frankrijk.nl

Reportage

Een prachtige kust en een nog mooier binnenland met hoge bergdorpen waar je je kunt verliezen in smalle straten en sfeervolle restaurants op arendsnest-locaties. Zie hier verrassende manieren om het noordwesten van Corsica te ontdekken.

0-Natura-corsa-jeep-4x4-tochten-naar-verborgen-stranden-in-het-desert-des-agriates-6

Per 4×4 naar verborgen stranden

Ze behoren tot de mooiste stranden van Frankrijk, en zelfs die van de hele wereld: Salleccia, Lodu, La Roya… Bountyeiland-gevoel gegarandeerd dus, bij een bezoek aan de plages van het Desert des Agriates. Deze groene woestijn ten westen van Saint-Florent was ooit een belangrijk landbouwgebied maar is nu een prachtige wildernis. Omdat het gebied geen wegen heeft, zijn de
afgelegen stranden alleen per boot of per jeep te bereiken.Vooral dat laatste is een bijzondere ervaring. Je rijdt door weelderige natuur en komt langs verlaten schapenstallen van gestapelde stenen. Met als toetje: een duik in de zwembadkleurige zee! Meer info:  Corse Loisirs.

Notre Dame de la Serra Calvi

Wandelen boven Calvi

Vanuit Calvi kun je indrukwekkende wandelingen van een paar uur maken. Zoals het tamelijk pittige (want steile) pad naar het Croix des Autrichiens, een groot kruis op een bergtop van 700 meter. Ondanks de helling is het pad goed begaanbaar, dus kinderen vanaf een jaar of 7 kunnen mee. Reken wel op bijna een hele dag wandelen, want je bent al snel 5 uur kwijt voor de heen- en terugweg.

Maar wat een uitzicht krijg je daar voor terug! Eenmaal boven op de top, de Capu di a Veta, word je beloond met een werkelijk adembenemend panorama over de hele kust en de zee. Een wandeling die korter, maar ook erg de moeite waard is, voert naar het hooggelegen roze kerkje Notre Dame de la Serra (zie foto hierboven). Vanaf die plek kijk je uit over de hele citadel van Calvi.

Unieke streekproducten in Corsicaanse bergdorpjes

Onbekende smaken (ofwel: doe mij een everzwijn!)

Je mag Corsica niet af voordat je een glas ijskoud Pietra bier hebt gedronken, dat is zeker. Het bier van kastanje is zo ongeveer het ‘nationale’ drankje van het eiland. Maar ook andere producten van kastanje horen tot de streekspecialiteiten die je geproefd wilt hebben, zo is een gâteau à la châtaigne ronduit hemels maar ook pasta of polenta op basis van kastanjemeel zijn een culinaire varrassing. Persoonlijk zijn wij ook erg van de brocciu, hele jonge, zachte kaas van geiten- of schapemelk (alleen van november tot juni) en de oudere tomme de brébis corse, die lekker pittig is. Nog een klassieker: everzwijn ofwel sanglier. Verwerkt in pastasauzen, in patés en worsten – met een uitgesproken smaak die helemaal past bij de sfeer van het eiland.

Zie hier een top-5 van favoriete restaurants in Calvi en omgeving en dit is een bekende delicatessenwinkel in Balagne.

parapente in Noord-Corsica

Kippenvel-ervaring in de lucht

Wie Noord-Corsica in vogelperspectief durft te beleven, die moet een afspraak maken bij Altore. Deze school voor paragliding of parapente heeft vestigingen in Calvi, Saint-Florent en Bastia. Voor €80 maak je een tandemvlucht van 30 minuten boven een van deze drie kustlocaties. Je stapt met de instructeur een heuvel af, en fiiiieeew… wat volgt is een vederlicht en heerlijk bevrijdend zweven! Nee, helemaal niet eng, en het al prachtige Corsica is van uit de lucht nog fascinerender.
Meer informatie: www.altore.com

excursie in Scandola

Dobberen in het natuurgebied van Scandola

Met zijn hoge rode kliffen en idyllische kreken is Scandola het leefgebied van bijzondere planten en dieren, zoals dolfijnen en schildpadden. De plek is niet vanaf het land te bereiken maar er zijn verschillende manieren om per boot te gaan. Er zijn dagcruises van organisaties zoals Colombo Line, op schepen met een transparante bodem, zodat je vissen en zeebodem kunt zien. Wat exclusiever zijn de dagtochten per catamaran (bijv. via Cata Calvi, €95 p.p/dag), waarbij je onderweg ook kunt snorkelen of kajakken. En nog een tandje luxer: per privé-motorboot (via Calvi Evasion (€800/dag), inclusief een ontmoeting met een lokale visser en een picknick op een strandje.

village de Lumio-Corse

Unieke producten in de bergdorpjes van Balagne

Een van de leukste dingen om te doen in deze streek is de auto pakken en over mooie slingerwegen naar de hoge bergdorpen in het achterland rijden. Een bezoek aan pittoreske plaatsjes als Calenzana, Pigna en Sant’Antonino is leuk te combineren met de Route des Artisans. Die voert langs de werkplaatsen van een dertigtal ambachtslieden, waaronder makers van typisch Corsicaanse messen, aardewerk en gevlochten manden. Ook Lumio (eerste foto hierboven) is prachtig. In dit schattige dorp (de geboorteplaats van Laetitia Casta!) aan de oostkant van de baai van Calvi zit een distilleerderij die heerlijke essentiële oliën maakt van lokale bloemen en planten. Meer informatie over mooie dorpen in Balagne.

Kajakken langs de kust van Noord-Corsica

Kajaktochten langs de kust

Leuk! Een originele manier om de kust van Noord-Corsica te ontdekken is een ‘wandeling’ per kano én te voet rond de baai van Algajo, ten oosten van Calvi. Een organisatie van natuurliefhebbers, I Sbuleca Mare, organiseert op deze plek tochten waarbij je vertrekt met een kajak en daarna het zelfde stuk terugloopt over een douanierspad langs zee (of andersom, eerst lopen dan peddelen). Het voordeel is dat je de kustlijn zo van beide kanten ziet en je in een rustig tempo kunt genieten van het prachtige rotslandschap rond de Punta di Spanu. Op eigen initiatief het water op kan ook, in vrijwel alle Corsicaanse badplaatsen zijn kajakken te huur.

 

Foto’s: OMT Calvi – Anne Tavera – Royale Production – Club Alpin Autrichien – Stéphane Guiraud – Jean-Yves Tuffreau – Ligue Corse de Voile – Strada di l’Artisgiani – Olivier Gomez – Philippe Amiot – Henri Bourgeois-Costa – Dany Tolenga – (coverfoto) – CC/JP Bonachera.

2 reacties op “7 insidertips voor Noord-Corsica”

  1. Martina schreef:

    Onderwerp= Scandola en girolata en de calanches bezoeken met een boottocht
    Vraag= met elke boottocht kunnen we het beste gaan? Qua tijd en vertrek haven en duur van de tocht? Ik heb een tocht gezien vanuit porto van 3, 5 uur maar ook vanuit Ajaccio een dagtocht met een stop van 2 uren in girolata.

    • Josee schreef:

      Beste Martina, wij hebben geen actuele info over de afvaarten, check bij de haven, maar in feite is belangrijk welke haven voor jou het best bereikbaar is want reizen over het eiland kost veel tijd. Concreet: Porto ligt in het hart van de calanches dus brengt je meteen op de mooiste plekken..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *