frankrijk.nl

Madeleines bakken: trop facile!

Er staan duizenden recepten voor madeleines op internet, maar wat is nou het beste recept? Hoe bakken ze madeleines in Frankrijk? Carole ontfutselde het authentieke recept in het stadje Commercy in de regio Lorraine, waar het cakeje oorspronkelijk vandaan komt. 

Marcel Proust wekte er jeugdherinneringen mee op begin vorig eeuw, maar de madeleine ontstond al veel langer. In de 18e eeuw werd het cakeje bedacht in Nancy, aan het hof van Stanislas, de koning van Polen en hertog van de Lorraine. Het cakeje dankt zijn naam aan de dienstdoende meid in de keuken, Madeleine uit Commercy, die na een mislukte taart het banket wist te redden met deze schelpvormige cakejes die haar moeder thuis altijd bakte.

Het recept uit Commercy

Carole passeerde Commercy tijdens haar fietstocht over de Franse Maasfietsroute. Daar moest ze haar neus wel achterna om meer te weten te komen over het bakken van de perfecte madeleine. Bij een lokaal bekende banketbakkerij, A la Cloche Lorraine, vroeg ze door naar de geheimen van het recept. Haar conclusie: de ingrediënten zijn simpel, maar voor een perfecte madeleine zit de kunst hem in de techniek. Zoals zijn het even laten rusten van het deeg, het gebruiken van een metalen vorm én de juiste positie in de oven belangrijke details. Ontdek hieronder het recept dat Carole noteerde in de Lorraine.

a-la-cloche-madeleines-commercy

Recept voor madeleines 

Ingrediënten (voor ca. 18 stuks)

3 eieren
150 gr suiker
geraspte schil van ½ (bio) citroen
sap van ½ (bio) citroen
200 gr bloem (gezeefd)
8 gr bakpoeder (=half zakje)
100 gr gesmolten boter 
50 gr melk

Nodig: bakvorm voor madeleines. Tip! Een metalen vorm werkt beter dan een siliconenvorm.

Bereiding

– Doe de suiker en eieren in een kom en klopt ze goed door elkaar met een garde.

– Voeg de citroenrasp, het citroensap en ¾ van de melk toe.

– Meng het bakpoeder door de bloem en voeg dit mengsel toe aan het eiermengsel. Roer door.

– Voeg daarna de gesmolten (maar niet meer hete) boter toe. En de rest van de melk. Laat het deeg een kwartiertje rusten op de kamertemperatuur.

– Verwarm de oven voor op 240 graden. Schep het mengsel (of beter: spuit het met een spuitzak) in een beboterde madeleinevorm. De echte madeleine moet exact 28 gram wegen, probeer dat te benaderen.

madeleines bakken

– Zet de vorm in de oven. De crux voor een goede madeleine is dat de boventemperatuur 221 graden moet zijn en de ondertemperatuur 241 graden. Als je niet apart de temperatuur kunt regelen, zet de bakplaat dan zo laag mogelijk en plaats een lege bakplaat direct boven de bakvorm om de hitte te temperen.

– Bak de madeleines in 7 en een halve minuut goudbruin. Laat ze een beetje afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt.

De madeleines kun je daarna het beste bewaren of vervoeren in een koekblik, dan blijven ze het langste vers.

madeleins-bakken-recept

Carole Goelitz GastbloggerLEES OOK:
Perfecte crêpes, het recept van Carole
Clafoutis, lekker makkelijk
Mmmm, moelleux au chocolat

Tekst en beeld: CC-BY Karen Booth, Carole Goelitz (Commercy), Gaelle Marcel/UNPL, Alexandre Godreau/Unsplash.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *