frankrijk.nl

Metro in Parijs: zo werkt het digitale metrokaartje

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar nu is het echt zo ver: het ‘carnet’ van 10 papieren metrokaartjes is niet meer te koop in Parijs. Ook toeristen moeten nu over op de oplaadbare Navigo-pas of digitale metrokaartjes kopen via hun Android-telefoon. Lees hier hoe het zit.

Het papieren metrokaartje gaat nu echt verdwijnen in Parijs: vanaf donderdag 21 september kun je geen papieren ‘carnets’ van 10 kaartjes meer kopen. Losse papieren kaartjes (€2,10) zijn nog wel te koop en ook oude kaartjes (die reizigers nog in huis hebben) kunnen voorlopig ook nog gebruikt worden. Maar het aantal toegangspoortjes met een sleuf voor het klassieke kaartje zal nu steeds verder afnemen, dus ook de meest nostalgische metroreizigers moeten nu om…

Adieu papieren metrokaartje…

De nieuwe norm wordt dus het digitale metrokaartje dat je op een OV-pas, de ‘Navigo Easy’, moet zetten. Deze laadpas werkt ongeveer hetzelfde als de Nederlandse OV-kaart of de Oyster-card in Londen: je koopt een lege plastic kaart (€2) die steeds weer kunt opladen met vervoersbewijzen. De andere mogelijkheid is de kaartjes rechtstreeks op je telefoon uploaden, dit kan echter alleen nog met Android-telefoons. Voor Iphone-gebruikers is dit pas mogelijk vanaf begin 2024.

Zie hieronder de details over deze twee nieuwe vormen van vervoersbewijzen in de metro van Parijs

metrokaartjes Navigo-pas

Navigo Easy-pas of metrotickets op je telefoon

1. Navigo Easy: oplaadbare OV-pas

De Navigo Easy-pas is een van de 2 alternatieven voor het papieren metrokaartje. Deze plastic OV-kaart (€2) kun je vooralsnog alléén aan het loket of in de automaten kopen in de metrostations van Parijs (dus helaas niet op afstand). Daarna kun je de kaart opladen met het gewenste aantal carnets, losse kaartjes of dagkaarten. Dit opladen kun je doen bij het loket, in de automaten of op afstand via je telefoon (op Android én ook op iPhone, maar alleen met een iPhone 7 of hoger). Voor opladen via een telefoon gebruik je de app Ile-de France Mobilités of de app Bonjour RATP. Voor uitleg over het opladen van de Navigo Easy-pas zie ook dit filmpje.
metrokaartjes via je telefoon

2. Digitale metrokaartjes direct op een smartphone (alleen nog voor Android!)

Sinds eind 2022 kun je digitale metrokaartjes kopen op een Android-smartphone, voor iPhone-gebruikers kan dit pas vanaf begin 2024. Je kunt daarvoor de Ile-de France Mobilités-app (Frans of Engelstalig) downloaden. In deze app ga je naar de rubriek ‘Purchase/Achats’ (aankopen) en daar moet je eerst nog een plug-in downloaden ‘Mes Tickets Navigo’. Daarna kun je kaartje(s), carnet(s) of dagkaarten kiezen. In de metro leg je je telefoon op de kaartlezer om de poortjes te openen.

navigo pas uploaden

De digitale carnets kosten hetzelfde als hun papieren voorgangers (€16,90/10 ritten). Maar je kunt dit pakket ‘kaartjes’ niet meer delen zoals vroeger: iedere reiziger heeft tijdens de reis een eigen pas nodig.

Voor kinderen kun je op hun eigen kaart een carnet met kinderkorting (€8,45) uploaden.

Meer over de verschillende tarieven en soorten kaartjes in ons algemene artikel met metrotips.

metro Parijs

Buskaartjes kopen per sms

Zowel de Navigo Easy-pas als de digitale kaartjes op een telefoon werken ook in de bus. Maar voor de bus in Parijs is er ook nog een andere mogelijkheid: je kunt voor busritten ook losse kaartjes kopen per SMS (stuur het woord BUS + het lijnnummer naar 93100. Zonder spatie, dus bijv. “Bus61”). Kosten €2 (1 traject zonder overstappen).

Meer tips voor de metro in Parijs vind je in dit artikel: 21 tips voor de metro in Parijs

Dit artikel is bijgewerkt in september 2023, kijk voor actuele informatie over metrotickets in Parijs ook op de website van de RATP.

LEES OOK:
E-book Parijs met Kids & tieners: 60 pagina’s tips!

Parijs met tieners reisgids Mock-up

Beeld: Nicky B. (kaartjes, Unsplash (metro)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *