frankrijk.nl

Zomerrecept: Provençaalse groenteschotel

De zon moet je er even bijdenken, maar met dit ovengerecht  haal je wel de smaak van Zuid-Frankrijk in huis. Deze Provençaalse ’tian’ maak je met  echte zomerproducten van de markt: aubergine, courgette, tomaten, kruiden en olijfolie! Erg lekker bij vis of de barbecue. En zelfs koud, als lunchgerecht.

Recept voor Tian provençal of confit Nimoîs

Ingrediënten:

– 1 aubergine
– 1 courgette
– 4 à 5 mooie tomaten
– verse kruiden naar keuze (tijm, rozemarijn, peterselie, bieslook, salie of gedroogde Provençaalse kruiden)
– 2 à 3 knoflooktenen
– zout & peper
– 3 eetlepels olijfolie (ik gebruikte La Lieutenante, olijfolie uit de vallei van Baux de Provence, die is lekker licht en fruitig!)

recept tian provençal groenteschotel

Bereiding:

– Verwarm de oven voor op 180 graden.

– Snijd de courgette en aubergine in dunne plakjes.

– Gooi deze in een saladekom en schep de plakjes om met de olijfolie, peper en zout.

– Vet een ovenschaal in met olijfolie.

– Snijd de tomaten in dunne plakjes.

– Leg om en om een plakje courgette, aubergine en tomaat in de schaal (in rijen of in een cirkel bij een ronde schaal).

– Pers de knoflookteentjes uit (of snij het fijn) en verdeel dat over de groente.

– Als de courgette of aubergine heel dik zijn, dan moet je de rondjes eventueel doorsnijden tot een halve maan. Anders steken ze te hoog uit boven de tomaten.

– Snijd eventueel wat eventueel extra groente bij totdat de schaal vol is (maar niet vergeten de plakjes opnieuw te marineren met olie en kruiden).

– Giet nog wat extra olie over de schaal en strooi de gehakte verse kruiden erover.

– Stoof 1,5 uur of 1 uur en driekwartier in de oven (op 180 graden) tot de groente zacht en lichtbruin is.

recept tian provençal groenteschotel

Carole Goelitz Gastblogger

LEES OOK:
Hippe Franse aperitieven
Pissaladière, pizza uit de Provence
Top 8 markten in Zuid-Frankrijk
Tomates farcies, lekker makkelijk!

Recept & foto’s: Carole Goelitz Foto linksboven: Shutterstock

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *