frankrijk.nl

Pas-de-Calais: mooie bestemming voor de herfst!

Niet gek dat Pas-de-Calais een steeds populairdere dichtbijbestemming is onder Nederlanders en Belgen. In dit Noord-Franse departement kun je heerlijk uitwaaien langs de Opaalkust. Ook zijn er diverse charmante cultuurstadjes om te bezoeken, zoals Arras, Montreuil-sur-Mer en Saint-Omer.

Je bent er zo! Pas-de-Calais ligt op maar 3,5 uur rijden vanaf Amsterdam en 1,5 uur vanaf Brussel. Dit Noord-Franse departement combineert authentieke Franse charme met een gevarieerde natuur: van de stranden, duinen en krijtkliffen langs de Opaalkust tot het zachte platteland en polderlandschap in het binnenland. Kleine, knusse steden als Arras, Saint-Omer, Béthune bieden couleur locale en interessante cultuur. Ook de vroegere mijnstreek biedt met zijn Louvre-Lens museum en de Unesco-locaties interessante bezienswaardigheden. Prachtige bestemming kortom voor een korte vakantie in het najaar.

Opaalkust Cote d'Opale naseizoen Cap Gris NezHet landschap rond Cap Gris Nez, een van twee bekendste kapen van de Opaalkust

Herfsttip 1. Weekendje weg in sfeervol Arras 

Met zijn historische pleinen, vele terrassen, bruisende zaterdagmarkt, mooie belfort en de citadel biedt de stad Arras een veelzijdige culturele ervaring. En dat zowel boven als onder de kasseien. Er zijn namelijk rondleidingen door de ‘boves’, een middeleeuws gangenstelsel onder de stad. In de Wellington-groeve aan de rand van Arras daalt de bezoeker af naar een recenter verleden: hier groeven geallieerde strijdkrachten een netwerk van kazernes die plaats boden aan 24.000 soldaten. Bovengronds laat Arras zich van haar mooiste én gezelligste kant zien op Place des Héros en Grand’Place, twee prachtige historische pleinen met veel terrassen. Het oude centrum heeft leuke winkels en in de biercafés en estaminets (lokale eetcafés) kun je lokale bieren en typisch Noord-Franse gerechten proeven.

Arras herfst Place des Héros in Arras

Net buiten Arras: kunst in de vroegere mijnstreek

Rondom Arras herinneren de terrils (mijnbergen) aan het roerige mijnverleden van de streek. Veel van deze slakkenbergen kregen een tweede leven als natuur- of recreatiegebied en voormalige steenkoolfabrieken en arbeiderswijken zijn omgetoverd tot culturele trekpleisters. Het bekendste voorbeeld van zo’n nieuwe bestemming is het museum Louvre-Lens, gelegen in Lens, op 20 km van Arras. Het is gebouwd op de plek van een voormalige mijnschacht en waar eerder steenkool gewonnen werd, schittert nu een indrukwekkende kunstcollectie in een modern gebouw van glas en staal.

terrils Pas-de-Calais LensEen terril in het herfstlicht

Cultuurtip: op 27 september opent Musée Louvre-Lens een nieuwe expositie over de rol van fabeldieren in kunst door de eeuwen heen. De sfinx, de draak, de griffioen, de eenhoorn, de feniks… Deze mythische creaturen blijven intrigeren, getuige ook hun aanwezigheid in eigentijdse films en series als Harry Potter en Game of Thrones. Tot 15 januari 2024. Meer info: louvrelens.fr

Museum Louvre-Lens

Herfsttip 2. Uitwaaien langs de Opaalkust

Pas-de-Calais is een strand- en uitwaaibestemming bij uitstek! Je kunt lange wandelingen maken over de uitgestrekte zandstranden en de natuurgebieden langs de Côte d’Opale, tussen Calais en Berck-sur-Mer. Extra mooi in het zachte najaarslicht: de twee grote kapen, Les Deux Caps. Vanaf deze spectaculaire uitzichtpunten kun je de Engelse kust zien liggen.

Opaalkust Cap Blanc NezCap Gris Nez

Rond deze krijtkliffen is er prachtige natuur afgewisseld door oude kustplaatsen. Diverse badplaatsen in de streek herinneren aan de Belle Epoque, zoals Le Touquet-Paris-Plage en Wimereux, terwijl in Wissant, Audresselles en Ambleteuse nog de sfeer van oude vissersdorpen hangt. Langs de gehele Opaalkust loopt een bekende wandelroute, de GR120. Fietsers kiezen voor La Vélomaritime, de fietsroute die 160 kilometer grotendeels direct langs de Opaalkust voert.

La Velomaritime fietspad Opaalkust

Insidertip: op 12 kilometer van de kust ligt het pittoreske Montreuil-sur-Mer. Dit prachtige ommuurde stadje zit vol restaurants en ambachtelijke winkels en wordt ook wel de gastronomische hoofdstad van Pas-de-Calais genoemd.

Cultuurtip: in het Kant- en Modemuseum in Calais is nog tot 12 november de mode-expositie ‘Yves Saint Laurent – Transparences’ te zien, met ruim 60 ontwerpen van de beroemde couturier.

Meer informatie over deze streek in Noord-Frankrijk: pas-de-calais-toerisme.com

LEES OOK:
De mooiste plekken langs de Opaalkust
Montreuil-sur-Mer, heerlijk stadjes voor foodies
7x waarom Arras zo’n leuke Noord-Franse stad is
Bezoektips Noord-Frankrijk: Louvre-Lens en omgeving
B&B’s en hotels in de buurt van Arras en Lens
Vimy, prachtige WOII-gedenkplaats bij Arras

Beeld: CDT Pas-de-Calais (EV4-Emmanuel-Berthier/Velomaritime, Fabien Coisy, Les Coflocs, Bas van Oort), Depositphotos.com.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *