Echt een ongelofelijk gezicht. En dat is nog maar een voorproefje van de halve dierentuin die je tijdens de shows voorbij ziet komen. Paarden, honden, ganzen, geiten, varkens, herten, wolven… Bij de Vikingen dendert zelfs een hele kudde hooglanders over het podium.

puy-du-fou-scerte-de-la-lance

Ruiters en stuntmannen

Er zijn dan ook getalenteerde en goed opgeleide dierentrainers betrokken bij Puy du Fou. Het park heeft een valkeniersschool en een eigen ruiteracademie met meer dan 130 paarden. Ook de stunts en geluids- en lichteffecten zijn van hoog niveau. Soms heb je het gevoel naar een Hollywood-film te kijken, zo perfect en zo spectaculair ziet alles eruit. Het park heeft ongeveer 16 van dit soort live-optredens, korte historische ‘verhalen’ die elk 20 tot 40 minuten duren. Je kiest zelf wat je wilt zien, van iedere show zijn er 2 tot 6 vertoningen per dag. Overigens kennen Efteling-fans de stijl van Puy du Fou misschien zonder het te weten: de show Raveleijn is namelijk gemaakt met behulp van adviseurs en technici van het Franse park.

Puy-du-Fou-arena-vendee

Keuzestress

Alles doen op één dag is onmogelijk, dus tijdens ons eerste bezoek 5 jaar geleden puzzelden we ons nog suf op het papieren programma. (‘Als we nu eerst dat zouden zien, dan zijn we nog net op tijd klaar voor deze…’) Bij ons recente bezoek in 2022 merkten we dat dat nu niet meer nodig is: je kunt daarvoor de app van Puy du Fou gebruiken. Je geeft je voorkeuren aan en je beschikbare tijd en dan krijg je automatisch een dagprogramma dat ook nog rekening houdt met de meest gunstige loopafstanden.

Puy du Fou themapark Vendee Frankrijktip met kinderen

Je vliegt op zo’n dag echt van eeuw naar eeuw: van de middeleeuwse ridders van de Ronde Tafel (verrassende stunt met water) naar de 17e eeuw van de musketiers van Richelieu (duels en magisch paardenballet). Van het 18e-eeuwse verhaal over Le Dernier Panache (treurige en bloedige geschiedenis van de Vendée met tribunes die in hun geheel langs het podium draaien) en weer terug naar het tijdperk van de Vikingen (spectaculaire stunts en explosies die zelfs de tribune verhitten!).

Puy du Fou themapark Vendee

En niet te vergeten de gladiatoren in de Gallo-Romeinse arena. Je weet niet wat je ziet: een bijna levensgrote arena inclusief juichende Galliërs en Romeinen op de tribune, hier verdwaald op het platteland van de Vendée! Dat spektakel, Le Signe du Triomphe, is een paar jaar geleden herzien: de levende tijgers gingen eruit, maar er kwam een brandend en draaiend schip voor in de plaats. Compleet over-de-top scenario, maar wàt een technieken!

puy-du-fou-arena-spektakel-signe-du-triomphe

Dorpjes met winkels en ambachten

Tussen de voorstellingen door kun je 4 verschillende ‘dorpjes’ bezoeken: elk uit een andere tijdsperiode. Met winkels en herbergen in de stijl van de époque en met diverse demonstraties van ambachten. Zoals steenhouwers, mandenmakers, bakkers. Bijzonder charmant allemaal, een soort openluchtmuseum waar je bovendien mooie spullen kunt kopen. Zoals in het Belle Epoque-stadje, waar we lunchten in een typisch Franse brasserie en winkelden bij een 19e-eeuwse kruidenier (oud snoepgoed, wijn, ridderpakken).

Puy du Fou themapark Frankrijk Vendee

Rondlopen als echte Vikingen

Maar het waren toch vooral de voorstellingen die voor opwinding zorgden. Bij het eerste bezoek liep ons toen nog jonge kinderen (van 4 en 8 jaar) 2 dagen lang in hyper-staat en al duellerend door het park. Degengevechten achter de tribunes, Viking-achtervolgingen rond het ontbijtbuffet, ridderbestormingen in het stapelbed… Euforisch, ik overdrijf niet. En dat werkte heel aanstekelijk.

Puy du Fou themapark Vendee Frankrijktip met kinderen

Tijdens ons recente bezoek in 2022 waren ze een stuk groter (8 jaar en 13 jaar), maar de magie was nog even groot. Het nieuwste spektakel Le Mystère de La Pérouse (over de laatste vaart van een bekende Franse ontdekkingsreiziger)  moesten we van hen zelfs twee keer zien. Zo onder de indruk waren ze van de speciale effecten die de indruk wekken dat je echt aan boord bent van een schip dat door stormen en langs ijsbanken vaart.

vikingen

Cinéscenie: meer dan 4.000 acteurs in 1 voorstelling

De Cinéscenie is de allergrootste voorstelling van Puy du Fou die alleen plaatsvindt in de zomermaanden en waarvoor je aparte kaartjes nodig hebt. Het vindt plaats aan de rand van een meer, naast een echt kasteel. Dat schijnt een extra indrukwekkende ervaring te zijn, omdat daar 3.400 vrijwilligers aan meedoen als figuranten. Bij onze beide bezoeken in het voorjaar was deze voorstelling nog niet begonnen.

Maar dat vonden we eigenlijk wel een voordeel, want nu hebben we een hele goede reden om nog een derde keer te komen genieten van dit indrukwekkende Franse themapark. Au revoir, Puy du Fou!

Puy du Fou, dagentree €35,20 (tarief volw. via internet, aan de kassa €40), €25 (kind >5 jaar via internet). Gratis parkeren. Verblijf: vanaf €65 p.p. (incl. hotelovernachting, ontbijt en toegang tot park). Meer informatie: www.puydufou.com

Puy du Fou hotels tussenstop
Praktische tips voor Puy du Fou

Slapen in een themahotel in het park voegde voor ons heel veel toe – je hoeft niet zo te rennen om alles te zien, je blijft helemaal in de historische sfeer en je slaapt in originele accommodaties. Zo is er een middeleeuwse burcht, een hotel in de stijl van Versailles, een Romeinse villa, tenten in de stijl van het Goudlakenkamp en de Merovingische huisjes op het water. Die hotels liggen allemaal een stukje uitelkaar en hebben eigen restaurants en bars. Vanaf de Cité Nocturne is het 10 minuten lopen naar de eerste attracties. En voor mensen die slecht ter been zijn is er ook een treintje (Le Colporteur).

– In het park slapen is ook interessanter wat betreft prijzen, want bij de hotelpakketten wordt de entreeprijs van het park gunstig verwerkt. Het eten in de hotels (ontbijt en avondbuffet) vonden wij ook van goede kwaliteit (tikje massaal qua opzet, maar heel oké). En je hoeft als ouders even helemaal niets, zo fijn!

hotels in Puy du Fou

– Wil je liever buiten het park verblijven, dan tippen wij dit fijne adres met gîtes en safaritenten op een wijnkasteel. Ligt maar op 1 uurtje rijden!

Pass Emotion. Voor €21 p.p. extra krijg je een voorrangskaart om je nek gehangen, waarmee je op het laatste moment kunt komen aanzetten bij de 6 grootste voorstellingen van het park. Niet goedkoop, maar op zich wel het geld waard, vonden wij. Scheelt namelijk stress wat betreft op tijd aankomen van de shows, want je krijgt de beste plaatsen, zelfs last-minute.

En belangrijker nog: met een Pass Emotion ben je verzekerd van toegang tot de show van je keuze. Op drukke dagen in het park zijn de aangeraden ’30 minuten voor begin bij een voorstelling zijn’ namelijk soms niet voldoende om een plekje te bemachtigen op het moment van je keuze. Tip: als je 2 dagen gaat, koop alleen een voorrangspas voor de 1e dag, want hij geldt alleen bij de 6 topattracties (en doe die dan alle de eerste dag).

Sympathieke sfeer in dit park met uiterst professioneel personeel. Dat merk je onder meer bij het binnengaan en verlaten van de voorstellingen, met soms met meer dan 3.000 bezoekers tegelijk. Het loopt allemaal op rolletjes en er worden op drukke dagen extra voorstellingen ingelast. Geen papiertje te zien op de grond bovendien, heel netjes allemaal. Van de beveiligingsbeambte tot de bardame, iedereen is even beleefd en vriendelijk, dat valt echt op. Het zijn ook veelal locals, die oprecht trots zijn op het park.  Lees ook over mijn ontmoeting met stuntman Wilfried

puy-du-fou-restaurant-1900

– De meest ontroerende show is Les Amoureux de Verdun. Daarbij loop je door de (echt schuddende) loopgraven van de Eerste Wereldoorlog terwijl de brief van een soldaat aan zijn vrouw wordt voorgelezen. (“Maak je geen zorgen schat, we krijgen hier heel goed te eten.” Terwijl je de ratten in de legerkeuken ziet hangen…). Indrukwekkende plek voor wat oudere kinderen en ouders.

NIEUW in 2023! Dit seizoen is er een gloednieuwe attractie, Le Mime et l’Étoile, een ode aan de Franse cinema. In een indrukwekkende show die qua scenario een beetje doet denken aan de film The Artist (een mime-artiest wordt verliefd op een jonge opkomende filmactrice). En het bewegende decor is even nostalgisch als vernuftig. Zie hier beelden

Puy du Fou nieuwe show

Puy du Fou ligt in een groot, groen park met hele stukken bos en mooie bloemen en planten. Enig nadeel is dat je daardoor soms aardige stukken moet lopen van de ene show naar de andere. Kleine kinderen hebben dus echt een kinderwagen nodig (te huur bij de ingang) en je moet een goeie marge nemen om op tijd bij de shows te komen. Ook is er zoals gezegd een gratis treintje dat de uiterste punten van het park verbindt, Le Colporteur.

– Elke show heeft een gedetailleerd verhaal met een luide vertelstem in het Frans. Via de nieuwe smartphone-app van Puy du Fou (gratis) kun je Nederlandse vertalingen via de gratis Wifi van het park live horen tijdens de shows, mits je oortjes of een koptelefoon bij je hebt. Maar wij raden dat eigenlijk af, want de app blijft soms steken en door de harde geluideffecten op het podium hoor je lang niet alles. En een ander nadeel: je telefoon gaat zo snel leeg en terwijl je die ook nodig hebt voor foto’s en het dagprogramma. Je mist eigelijk ook niet heel veel zonder vertaling: de shows zijn zo visueel, dat je ook zonder de tekst 80% van het verhaal meekrijgt.

Puy du Fou pretpark Vendée

– Op de papieren brochure en in de app staan leeftijdswaarschuwingen (driehoek met uitroepteken) voor de shows die wat te heftig zijn voor jong publiek. Vanwege harde geluidseffecten of zelfs bloedige scènes, zoals in Le Dernier Panache. Die show over de met geweld onderdrukte opstand in de Vendée zou ik sowieso overslaan met jonge kinderen. Ook La Première Royaume, over koning Clovis, Les Amoureux de Verdun en La Mystère de La Perouse zijn niet erg geschikt voor publiek jonger dan 7/8 jaar.

Restauratie: er zijn bij Puy du Fou tal van kiosken (broodjes en snacks vanaf €6), cafés, restaurants, (wijn)bars, allemaal met een verschillende kaart en altijd met een historisch thema. Oriënteer je alvast op de website. Picknicken mag ook, op diverse plekken zijn tafels beschikbaar. Let alleen op, je mag om veiligheidsredenen géén (zak)messen mee naar binnen nemen in het park (die moet je inleveren bij de beveiligingscontrole…).

puy-du-fou-praktische-tips-2022

– Puy du Fou neemt steeds meer stappen op het gebied van duurzaamheid: wij zagen veel gescheiden afvalbakken, er zit statiegeld op de plastic bekers voor (fris)drank en koffie en je kunt je waterfles vullen bij de kranen in de wc’s (waarvan er overigens genoeg zijn).

En de belangrijkste tip voor je bezoek: het grote merendeel (maar niet alle) van de optredens vindt plaats in de openlucht. Dat is super, want door het wisselende weer en het licht, zijn de voorstellingen dus elke keer weer anders. Het enige is: denk er op zonnige dagen aan om petjes, hoeden, zonnebrillen en zonnebrand mee te nemen, want je zit vaak pal in de zon, er is géén schaduw op de tribunes. Dito voor paraplu’s en petjes als het weer tegenzit!

puy-du-fou-optredens-in-de-buitenlucht-

En verder, GENIET! Puy du Fou wordt ongetwijfeld een van de hoogtepunten van je vakantie!

LEES OOK:
Achter de schermen bij Puy du Fou: ontmoeting met stuntman Wilfried

10x zien & doen in de Atlantische Loirestreek
Nantes: bruisende stad in West-Frankrijk
Noirmoutier: 10 redenen waarom wij dol zijn op dit eiland!

Tekst & fotografie: Nicky Bouwmeester

puy-du-fou-ronde-tafel

Puy du Fou themapark Frankrijk Vendee

5 reacties op “Themapark Puy du Fou: supertip voor de vakantie in West-Frankrijk”

 1. Fam. Joosen schreef:

  Fantastisch park, wij gaan ieder jaar als we bij onze zoon en zijn familie op bezoek zijn. De kleinkinderen gaan mee, ook zij krijgen er geen genoeg van! Een echte aanrader voor iedereen die in Frankrijk op vakantie is!

 2. Lise schreef:

  Mooi park, indrukwekkende shows! In de zomermaanden veeeeeel te druk. We waren er 1 dag en hebben bij 3 shows gestaan waar wij niet meer in konden. Daar waren we een half uur voor aanvang, zelfs toen was het al vol.

 3. Maartje Jongen schreef:

  We zijn begin juli geweest. (2 volw, midden dertig) Erg leuk park. Elke voorstel verraste ons weer. Soms weet je niet waar je moet kijken. Zijn twee dagen gegaan en hebben alles kunnen zien. Een dag is idd te kort. Vogelshow en vikings aanrader. In de warme zomer heeft het park genoeg schaduw en ze hebben nevel plekken gemaakt. Vriendelijk medewerkers die Engels kunnen. Eten en drinken net zoals vele parken duur.

 4. J.Willems schreef:

  Een onvergetelijk spektakel, een geweldige dag.
  Eigenlijk is een dag onvoldoende om alles te zien en te beleven. Het park is prachtig verzorgd, de uitvoeringen zijn groots en indrukwekkend.

 5. Fam. Bolks schreef:

  Niet te overtreffen.
  Moet je zien!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *