frankrijk.nl

17x typisch Noord-Frankrijk

De departementen Nord en Pas-de-Calais zijn samen het noordelijkste stukje van Frankrijk. Met een heel eigen sfeer en een Noord-Franse charme die verrassend warm is! Dit zijn redenen waarom we dit een heerlijk gebied vinden!

Opaalkust Cote d'Opale naseizoen Cap Gris Nez

1. De Opaalkust is prachtig: lange zandstranden gaan over in spectaculaire krijtrotsen en beroemde kliffen, zoals de Cap Blanc Nez en Cap Griz Nez, net ten zuiden van Calais.

2. Je vindt er prachtige badplaatsen met houten badhuisjes en jaren twintig-villa’s, zoals Wimereux, Wissant en Le Touquet.

3. De Noord-Franse keuken heeft genereuze Vlaamse trekjes, met ongecompliceerde plats du jour zoals mosselen met versgebakken frieten, carbonade (stoofvlees aangemaakt met peperkoek) of een stoofpotje met konijn, bier en pruimen.

carbonade Noord-Franse gerecht

4. Convivialité (gezelligheid) is troef in Noord-Frankrijk, geen cliché. Wie de film Bienvenue chez les Ch’tis gezien heeft weet hoe de Fransen er zelf over denken: hoe noordelijker je je bevindt in Frankrijk, hoe opener en vriendelijker de bewoners zijn en dat merk je echt.

5. Lille is een knotsgezellige stad met een oud centrum, vol leuke winkelstraten, brasserieën en uitstekende musea – zoals het Palais des Beaux-Arts en het museum voor de moderne kunst (LaM).

6. Sowieso zijn Nord en Pas-de-Calais een culturele gebied bij uitstek: na Parijs heeft het de hoogste dichtheid aan musea van het land!

Louvre-Lens

7. Zoals het spectaculaire museum Louvre-Lens (foto), een dependance van het beroemdste Franse museum, dat op de plek van een vroegere kolenmijn gebouwd is.

8. Andere culturele hotspots in de regio zijn voor ons La Piscine in Roubaix, een museum in een vroeger artnouveau-zwembad (waanzinnig!), het mooie Matisse Museum in Le Cateau-Cambrésis en het gave kant- en mode museum in Calais.

La Piscine in Roubaix

9. Ontdekking: de Zeven-Valleienstreek rond Hesdin een lieflijk gebied voor landelijke uitstapjes te midden van weilanden, appelboomgaarden, bossen en beekjes.

10. Voor een lokaal aperitief schuif je in Frans Vlaanderen aan in een estaminet, gezellige bruine café’s waar vaak tientallen plaatselijke bieren op de kaart staan.

11. Ook zijn er in Noord-Frankrijk steeds meer adressen die traditionele drank- en eetgebruiken een moderne twist geven, je ziet dat onder meer in het vestingstadje Montreuil-sur-Mer, ook bekend als de ‘culinaire hoofdstad van Pas-de-Calais’.

Montreuil-sur-Mer

12. Tot zo’n 30 jaar geleden was dit een belangrijk mijngebied en dat industriële verleden ervaar je levendig in het fascinerende Historisch Mijncentrum van Lewarde. Ook heel bijzonder: de terrils (mijnbergen) die als zwarte piramides het landschap bepalen sieren en die onlangs beschermd zijn door Unesco. Nu vaak mooie wandelgebieden en spectaculaire uitzichtpunten.

Lees ook: Bezoektips Noord-Frankrijk: Louvre-Lens en de mijnbergen

13. Montreuil-sur-Mer (foto) is een heel charmant dorpje met stadswallen dat vroeger aan zee lag en tegenwoordig uitzicht geeft op een glooiend groen landschap.

14. Ook Arras is een gezellige stad: klein en sfeervol met monumentale pleinen vol terrassen, interessante bezienswaardigheden en een beroemde streekmarkt.

Arras Noord-Franse stad

Lees ook: 7 dingen die je moet zien & doen in Arras

15. Letterlijk ‘waanzinnig’ is La Coupole, een futuristische raketlanceerbasis die tijdens WOII door de nazi’s werd gebouwd vlak bij Saint-Omer. Je weet echt niet wat je ziet…!

16. Saint-Omer ligt bovendien in een mooie landelijke streek, met een beschermd moeras- en polderlandschap, waar je mooie boottochtjes kunt maken.

Saint-omer moeras bootvaren

17. De betere stinkkazen komen uit deze hoek van Frankrijk: wie durft probeert de maroilles, coeur d’Arras, vieux Boulogne en de boulettes d’Avesnes. Oui, ça pique le nez…!

Lees ook: de 7 lekkerste kazen uit Noord-Frankrijk

maroilles kaas Noord-Frankrijk

LEES OOK:
De Opaalkust, de mooiste badplaatsen van Noord-Frankrijk 
Montreuil-sur-Mer, prachtig Noord-Frans stadje vol toprestaurants
10x leuk logeren op het Noord-Franse platteland
Arras: 7 redenen om deze Noord-Franse stad te bezoeken

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: Karl Brunix, E. Desaunois/Pas de Calais Tourisme (Cap Blanc Nez, Montreuil), Nicky B (Louvres-Lens), Depositphotos.com (Lille, maroilles, carbonade, Cap Gris Nez landschap), Pixabay (La Piscine- Roubaix)

– PINTEREST –

Vond je dit een inspirerend artikel?
Bewaar het dan op je Pinterest!

Reacties zijn gesloten.