frankrijk.nl

Lille, ideaal voor een korte stedentrip

Een leuke stedentrip, vlak bij huis. Josee en haar dochter Merel gaan graag naar Lille. Je bent er zo en je hebt meteen dat vleugje Franse joie-de-vivre te pakken! Winkelen, fietsen, zoete delicatessen, mooie musea…

Lille is onze bestemming voor 2 dagen moeder-dochter-qualitytime! En daarvoor hoeven we niet ver te reizen. We gaan met de trein: vanaf Amsterdam met de Thalys en daarna in Brussel-Zuid overstappen op de TGV naar Lille Europe. Een traject dat totaal maar zo’n 3,5 uur in beslag neemt.

Lille belfort Grandplace

Thalys naar Lille

Fietsen in Lille

Geen betere manier om een stad te leren kennen dan op de fiets te springen. Ook al heeft Lille heeft een uitstekend fietsleensysteem (zoals in Parijs), wij hebben afgesproken met Jean-Baptiste van Le Grand Huit. Hij is dol op fietsen én op onze tweewielers. Dat verklaart de bonte collectie van echte Hollandse opoefietsen, inclusief bonte bloemenversiering op het stuur.

Lille winkelen oude binnenstad

En dat is nog niet alles. We zien ook tandems, steps en zelfs een 8-persoonsfiets! Jean-Baptiste organiseert fietstochten door de stad. Hij spreekt goed Engels en een beetje Nederlands, maar voor het betere uitlegwerk heeft hij 3 Nederlandse gidsen in dienst. De tocht leidt langs de Zoo en de rivier de Deûle, door het park en kriskrassend door Vieux-Lille. het oude centrum met de kasseienstraatjes en verborgen pleintjes, de kathedraal en La Grande Place.

Een andere organisatie die ook sinds kort fietstours door Lille organiseert met Nederlandse gids is Baja Bikes.

fietsen in Lille

Heerlijk als je gewoon iemand achterna kunt fietsen en zo meteen een goede eerste indruk krijgt van een stad. Lille is opmerkelijk compact. We fietsen door naar de 19e-eeuwse wijk, die duidelijk afwijkt qua architectuur. Statig. Monumentaal. Net Parijs. We passeren Gare Saint-Sauveur in het zuidoosten van de stad. Dit voormalige goederenstation is hard op weg om de nieuwe culturele hotspot te worden. De oude hallen en het grote plein doen nu dienst als expositieruimte, concerthal, bioscoopzaal en restaurant annex café. Die metamorfose voor nieuwe vibes in dit gebied zorgt en – let maar op – dat gaat een boost geven aan de gehele wijk. Heerlijke start, meteen een goeie impressie!

Le Grand Huit, Avenue Léon Jouhaux, 59000 LilleElke vrijdag, zaterdag, zondag fietstour 2 uur inclusief fiets €19 p.p. Groepsprijzen vanaf 8 personen. Zomertip: Jean Baptiste organiseert ook SUPPEN op de kanalen van Lille.

Lille Grand Place©J Schouten

Lees ook: 10 leuke slaapadressen in Lille

Shoppen in Lille

Tuurlijk, geen moeder-dochtertrip zonder het betere shopwerk. Maar dat vraagt wel om compromissen. Terwijl dochter Merel het liefst meteen naar de koopgoot gaat, wil ik dwalen door de straatjes met écht leuke en originele winkels. Eén voordeel: alles bevindt zich in Vieux Lille. We spreken af: vóór de lunch mag zij de route bepalen en dat is simpel: in Rue de Béthune en Rue Neuve vind je de winkels van alle populaire merken. Daarna is het mijn beurt. En dit zijn mijn favorieten.

Tip! Op 2 & 3 september 2023 is de Braderie van Lille, een van de grootste brocantes van Frankrijk! Een weekend lang verandert de Noord-Franse stad in één grote rommel- en antiekmarkt: de hemel voor brocanteliefhebbers!

Moeder-dochtertrip Lille


Meer leuke tips voor Lille? Bestel ons ebook stedentrip Lille!

Ebook Lille


Rue Basse

Rue Basse is een zijstraatje van de grotere straat Rue Esquermoise. Hier vind je Bleu Natier, een boetiek met louter designerkleding, Tommy Hilfiger, de Bensimon Conceptstore Autour du Monde. En vergeet niet even binnen te stappen in de fourniturenwinkel La Droguerie: nostalgisch leuk! En paradijsje voor liefhebbers van kralen, pailletten, stoffen en wol. ‘Doe’ ook even het zijstraatje Rue des 3 Mollettes, daar is een leuke designshop Momentum met grappige hebbedingetjes, o.a. van Nederlandse jonge ontwerpers.

Shoppen in Lille - Rue BasseRue Basse: La Droguerie, Momentum (Rue des 3 Mollettes) Bleu Natier

Lille shoppen binnenstad

Rue de la Clef

Rue de la Clef is een heerlijk straatje met tal van kleine kleding- en sieradenwinkeltjes. Zoals Supreme Store en Origami, Petite Mendigote en Désert. Ook merken als JOTT, G-Star en Superdry en de Buzz Sneakershop vind je hier. Ook kun je lekker struinen bij de TILT Vintage Store.

Lille, Rue de la ClefRue de la Clef: Supreme Store, Désert en Buzz Lab/Sneakershop

 

Rue de la Monnaie

In deze straat vind je de meer traditionele Franse merken zoals Zadig & Voltaire, La Fée Maraboutée en Sandro. En elke tiener en twintiger springt hier een gat in de lucht bij het zien van de o zo populaire lingeriewinkel LoveStories!

Lille stedentrip shoppen moeder-dochter weekend Rue de la Monnaie

Smullen bij Méert en Fred

Als je van zoet houdt, dan ben je bij deze gewaarschuwd. Lille is de perfecte stad voor een aantal hele fijne smaaksensaties. Neem nou Méert, in de Rue Esquermoise. De authentieke voorgevel en verleidelijke etalage schreeuwt je gewoon toe: kom proeven! En dat gebeurt en masse, al sinds 1761!

gauffres eten bij Meert in LilleThee bij Van Méert

Dit huis is beroemd geworden door zijn gauffresQuoi? Denk stroopwafel maar dan met vanille, pistache of karamelvulling. Of elke andere smaak van het seizoen. Toverwoorden voor dochterlief! We gaan naar binnen voor een ultiem geluksmomentje Het interieur alleen al is prachtig! Er is een theesalon en een fraaie serre met patio. Je kunt hier overigens ook lunchen, maar reserveren is een must.

Lille stedentrip shoppen moeder-dochter delicatessenMerveilleux van Fred

Andere lokale zoete beroemdheid is de Merveilleux, een schuimtaartje met crème-vulling in een jasje van chocola, amandel of nootjes. Mierzoet maar o zo lekker! In de winkel Aux Merveilleux de Fred in Rue de la Monnaie worden ze voor het winkelraam gemaakt. We waarschuwen je: kijken is kopen, er is geen ontkomen aan. Ook deze winkel heeft net als Méert inmiddels zijn vleugels uitgeslagen naar andere steden en deze zoete delicatesse is momenteel dé hit in tout Paris.

Vieux-Lille oude binnenstad

Verdwalen in Vieux-Lille

De oude binnenstad, Vieux-Lille, heeft wel wat weg van oud Parijs. Het leukste is om hier gewoon lekker door heen te dwalen, zonder specifiek doel. Je laten verrassen door een leuk pleintje, zoals Place des Oignons. Of ineens een bizarre kathedraal* te zien – is ie mooi of is ie lelijk? (TIP: ga naar binnen en zie wat er gebeurt met de zo saai ogende marmeren voorgevel!). Wil je niets missen dan is het handig om bij het Office du Tourisme het Nederlandstalig boekje Lille Stadswandelingen te halen. Ook is er een speciale Discovery Guide voor jonge kinderen beschikbaar, met tal van leuke opdrachtjes om te doen tijdens een wandeling door de oude stad. Momenteel alleen in het Frans en Engels alleen..
* Cathédrale Notre-Dame de la Treille, Place Gilleson

Lille stedentrip shoppen moeder-dochter weekend restaurant estimet

Lunchen en dineren op z’n Frans

Je bent in Frankrijk dus doe als de Fransen: neem een warme lunch. En in Lille kun je dat bijzonder maken door te kiezen voor een Estaminet. Apart woord voor iets wat het midden houdt tussen stamcafé en streekrestaurant. De inrichting is veelal authentiek en de gerechten zijn traditioneel. Le Barbue d’Anvers is zo’n adresje. Genesteld in een eeuwenoud pand en met een heerlijk knusse inrichting. Hier op de kaart: waterzooi, potjevleesch, carbonade flamand. Wij kozen voor het laatste: in bier gestoofd rundvlees geserveerd met lekkere dikke frites erbij. Voor de prijs hoef je het overigens niet te laten: een 2-gangen lunchmenu is er al vanaf €15,90!

estaminet in Lille Le Barbue d'Anvers

Is dit niet je ding en kies je liever voor een moment van fine dining? Reserveer dan bij Monsieur Jean. Een vrij chic restaurant op een mooie locatie met uitzicht op Le Grand Place. Een culinair 3-gangen menu is er vanaf €32 met Instagram-waardige gerechten op je bord! Alles wordt hier vers bereid. Overigens is Rue de Gand dé eetstraat in Lille, waar je de hele wereld aan keukens vindt.

Lees ook onze recensie van het hippe restaurant Bloempot in Lille!

Slapen in Lille

We kozen voor betaalbaar gemak en comfort en kozen het Holiday Inn Express Hotel. Vlak bij de grote winkelstraat Rue de Béthune (toch handig als je toch nog dat shirtje wilt ruilen), met modern ingerichte kamers. Niet groot maar wel met goeie douche en prima wifi (nummer 1 op prioriteitenlijstje dochter). Inclusief ontbijtbuffet. Onlangs was ik weer in Lille voor het Eldorado festival en toen verbleef ik in het Novotel Suites Lille Europe. Prima kamer en goed ontbijt. Locatie – zeker als shoppen op nummer 1 staat – is top want het ligt bijna naast het grote shoppingcenter Euralille. Wil je graag een intiemer en origineler adresjes kijk dan naar onze tips leuke slaapadressen in Lille.

Holiday Inn Express Lille

Conclusie: Moeder én dochter waren helemaal happy in Lille. En hadden tijd tekort want  een gepland bezoekje aan het Musée des Beaux-Arts, op slechts 300 meter van ons hotel, bewaren we voor een volgende keer (want gesloten op maandagochtend en dinsdag). De treinreis was voor beide een uitkomst: dochter kon leren en moeder kon werken dankzij de Wifi. Oja en nog een heel belangrijke tip voor Vieux-Lille: mesdames et mesdesmoisselles, doe geen hakken aan, daar krijg je spijt van op al die mooie kasseienstraatjes!

Meer informatie over Lille kun je vinden op Lilletourisme.com

Lille monumenten binnenstad

LEES OOK:
Bestel onze digitale reisgids Stedentrip Lille 2023
17 redenen waarom we Noord-Frankrijk zo leuk vinden
Arras, gezellige Noord-Franse stad voor een weekendje weg
10 leuke hotels, B&B’s en studio’s in Lille

Tekst: Josée Schouten. Beeld: Josee Schouten, Max Zed-UNPL (belfort), Artem Gavrysh-UNPL (fiets), Alexandre Van Thuan-UNPL (natte kasseien), Geoffroy Hauwen-UNPL (boog), Inge Marije de Boer-UNPL (monument en lantaarn), Depositphotos (hoofdbeeld). Met dank aan Jeroen Stam/ CDT Nord voor de insidertips. 

– PINTEREST –

Vond je dit een inspirerend artikel?
Bewaar het dan op je Pinterest!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *