frankrijk.nl

7 unieke Franse diersoorten

Deze prachtige en zeldzame dieren zijn de trots van de Franse streken waar ze nog leven. Sommige zijn van uitsterven gered anderen soorten hebben het moeilijk. Van rasta-ezeltjes uit de Poitou tot vliegende pinguïns in Bretagne.

1. Ezeltjes uit de Poitou

Rasta-ezeltjes, dat zijn het! De baudet de Poitou heeft zulke lange haren dat deze van nature een soort dreadlocks krijgt. Naast die mooie dikke vacht, heeft de ezel van Poitou ook opvallend grote oren, wat hem onweerstaanbaar schattig maakt. Dit ras bestaat al sinds de middeleeuwen in West-Frankrijk maar in de jaren ’70 van de vorige eeuw waren er nog maar 44 dieren over. Dankzij een speciaal fokprogramma is dat aantal nu verdriedubbeld. Je vindt ze ook op Ile de Ré, waar de ezel werd ingezet voor het dragen van zeezout.

Ezeltjes uit de Poitou Baudet

Lees ook: Nederlandse ex-politiemand met ezelopvang n de Auvergne

2. Zwarte biggen uit Frans Baskenland

Le cochon noir is een oud varkensras uit de Gascogne. Het was bijna uitgestorven in de jaren ’80 omdat deze soort niet geschikt is voor de intensieve vee-industrie. Maar een paar boeren in Frans Baskenland besloten het dier te blijven fokken en op kleine schaal te houden. Hun scharrelvarkens smikkelen van gras, granen en kastanjes. Inmiddels zijn er weer 60 boerderijen met deze zwarte varkens (die overigens ook zwart-wit gevlekt kunnen zijn). Hun sappige vlees is zo geliefd dat het Porc noir de Bigorre sinds 2015 een AOC heeft.

Zwarte biggen uit Frans Baskenland

3. ‘Vliegende pinguïns’ in Bretagne

De archipel Les Sept-Iles, voor de noordkust van Bretagne, wordt bewoond door honderden zeldzame vogelsoorten. Zoals de alk die in het Frans pingouin torda of petit pingouin genoemd wordt. Deze zwarte-witte zeevogel lijkt inderdaad een beetje op een pinguïn maar hij kan heel goed vliegen en scheert daarbij vlak langs het water. Prachtige vogel die ernstig bedreigd is, onder meer door olievlekken op zee. Er zijn in Bretagne nog maar 30 tot 40 broedkoppels gespot van deze zeevogel. Ook de papegaaiduiker (macareux moine) is een zeldzame vogelsoort die op deze Bretonse eilandengroep te vinden is.

alken BretagneAlken

Bretagne 7 eilanden alkPapegaaiduikers op Les Sept-Iles

4. Reuzehamster uit de Elzas

De Grande Hamster d’Alsace is familie van Limburgse en Belgische korenwolf. Net als bij ons is het knaagdier in de Frankrijk ernstig bedreigd: alleen in de buurt van Strasbourg in de Elzas wordt hij nog gespot. Eén van de problemen is dat zijn leefgebied versnipperd wordt door autowegen, vandaar dat er in de Elzas oversteektunnels gebouwd worden, die in het Frans de leuke naam ‘hamsteroducs’ hebben.

Reuzehamster uit de Elzas

 5. Hermann-schildpadden in de Provence

De mooie geel-zwarte tortue Hermann kun je met een beetje geluk nog tegenkomen op het eiland Corsica of in de Var (het Massif des Maures en het Esterel-gebergte). Maar door de vele bosbranden in Zuid-Frankrijk en de voorzorgsmaatregelen daarvoor (het weghalen van brandgevaarlijke ondergroei) is deze landschildpad daar nu met uitsterven bedreigd. En dat terwijl dit dier een tough cookie is: de Hermann-schildpad kan 60 jaar oud worden en zijn schild is twee keer zo zwaar als het diertje zelf.

schildpad hermann

6. Wilden paarden en flamingo’s in de Camargue

Le Camargue is een ras van kleine grijze of witte paarden dat al sinds de Oudheid in de Rhône-delta leeft. Het paard heeft relatief grote hoeven, waardoor het goed op vochtige grond en zand kan lopen in de Camargue. Deze paarden lopen veelal vrij door het moeras en worden sinds de 19e eeuw gebruikt door de gardians, de cowboys van de Camargue. Ze delen dit mooie vochtige gebied met de flamingo’s die hier leven, net als vele andere soorten watervogels. De roze flamingo’s kun je in diverse meertjes in het gebied tegenkomen en ze leven ook rond de zoutvelden bij Aigues-Mortes.

Camargue wild paard

flamingo vogels

7. Dwergschapen van het eiland Ouessant

Ouessant is ruig en winderig eiland voor de westkust van Bretagne. Hier komt het allerkleinste schapenras ter wereld vandaan: zelfs de rammen worden niet hoger dan 49 cm. Op het eiland zelf wonen geen pure afstammelingen meer van deze diersoort, maar je vindt ze wel op het Bretonse vasteland en ook… in Nederland! In Overijssel en Gelderland zitten meerdere fokkersverenigingen die het voorbestaan van het authentieke Ouessant-schaap garanderen: er leven minstens 4.000 van deze Bretonse dwergschapen in Nederland.

Ouessant Bretagne

Dwergschapen van het eiland Ouessant

LEES OOK:
Franse dierengeluiden: wat zegt le coq?
Nederlandse ezelman in de Auvergne
Slapen in Franse dierentuinen

Beeld: Camargue-paarden en flamingos, alk, schildpad (Depositphotos), Poitou-ezel (CC-BY Jacques Bougeot), Ouessant (Pixabay & Depositphotos.com), Porc noir & Camargue opening, Hamster (Wikicommons), 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *