frankrijk.nl

Reportage

In het dal van de Maas kun je heerlijk fietsen over een vroeger jaagpad langs de oevers van de rivier. Deze prachtige Voie Verte Trans-Ardennes maakt deel uit van de internationale Maasfietsroute, die Nederland, België én Frankrijk doorkruist. Josée testte het Franse deel van het traject!

Fietsen door de Franse Ardennen

Het is niet te geloven, zo dichtbij en toch zo anders! Fietsen langs het Franse deel van de Maas is net zoiets als de grens overgaan en een andere taal moeten spreken: het lijkt totaal niet op wat je gewend bent. En toch ben je hier al na een goeie 3 uur rijden vanaf Nederland. Decor: groen, groen en nog eens groen. En naarmate je het rivierdal afdaalt, zie je steeds meer pittige heuvels om je heen. Daar heb je op de fiets overigens geen last van, want die volgt het lage en vlakke spoor van de rivier.

Groen, groen en nog eens groen

Ik rijd met de auto vanuit de Belgische Ardennen naar het minder bekende Franse zusje. Ik kom de Franse Ardennen binnen bij Givet en het is ongelooflijk hoe snel herinneringen van mijn fietstocht van 5 jaar geleden terugkomen. Toen was net de eerste tranche klaar van de Voie Verte Trans-Ardennes, een fietsroute van 83 km, over een mooi geasfalteerd fietspad langs de Maas tot aan Charleville-Mézières.

Fietsen op de voie verte in de Franse Ardennen

Stiltemomenten en 27 sluizen

Ik zie mezelf nog zitten, op de mountainbike die ze voor mij en mijn reisgenootje Suzy hadden gereserveerd. Zelfs mijn billen herinneren zich het nog heel goed! Het was voorjaar, prachtig weer en vol goede moed trapten we de pedalen aan om zuidwaarts te gaan. Aanvankelijk nog honderduit kletsend, maar al snel met meer stiltemomenten… eigenlijk wilden we liever om ons heen kijken (praten&fietsende dames gaan niet altijd goed samen). Was het panorama aanvankelijk nog glooiend, gaandeweg groeiden de heuvels uit tot flinke groene hellingen. Op de fiets heb je daar zoals  gezegd weinig last van, omdat de fietsroute grotendeels de rivierlijn volgt. Maar af en toe gaven de pedalen aan  dat er sprake was van een ‘vals plat’. En de 27 sluizen op het traject bevestigen dit.

Fietsen in de Franse Ardennen

Tussenstop in een leuk rivierdorpje

Onze eerste overnachting in Haybes bleek een schot in de roos. Enig dorpje op de rechteroever van de Maas! Het is niet groot maar wat er is maakt het de moeite waard: karakteristieke huizen, een schattig kerkje, kleine haven en een hoofdstraat met een fijn Hotel-restaurant, le Saint-Hubert. Eigenaar Maxence Léoni snapt waar hij een fietsende vakantieganger blij mee maken: een terras, een uitstekende spijskaart met lokale gerechten in een bruin getint restaurant en een goed bed. Geen franje, geen design, wel een zachte prijs. Maxence was het ook die ons met een alleszeggende knik (liepen we echt zo moeilijk?) een picknicktasje meegaf, toen we de volgende ochtend vroeg onze fietstocht hervatten.

Fietsen in de Franse Ardennen - Josee Schouten

Na een paar uur fietsen (en fotograferen) vonden we bij Laifour de ultieme lunchspot in het hoge gras: langs een brede kronkel van de Maas en met de steile begroeide hellingen als ons uitzicht. Slow travel op zijn best!

Verlenging van de Voie Verte

Terug naar het nu. Ik rijd dit keer voorbij Charleville-Mézières, maar als ik meer tijd had gehad dan was ik zeker nog even terug gegaan, want de stad is absoluut een bezoek waard. Hier vertrekken ook de rondvaartboten voor een tochtje over de Maas. Andere aanraders in deze stad: het imposante, 17e eeuwse Place Ducale, het prachtige Museum de l’Ardenne dat hoofdzakelijk aan het Ardenner erfgoed is gewijd en de klok van de Grand Marionnettiste (grote poppenspeler) op de gevel van het Institut de la Marionnette. Ik kom net op tijd voor mijn afspraak met Pierre Labadie in Sedan. Hij is de fietsexpert van de regio Champagne-Ardennes. Samen fietsen we over het laatst aangelegde tracée dat de Voie Verte met zo’n 40 kilometer verlengt, vanaf Charleville-Mézières tot aan Mouzon, een dorp ten zuidoosten van Sedan.

Voie verte fietspad in de Franse ArdennenHet grotere plan: de Internationale Maasfietsroute, 1000 km fietsplezier

Dat brengt de totale fietsroute van de Voie Verte in de Franse Ardennen op 123 km fietsplezier. Appeltje-eitje voor de doorgewinterde fietsliefhebber. En al helemaal voor de snel groeiende groep E-bikers. Dus zullen deze beide type fietsers ook wel warm draaien voor de internationaleMaasfietsroute. Een volledig fietspadenstelsel langs de Maas, vanaf Nederland, door België naar Frankrijk. Goed voor zo’n 1000 km fietsen. Geen nieuwe aangelegde paden, maar een logistiek staaltje van het aan elkaar knopen van bestaande fietsroutes en het aanleggen van goede bewegwijzering. Beginnend bij Hoek van Holland en eindigend bij de bron van de Maas (La Meuse) in de Franse Vogezen. Mijn fietsrit over het nieuwe tracé in de Franse Ardennen leidt mij wederom door een uiterst groene en lieflijke omgeving. “Als je de volgende keer komt dan neem ik je mee voor de lunch naar mijn favoriete terrasje, Logis Hotel La Sapinièrein Remilly-Aillicourt,” zegt Sébastien. Kijk, zo’n insidertip gaat er altijd wel in na een paar uur op de fiets!

ONTDEK OOK DEEL 2 van de Maasfietsroute!

Nieuwsgierig gemaakt door Pierre besloot ik tijdens mijn volgende bezoek aan deze streek samen met Carole op de pedalen te stappen en het vervolgtraject te doen over de Maasfietsroute tot aan Langres. Je leest hier onze bevindingen.

Meer informatie over de streek en de Voie Verte Trans-Ardennes: www.ardennes.com

Tekst: Josee Schouten Beeld: Josee Schouten, B.Gouhoury en Laëtis

LEES OOK:
Dorpen en steden langs de Maasfietsroute die een halt waard zijn
Charmante logeeradresjes langs de Maasfietsroute 
ViaRhôna, fietsen door het Rhônedal, van de Alpen tot de Middellandse Zee
Dolce via, fietsen over de oude spoorlijn in de Ardèche

Eén reactie op “Slow travel: fietsen in de Franse Ardennen”

  1. Willem Perquin schreef:

    Je kunt vanaf Tilburg op een paar km na helemaal via fietspaden naar deze route. Via het Bels lijntje, dan vlak voor Turnhout naar oosten langs kanaal naar Tessenderloo. Via knooppunten naar Diest en daar via LF35 naar Tienen. Daarna vanaf Hoegaarden via RAVel naar Namen. Dan natuurlijk de Maas volgen naar Givet. Meerdere keren gedaan, ook met de kinderen op 10 jarige leeftijd. Goed te doen.
    Naar Tilburg komen kan nog wel eens het saaiste stuk zijn 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *