frankrijk.nl

Le Mascaret, mysterieuze golf op de Dordogne

In september en oktober is ‘ie weer goed zichtbaar, de zeldzame zoetwater-golf die over de Dordogne en Garonne rolt. En dat tot groot plezier van surfers en suppers! Wie, wat, waar, hoe?

Je moet het zien om het te geloven: een golf die uit het niets de rivier op komt en kilometers landinwaarts glijdt! Dit fenomeen is te bewonderen bij de Gironde, de plek waar de rivieren Dordogne en Garonne samenkomen. De stuwende werking van de getijden zorgt het hele jaar op gezette tijden voor een minuscule golf, le mascaret geheten. Meestal is die amper met het blote oog te zien, maar tijdens les grandes marées (het springtij) kan deze zoetwatergolf ineens tot 2 meter hoog worden en een snelheid krijgen van 10 tot 20 km/uur!

Surfers paradise

Vooral in de maanden augustus, september en oktober trekt dat veel surfers die ook op de Atlantische oceaan boarden en die dit zeldzame natuurverschijnsel willen meemaken. Op speciale kalenders voor de mascaret staat met verbazingwekkende nauwkeurigheid hoe laat de golf langs welk dorp aan de Dordogne en Garonne komt. En daar gaan de liefhebbers dan snel te water, hup, hard peddelen om de golf mee te pakken en gaan… Prachtig gezicht, zie dit filmpje van een paar jaar geleden, toen meer dan 70 surfers, kajakkers en suppers tegelijk de mascaret bereden!

Waar precies?

Het dorp Saint-Pardon (45 min. vanaf Bordeaux) is een geliefde spot op de Dordogne voor mascaret-surfers. Op de Garonne is de golf het beste te zien tussen de dorpen Langoiran et Podensac, 40 km ten zuidoosten van Bordeaux.

Eerstvolgende data met een zichtbare mascaret:

28 september-3 oktober 2023 (maximale getijde-coëfficiënt op zaterdag: 112)

27-31 oktober 2023 (maximale getijde-coëfficiënt 104)

Naschrift van collega-journalist Peter Koster van hurktoilet.nl:

Als je Saint-Pardon inrijdt, vind je daar net voorbij de sportvelden een veld waar de mascaret-suppers met hun bussen/campers overnachten. Ze vinden het geweldig als jij er ook bij komt staan en vertellen graag over het fenomeen. Het is geen officiële camping of camperplaats, maar de gemeente vindt het prima. Ik verwacht ook niet dat iemand moeilijk doet als jij daar een bescheiden tent opzet. Houd er wel rekening mee dat er geen voorzieningen zijn en neem vooral je eigen afval weer mee, anders kan de gemeente dit plekje zo sluiten. Nog een tip: op de gemeentesite  vind je een uitleg over dit fenomeen, met een handige link naar een pdf-kalender, waarin ook de sterkte van de mascaret wordt gemeld, uitgedrukt in een getijdencoëfficiënt: 119 is de max. Het is een bijzonder en erg fotogeniek fenomeen om te zien!

Mascaret Dordogne Peter Koster

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: boven BY/CC Yvon Dej, onder hurktoilet.nl/Peter Koster

LEES OOK:
Bordeaux, een stedentrip waard! 15x zien & doen
Surfen, suppen en fietsen rond Biarritz
7 gave activiteiten in Frans Baskenland
Beeldschoon: springtij in Bretagne

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: cc-by-yvonDej

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *