frankrijk.nl

Reportage

La Plagne is een van de bekendste skibestemmingen van Frankrijk. Maar denk niet: ‘been there, done that’, want dit wintersportoord en skigebied is continu in ontwikkeling en dat verraste ons ook! Zie hier waarom.

1. Groot, groter, grootst

Skiën in La Plagne is kilometervreten! Het eigen gebied bevat zo’n 225 km aan geprepareerde pistes. Tel daar het skigebied van Les Arcs bij op, waarmee het is verbonden, en je hebt het complete domein van Paradiski van maar liefst 425 km. In onze herinneringen was skiën in La Plagne vooral afdalen over brede ski-autobanen, maar inmiddels weten we beter: die afdaling naar Champagny is een regelrechte kuitenkiller (zie puntje 4) en de rode pistes tussen de bomen rond Plagne Villages, Montalbert en Montchavin-les Coches zijn stuk voor stuk sportieve uitdagingen waar je blij van wordt! En wat weinigen weten: La Plagne heeft een minstens net zo groot off-piste terrein. Een eldorado voor freeriders en tourskiërs. En daarvoor hoef je echt niet ver van de gebaande paden, zoals wij zelf ondervonden (zie puntje 9)!

La Plagne

2. Hoog, hoger, hoogst

La Plagne heeft maar liefst 2 gletsjers waarop je kunt skiën en het hoogste punt gaat tot 3250 meter. Het laagste punt van het skigebied ligt op 1100 meter, maar onthoud dat meer dan 70% van de pistes boven de 2000 meter ligt. Dus met de sneeuwgarantie zit het hier wel goed. Bijkomend voordeel: op de hoogste pistes word je beloond met top-of-the-world uitzichten!

La Plagne panorama

3. Ideaal gebied voor maken van tochten

We zeiden het al eerder: met de skipas van Paradiski heb je ook toegang tot het skigebied van Les Arcs.  Deze 2 skidomeinen met elkaar verbonden dankzij een mega-gondel over de vallei van Peisey-Nancroix: de Vanoise Express. Die vertrekt vlak boven het skidorp Montchavin-Les Coches en is voor elk niveau skiër bereikbaar. De gondel brengt je naar Vallandry in het skigebied van Les Arcs. Onze tip: ga niet meteen door naar de hoogste toppen van Les Arcs maar pak eerst wat afdalingen op deze berghelling want de pistes van Peisey-Vallandry zijn stuk voor stuk prachtige pistes door de bossen!

La Plagne toerskien Carole

4. Niet 1 maar wel 10 skidorpen

Even een misverstand wegwerken: La Plagne is niet 1 skidorp, het zijn er wel 10! In Montchavin, Les Coches, Plagne Montalbert en het daldorp Champagny-en-Vanoise overheerst lokale charme en authenticiteit. Zij koesteren zich op aangename hoogte, tussen 1100 en 1500 meter en hebben een hoog familiegehalte. De andere 6 resorts liggen tussen de 1800 tot 2100 meter en bieden ski-in/ski-out mogelijkheden. Belle Plagne, Plagne Soleil en Plagne Villages kenmerken zich door een Savoyaardse stijl, terwijl Plagne Centre, Aime 2100 en Plagne Bellecôte eerder avantgardistisch te noemen zijn. En het leuke is dat alles skiënd bereikbaar is. Tip: leuk om te doen tijdens je wintersportvakantie: de 10 dorpentocht!

Champigny-en-vanoise-van-La-plagne-cc-Philippe Royer

5. Niet alleen goed skiën maar ook goed langlaufen

Tuurlijk, denk aan La Plagne en je denkt ski. Zeker als je bovenstaande leest. Maar als je wilt kun je hier elke dag wat anders doen. Ten eerste voor de langlaufers: er kan heel wat ‘geloipen’ worden in met name Champagny-le-Haut. Er is zo’n 131 km aan sporen in een adembenemend landschap. Je vindt hier ook diverse wandelroutes. Bij goed weer zie je de berggeiten op de bergrotsen lopen en lunchen bij La Refuge du Bois is pure nostalgie: een brocante-inrichting uit grootmoederstijd (inclusief de lange onderbroeken) en huisgemaakte gerechten om je vingers bij af te likken. Voor een spotprijs bovendien! En de skiërs die in Champagny zitten? Die nemen vanaf het dorpscentrum de gondel direct het skigebied in!

Champigny le Haut Reduge du Bois La Plagne

7. Echte kuitenkillers, deze afdalingen

We noemen er twee maar OMG, er zijn er nog veel meer! De eerste is de afdaling vanaf de top van Les Verdons naar Champagny-en-Vanoise: 1250 meter hoogteverschil met een sensationele afdaling over de fameuze rode piste Mont de la Guerre; tout schuss, bückels en bossen. De tweede is de Face Nord du Bellecôte. Dankzij de Vanoise Express, de verbindingsgondel tussen Les Arcs en La Plagne kun je met een gids deze uitdagende off-pisteafdaling maken vanaf de noordzijde van de gletsjer Bellecôte en daarna eenvoudig weer terugkeren naar La Plagne.

La Plagne Ski Randonnée Carole

8. Zoveel verschillende restaurants op de pistes

Zo gevarieerd als het skigebied is, zo veelzijdig vonden wij ook het aanbod van pisterestaurants. Van een snelle snack, een glazen restaurant met adembenemend uitzicht tot een oergezellig chaletrestaurant. Lees het artikel met onze favoriete adresjes op de pistes!

pisterestaurants La Plagne

9. Wintersporten maar dan anders

Het woord skivakantie dekt niet meer de lading, als je kijkt naar wat je allemaal kunt doen in dit skigebied: sleetje rijden, bobsleeën, ziplinen, ijsklimmen, toerskiën, escape gamen. We probeerden het meeste uit: lees hier onze bevindingen!

wintersport La Plagne

10. Doe eens gek: een nachtje slapen in een iglo of in een pistenbully!

In La Plagne kun je je verblijf een twist geven met een ervaring die je nog lang zal bijblijven!. Zoals eten en slapen in een iglo! Of overnachten in een verbouwde pistenbully die speciaal voor de nacht naar een van de bergtoppen wordt gereden. Heel romantisch. Overigens verbleven wij zelf in een perfect gelegen lifestyle-hotel en bezochten we ook nog andere charme-adresjes. Zie hier ons lijstje met leuke hotels in La Plagne, aangevuld met het laatste nieuwtje voor dit seizoen dat voor budgetskiërs als muziek in de oren zal klinken! 

Meer weten over La Plagne? Kijk op www.laplagne.com

LEES OOK:
Stop voor deze pisterestaurants in La Plagne
La Plagne: toerskiën, bobsleeën en meer gave activiteiten
3 bijzondere hotels in La Plagne
Slapen in een pistenbully in La Plagne
Handig: je ski-outfit huren in La Plagne!

Tekst en beeld: Josee Schouten en Carole Goelitz Behalve foto’s: uitzicht op Champagny-en-Vanoise (CC/La Plagne-Philippe Royer), ijsklimmen (Eric de la Perrière), bobslee (CC/La Plagne-P. Augier).

– PINTEREST –

Vond je dit een inspirerend artikel?
Bewaar het dan op je Pinterest!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *