frankrijk.nl

Reportage

Het lijkt wel of skioord La Rosière samen met haar skigebied Espace San Bernardo langzaam maar zeker uit de schaduw treedt van grote buren als Les Arcs en Tignes/Val d’Isère. Direct aan de pistes gelegen en met een grensoverschrijdend skigebied, want je skiet zo Italië in. Josée bracht weer een bezoek aan het gebied en zag hoe dit skioord zich steeds verder ontwikkelt. Hier haar 5 redenen waarom je La Rosière bovenaan je wintersport-wenslijstje kunt zetten.

1. Frans-Italiaans skigebied

Het skigebied Espace San Bernardo is 160 pistekilometers groot. Wat het interessant maakt, is de verdeling over Frans en Italiaans berggebied. Daar heb je als skiër overigens weinig erg in, behalve dat je de ruïnes van het oude fort op de Col du Petit-Saint-Bernard passeert en Italiaanse verkeersborden (ja, je skiet deels over de weg!) ziet staan. Zijn de Franse pistes redelijk easy going, de Italiaanse kant heeft wat meer temperament met diverse pittige rode pistes. Bijzonder is de piste Noova aan de Italiaanse kant, die start vanuit een bijna maanlandschap van witte bulten en je vervolgens via de bossen – en als je geluk hebt bevroren watervallen – naar het Italiaanse skidorp La Thuile brengt. Ideale lunchstop overigens voor een onvervalste Italiaanse pasta! En tiramisu toe; je skiet het er toch wel af!

La Rosiere ski

2. Gezellig skidorp

La Rosière stelde vroeger niet zoveel voor maar er is veel veranderd! Het dorp heeft het afgelopen decennium een fikse metamorfose ondergaan. De centrale hoofdstraat is gezellig om doorheen te wandelen, met hotels en chaletappartementen, winkels en restaurants, afgetopt met de pistes. Ga je naar boven dan kom je  in de chaletwijk Les Eucherts, hier liggen de meest recente accommodaties in fraaie chaletstijl direct aan de piste, inclusief een eigen plein met skischool, restaurants en hamburgertent.  Ik mocht overnachten in het fraaie viersterrenhotel Alparena, met prima kamer, heerlijk zwembad (met uitzicht) en een extra vermelding voor het uitgebreide ontbijt!

TIP als je in de wijk Les Eucherts verblijft:  neem het supergave geprepareerde bos-wandelpad om naar het centrum te lopen. Leuk voor opa’s en oma’s die mee zijn of als digestieve wandeling als je in het centrum hebt gedineerd: het is ook ’s avonds open en verlicht!

3. De zon en het uitzicht

Al jaren ski ik met familie en vrienden tijdens de kerstvakantie. Mijn liefde voor een Witte Kerst wint het van de relatief korte skidagen. Vooraf besefte ik niet de voordelen van de zuidligging van La Rosière, totdat ik ze aan den lijve kon ervaren. De hele dag skiën in de zon en on-top-of-that vanaf je balkon genieten van fantastische zonsondergangen. Wat een geweldig kerstcadeau! Raden klimaatpessimisten je elke zuidligging af? Bedenk dan dat La Rosière op 1850 meter hoogte ligt, met pistes tot 2650 meter hoog.

zon-en-uitzicht-op-piste-la-rosiere

4. Skigebied voor families

La Rosière tackelt de meest praktische pijnpuntjes voor ouders als het om de keuze van een skibestemming gaat. Je vindt er goede kinderopvang (al vanaf 18 maanden!), en komend seizoen zelfs 3 Nederlands sprekende skileraren bij de ESF skischool. Ander leuk weetje: er wordt  snowboardles gegeven voor kids vanaf 5 jaar. Dit gebeurt veelal op afgebakende kinderweides. Ook zijn er makkelijke pistes op glij- of skiafstand van de meeste appartementen of hotels. Een groot succes is het funpark voor kinderen: Espace Ludique Petit Saint Bernard. Superleuke kruip-door-ski-door routes door het bos en langs Sint-Bernard honkpoortjes. Minstens zo fijn: er zijn heel aantrekkelijk geprijsde familie-skipassen. Check wel of je er een nodig hebt voor je kind, want er zijn 4 gratis beginnersliften, inclusief een lopende band. Uiteraard zijn deze gratis liften ook voor volwassenen toegankelijk.

kinderpiste-in-la-rosiere

5. Het interessante prijsniveau en lekkere eten!

De relatieve onbekendheid en bescheidenheid van La Rosière heeft nog een extra voordeel. Het prijspeil ligt op een lager niveau dan dat van hun grote buren. Dat geldt zowel voor de skipas, de accommodaties (veel chaletappartementen) en de prijzen in bars en restaurants, alhoewel we in het laatste geval eerder over minder duur praten. Daar komt nog bij dat je zo Italië in skiet! En daar merk je het in je portemonnee; check maar in bij één van de trecolori pisterestaurants en laat je verrassen. Risotto’s, pasta’s en pizza’s voor een Italiaanse prijs en de swingende muziek op het terras krijg je er gratis bij!

DessertHet winterseizoen in La Rosière loopt van 11 december tot  24 april. Gewoon viereneenhalve maand open! 

Tekst: Josee Schouten Beeld: ©OT La Rosiere, ©Philippe Royer ©Propaganda 73, Josee Schouten, Flickr Creative Commons.

LEES OOK:
Leuke slaapadresjes in La Rosière

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *