frankrijk.nl

5 mooie havenstadjes in Bretagne

Oude havens, vakwerkhuizen, geplaveide straatjes. De fotografen Gabi en Gunter zijn dol op Bretagne vanwege de vele fotogenieke plekken. Zoals deze sfeervolle stadjes in de Côtes d’Armor en Finistère.

1. Saint-Malo

Saint-Malo bloeide op tijdens de middeleeuwen dankzij reders die de zeeroutes afstroopten. Deze gedoogde piraten werden in het Frans corsaires genoemd. Na de bijna totale verwoesting in de Tweede Wereldoorlog werden de pakhuizen van Saint-Malo naar origineel model herbouwd, vandaar dat de haven er nu nog steeds zo prachtig uitziet.

Bretagne mooie stadjes bezoeken

Vanaf de vuurtoren heb je een perfect zicht op de stad. Overigens heeft Saint-Malo het grootste getijdenverschil van Europa: tussen eb en vloed is et hier bijna 12 meter verschil in hoogte!

Lees ook: Spectaculair springtij in Bretagne


2. Dinan

Dinan is een heel authentieke Bretonse stad net ten zuiden van Saint-Malo. Het plaatsje ligt dus vlak bij de noordkust, maar niet direct aan zee, maar aan een arm van de rivier de Rance. De haven bevindt zich in de wijk Port Dinan. Vanaf daar leidt het meest idyllische steegje van Bretagne, de Rue de Petit Fort, naar de oude binnenstad van Dinan, die 75 meter hoger ligt.

Bretagne mooie stadjes bezoeken

Er staan nog een honderdtal goed bewaarde vakwerkhuizen uit verschillende tijdperken. Deze huizen en de smalle kasseistraatjes doen het hart van een fotograaf sneller kloppen! In Port Dinan hangt ’s morgens vaak mist. Dit geeft de kans op dromerige foto’s. De brug wordt ’s nachts verlicht met blauw licht: ook heel fotogeniek.

Bretagne mooie stadjes bezoeken


3. Le Conquet

Op 20 kilometer ten westen van Brest, in de Finistère, ligt het levendige havenstadje Le Conquet, aan een zeearm die zich uitstrekt tôt ver in het land. Vanuit Le Conquet vetrekken de ferry’s naar de eilanden Ouessant en Molène. De havenkades, de vuurtoren van Kermovan, de oude steegjes, dokken en de huizen uit de 16e en 17e eeuw domineren het stadsbeeld en bieden bij elk weertype fotomogelijkheden.

Bretagne mooie stadjes bezoeken

De uitgestrekte stranden, de mooie wandelpaden langs de kust en de vogelreservaten zijn ook zeer fotogeniek. Als de vissersboten ’s middags terugkomen met hun vangst, kun je direct vanaf de boot verse vis en schaaldieren kopen. Een actieve vissershaven is fotografisch veel interessanter dan een moderne haven met zeilboten.

Bretagne mooie stadjes bezoeken


4. Concarneau

Concarneau ligt 22 kilometer ten zuidoosten van Quimper, in de Finistère. Het oude deel van deze vestingstad, de Ville Close, ligt op een klein eiland waarop monniken al in de 11e eeuw een klooster hebben gebouwd. Deze ommuurde binnenstad kun je alleen bereiken via een brug. Achter de vestingmuren ontdek je een bonte mengeling van souvenirwinkels, restaurants, galerieën, musea en crêperies op de begane grond van oude herenhuizen.

Bretagne mooie stadjes bezoeken

Lees ook: Glamping-camping aan een prachtige baaitje in Bretagne


5. Pont-Aven

Niet ver van Concarnau ligt Pont-Aven, een kunstenaarsstadje met historische gebouwen, tuinen en parken rond de rivier de Aven. Er zijn hier talloze mooie foto’s te maken: van de steegjes, oude rieten huizen, molens en stroomversnellingen in de stad. Stroomopwaarts kun je wandelen in het ‘bos van de liefde’.

Bretagne mooie stadjes bezoeken

Het bekendste gebouw van Pont-Aven is het toilethuisje op Place Paul Gauguin, dat op palen direct boven de rivier balanceert.

Lees ook: Finistère & Morbihan, vakantie in Zuid-Bretagne

Bretagne mooie stadjes bezoeken

Over de auteurs van dit artikel: Gabi & Gunter Reichert zijn Duitse fotografen, foto- en reisbloggers en reisjournalisten. Ze hebben een groot zwak voor Bretagne en dan vooral voor de kust. Badplaatsen, eilanden en vuurtorens zijn hun favoriete onderwerpen en hun website staat er vol mee. Kijk op 5reicherts.com

LEES OOK:
5 fotogenieke Bretonse vuurtorens

Tekst & beeld: Gabi & Gunter Reicher

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *