frankrijk.nl

15 gekke cijfers & weetjes over Frankrijk

Hoeveel vrije dagen hebben de Fransen? Hoe vaak gaan ze naar de dokter? En hoeveel stokbroden eten alle Fransen samen in een jaar? Grappige statistieken en weetjes die iets zeggen over Frankrijk en de Franse gewoontes!

1. Frankrijk heeft de meeste ambtenaren van Europa: 5,5 miljoen

Die 5,5 miljoen is als totaal een Europees record, maar omgerekend per werkende inwoner neemt Frankrijk slechts een 8e plaats in Europa. In Frankrijk is 20% van de beroepsbevolking ambtenaar: dat aandeel is veel hoger in landen als Noorwegen, Denemarken en Zweden, waar (bijna) 30% van de werkende bevolking in dienst is van de overheid. In Nederland is dat maar 12%, alleen Duitsland heeft er minder.

2. Elk jaar worden er in Frankrijk 6 miljard stokbroden verkocht

Een Fransman eet gemiddeld een halve baguette per dag, Klinkt veel, maar het is een stuk minder dan een eeuw geleden, toen het nog 3,5 stokbroden per persoon waren. Negen op de 10 Fransen haalt elke dag vers brood. Vanwege gezondheidsoverwegingen rukken de speciaalbroden op in Frankrijk: je ziet steeds meer volkoren- en meergranenbroden bij de Franse bakker. Ook heeft de Franse overheid in 2023 de hoeveelheid zout die in een stokbrood mag zitten verlaagd.

3. Fransen gaan gemiddeld 6 keer per jaar naar de huisarts

In veel rurale gebieden in Frankrijk zijn er echter maar weinig huisartsen, dus in de Franse steden ligt het gemiddelde (veel) hoger dan 6 keer. Ter vergelijking: in Nederland is het landelijke gemiddelde 5 keer per jaar. Ook bijzonder: in Franse steden vind je gemiddeld er 1 apotheek per 3.300 inwoners. In Nederland is dit 1 apotheek per 9.000 inwoners, dus ruim 3 keer zo weinig.

4. Frankrijk telt 28 bewoonde eilanden

En dat is nog zonder de tropische overzeese gebieden! De grootste eilanden van La France métropolitaine (ofwel Frankrijk in Europa) zijn: Corsica, Ile d’Oléron, Belle Île, Ile de Ré en Noirmoutier. Lees ook: de mooiste eilanden van Frankrijk

5. De Fransen hebben gemiddeld 35 vrije dagen ofwel 7 weken vakantie per jaar

Eh oui, dat is best veel vergeleken met de 29 (20 wettelijke vakantiedagen + 9 feestdagen), van de Nederlanders… Maar daarmee zijn de Fransen geen uitzondering in Europa: de Finnen en Oostenrijkers hebben 38 vrije dagen terwijl de Spanjaarden er wel 44 hebben (bron: CNews). De basisscholen in Frankrijk hebben vakantie van begin juli tot begin september: dus dat is 2 volle maanden.

6. In het dunst bevolkte Franse departement wonen maar 15 inwoners per km2

Lekker rustig is in de Lozère (Occitanië), het dunbevolkste departement van Frankrijk met slechts 14,8 inw/km2. Dit departement wordt qua bevolkingsdichtheid direct gevolgd door de Creuse (Limousin/Nouvelle Aquitaine) met 20,8 inwoners/km2. Zie hier de bevolkingsdichtheid van alle Franse departementen.

bevolkingsdichthijd Frankrijk inwoners/km Lozere rust ruimte

7. Het Franse leger heeft 180 postduiven in dienst

Frankrijk heeft als enige Europese land nog postduiven in het leger, ze worden gehouden in het fort van Mont-Valérien, vlak bij Parijs. Tijdens WOI telde het Franse leger nog 100.000 van deze pigeons voyageurs. Naast het afleveren van brieven achter de linies, droegen sommige van deze militaire duiven ook een mini-fototoestel. Een soort drones avant la lettre!

8. Frankrijk produceert 1.200 verschillende kazen

Volgens een beroemde uitspraak van generaal De Gaulle waren het er 365: eentje voor elke dag van het jaar. Maar volgens recente schattingen van het nationale zuivelinstituut zijn er zeker 1.200 soorten Franse kaasjes, waaronder 46 Franse AOP-kazen.

9. Minstens 600.000 Franse automobilisten rijden zonder geldig rijbewijs

En dat is een voorzichtige schatting want sommige bronnen hebben het over 770.000 en andere zelfs over 1 miljoen automobilisten zonder rijbewijs. Een cijfer dat al jaren alleen maar stijgt. Bovendien gaan 700.000 Franse auto’s onverzekerd de weg op.

10. Frankrijk heeft 35.000 burgemeesters

Ter vergelijking: Nederland heeft nog geen 350 burgemeesters voor 17,9 miljoen inwoners. Frankrijk heeft 67,8 miljoen inwoners. Overigens is ‘maire’ zijn in Frankrijk vaak maar een bijbaan. In een dorp met minder dan 1.000 inwoners verdient een burgemeester maximaal 1.600 euro per maand.

stadhuis mairie France

11. De Franse cinema leeft: elk jaar worden er ruim 250 Franse films gemaakt

In 2022 telden de Franse bioscopen maar liefst 153 miljoen verkochte filmkaartjes, dat zijn gemiddeld 2,2 bioscoopbezoeken per Fransman. Ook is Frankrijk een land dat veel films produceert: vorig jaar werden er 287 gemaakt.

12. Frankrijk telt 30.000 rotondes: een curieus wereldrecord

En de meeste van deze ronds-points zijn voorzien van opvallende kunst, lees ook 10 dingen die de Fransen nét even anders doen.

13.  Dat is bijna net zoveel als het aantal kastelen in Frankrijk: daarvan zijn er 40.000

De regio’s met de meeste kastelen zijn Centre-Val de Loire, Ile-de-France en Nouvelle Aquitaine (waar ook de Dordogne onder valt).

14. In 2023 was Frankrijk opnieuw de eerste toeristische bestemming ter wereld met ruim 90 miljoen toeristen

In 2023 was Frankrijk weer de nummer 1 bestemming wereldwijd, met naar verwachting (meer dan) 95 miljoen toeristen. Dat is weer het oude niveau van voor de coronacrisis en dit is bijna twee keer zoveel als het aantal toeristen dat héél de Verenigde Staten per jaar ontvangt. Franse topattracties bleven het Louvre, de Eiffeltoren, Versailles en Mont Saint-Michel.

15. In duurste straat van Parijs kosten huizen €22.000/m2 (ofwel €1 miljoen voor een studio)

Deze eer gaat naar Avenue Montaigne, een luxe straat vlak bij de Champs-Elysées, met veel bekende modehuizen. De duurste wijk in Parijs is Saint-Germain-des-Près, waar de gemiddelde woningprijs €13.000/m2 is.

Avenue Montaigne in Parijs

LEES OOK:
10 dingen die de Fransen nét even anders doen
15 opvallende Franse wetten en regels
Bijgeloof op het Franse platteland
15 Franse kazen die je geproefd wilt hebben

Copyright frankrijk.nl 2023. Beeld: Deposithphotos.com. CC-BY Crazy Whartog/Lozère 

3 reacties op “15 gekke cijfers & weetjes over Frankrijk”

 1. Lenthe schreef:

  erg leuk dit je kan hier erg veel van leren en ontdekken
  site ga ik erg veel gebruiken

  echt een aanrader
  met vriendelijke groet Lenthe

 2. Sara schreef:

  Hallo http://www.frankrijk.nl wat leuk dat deze site is gemaakt. Maar misschien kunnen jullie er een site van maken genaamd http://www.cijfersenweetjesoverlanden.nl. Want dan kunnen jullie er meer landen op zetten. Want wij doen bij ons in de klas een bingo, een verhaaltjes bingo. Het thema van na de vakantie is dus Frankrijk maar het was moeilijk om alle 75 cijfers een zin te geven. Het moet we kloppen maar ik lees het verhaal voor bijvoorbeeld: Fransen eten per persoon ongeveer 10 miljard stokbroden per jaar.
  Ze moeten dan op kun kaart kijken of 10 erop staat. Maar we kunnen niet iedere keer Frankrijk kiezen, toen ik op deze site kwam kon ik de rest van de cijfers ook een zin geven. Dus als jullie ook wat andere landen doen bijvoorbeeld: Italië, Spanje en nog veel maar landen dan kan deze site de kinderen heel blij maken want ze vinden deze thema’s heel leuk en zeker de bingo het zou leuk zijn als we door deze site de landen thema’s verder af kunnen maken.
  Met vriendelijke groet juf Sara.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *