frankrijk.nl

Tarte Tatin, zelf maken!

Een van de bekendste en wat ons betreft lekkerste Franse desserts is tarte tatin. Hoe bak je die beroemde omgekeerde appeltaart? Heb je daarvoor een speciale taartvorm nodig? En hoe moeilijk is het maken van goede karamel? Irene legt het uit!

Het verhaal is bekend: de tarte tatin is naar verluidt per ongeluk ‘uitgevonden’. In 1889, door de zussen Stéphanie en Caroline Tatin, in het dorpje Lamotte-Beuvron in de Sologne, een prachtige bosrijke streek. Het Hôtel Tatin, waar zij werkten bestaat nog steeds en is tegenwoordig een klein culinair bedevaartsoord.

Speciale pan nodig of niet?

Deze klassieke Franse taart wilde ik echt eens zelf maken. Ik bof met een mooie gietijzeren tarte tatin-pan die er speciaal voor gemaakt is: daarin kun je eerst de karamel bereiden en daarna de hele pan in de oven schuiven. Een gewone taarvorm heeft daar een te dunne bodem voor, dan verbrandt de karamel. Maar ook zonder zo’n speciale pan kun je tarte tatin maken. Dan bereid je de karamel eerst in een koekenpan met dikke bodem (hapjespan). Je kookt de appels even mee in diezelfde pan en giet het geheel daarna over in een ovenvaste taartvorm.

‘Mislukte’ appeltaart

Toen ik de taart de eerste keer uit de oven haalde, dacht ik overigens de dat-ie mislukt was. Het deeg had zich helemaal naar de appelpartjes gevormd: de ‘mislukte’ appeltaart mislukt, dat kon toch niet waar zijn…? Maar toen ik ‘m omdraaide, zag de tatin er top uit!

Recept voor Tarte tatin

Ingrediënten 

6 friszure stevige appels (goudreinet, boskoop, golden delicious, jonagold, elstar)
150 gr suiker
50 gr roomboter, op kamertemperatuur
40 ml water
snufje zout

voor het deeg:
1 ei
100 gr boter
150 gr bloem
50 gr suiker
of koop een kant-en-klare rol zanddeeg (pâte brisée)

Bereiding

– Klopt 100 gram boter met 50 gram suiker en een snufje zout zacht in een kom of keukenmachine.

– Breek het ei erboven en meng erdoor. Voeg de bloem er beetje bij beetje aan toe.

– Kneed deze ingrediënten tot een mooie deegbal en leg die in huishoudfolie minimaal 30 minuten in de koelkast.

– Vet de taartvorm in en verwarm de oven voor op 180 graden.

– Snijd de appels in vieren (of door de helft, als het hele kleine appels zijn), schil ze en verwijder het klokhuis.

tarte tatin recept

Karamel maken doe je zo:

Maak nu de karamel. Op zich is dit niet moeilijk, maar even een aandachtspuntje als dat je nog nooit eerder gedaan hebt. Blijf vooral bij de pan en heb geduld, dan komt het goed.

– Neem een koekenpan (antiaanbak). Doe hierin 150 gr suiker en 40 ml water – draai een rondje met de steel zodat het water zich vermengd met de suiker. Leg de 50 gr boter vast klaar.

– Zet de pan met suiker op een laag vuurtje. Blijf roeren (zodat de suiker oplost in het water) tot het geheel gaat koken. Zodra het suiker-water-mengsel kookt, roer je niet meer, ook al denk je dat het niet goed gaat.

– Het suikerwater gaat lekker borrelen en na een paar minuten (ik vond dat best lang duren) begon het licht te kleuren. Als het aan de ene kant van de pan wat sneller bruin kleurt dan aan de andere kant, dan rol je de pan zachtjes rond met de steel. Dan vermengt alles zich mooi.

De ’truc’ van karamel is de juiste kleur krijgen: te lichtbruin = nog geen smaak, te donkerbruin = bitter en niet lekker. Dat is even oefenen en op je gevoel afgaan.

– Als jij denkt dat de karamel de juiste kleur heeft, dan haal je de pan van het vuur. Wacht een paar seconden en voeg dan de klont boter toe. Die wordt snel opgenomen en dat kan even flink pruttelen.

– Tadaa, je karamel is klaar! Leg de stukjes appel in de karamel en laat 15 minuten op vrij hoog vuur smoren. De appels beginnen nu al een beetje te koken en ze nemen de karamel goed. Giet de appels en de karamel daarna samen in een ingevette taartvorm. Verspreid de stukjes appel.

– Haal het zelfgemaakte deeg uit de koelkast. Leg het deeg tussen twee vellen vershoudfolie en rol het uit tot een plak van 3 mm-4mm dik die past over de taartvorm. Bekleed de vorm met het deeg. Duw het deeg met je vingers goed aan tegen de rand van de vorm. Duw met een platte hand ook op het midden van het deeg, zodat dat dicht op de appels komt te liggen en je de appels gelijktijdig nog wat beter uitspreidt in de vorm.

– Maak in het midden van het deeg een klein gaatje met een scherp mes. Bak de taart in circa 25 minuten goudbruin. De taart is klaar als het deeg er gebakken uitziet en de karamel aan de zijkanten begint op te borrelen boven het deeg.

– Neem een groot bord (liefst met een beetje opstaande rand om te voorkomen dat de karamel eraf lekt). Leg dat op de vorm (met behulp van 2 theedoeken voor je handen) en keer taartvorm en bord tegelijkertijd om. Verwijder de vorm.. en voilà!!

– Serveer de tarte tatin lauwwarm met een lepel crème fraîche of een bolletje vanilleijs.

Ook een keer een hartige tarte tatin proberen?

Recept voor tarte tatin met witlof en geitenkaas
Recept voor tarte tatin met tomaatjes en balsamico

Irène de Waal

LEES OOK:
Meer dan 60 Franse recepten!

Tekst & beeel: Irene de Waal Beeld opening: Depositphotos

 

4 reacties op “Tarte Tatin, zelf maken!”

 1. Richard Schouten schreef:

  Recept voor paté brisée is niet goed. Was veel te zacht, was niet mee te werken. Weg moeten gooien en in handboek kooktechnieken een goed recept gevonden.
  Je hebt 200 gr bloem nodig ipv 150 en je moet eerst de bloem met de boter mengen, dan een geklutst ei erdoor werken en evt iets dunner maken met hooguit 2 tl water. En een snufje zout in het deeg uiteraard. Bloem zeven is ook een pré.
  En gewoon met de hand doen. En 1 a 2 eetlepels suiker is genoeg.

 2. Liesbeth schreef:

  Tip: Ik maak hem in de schaal van de tajine, gaat heel goed, heerlijk recept!

 3. Monique schreef:

  Dit recept is echt perfect. Ik heb de taart nu al meermalen gemaakt, met halve appeltjes, kwartjes en partjes. Hij blijft echt heel lekker. Fijn dat deze zonder bladerdeeg is: veel authentieker zo.

  Nog een tip: gebruik geen springvorm, daar loopt de karamel uit. Vieze oven en niet zo’n lekkere taart.
  Beter is een keramische of stenen bakvorm. Die kun je soms al voor 8 euro kopen. Echt een aanrader.

 4. Felix Stieger schreef:

  Geweldig leuke maar vooral lekkere recepten en goede Frankrijk tips.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *