frankrijk.nl

Pan Bagnat uit Nice

Aan de Côte d’Azur weten ze wat lekker is! Dit beroemde broodje uit Nice heeft dezelfde frisheid van een salade niçoise. Heerlijk lunch- of picknickgerecht, vooral met een glas koude rosé erbij!

In de 19e eeuw was pan bagnat een typisch gerecht voor arme Niçois. Een casse-croûte voor arbeiders. Die namen hard geworden brood met daarop restjes en eenvoudige lokale producten mee naar hun werk. Dankzij het sap uit de tomaten en het scheutje olijfolie werden de broodjes in de loop van de ochtend vanzelf zachter en dus steeds lekkerder. Vandaar de naam ‘pan bagnat’, wat badend of nat geworden broodje betekent.

Markt van Nice cours Saleya

Gezonde ‘hamburger’ uit de Provence

Tegenwoordig is het broodje net zo’n trots onderdeel van de lokale keuken als de pissaladière, de socca (crêpe van kikkererwten) en de salade niçoise.  Met dat laatstgenoemde gerecht heeft het pan bagnat overigens een hoop gemeen. Makkelijk zelf te maken dus. En als je verse tuinbonen kunt krijgen dan is dit helemaal een delicatesse!

Ingrediënten

– hard wit broodje (ciabatta of een maïsbolletje bijv.)
– grote rijpe tomaten
– radijsjes
– verse tuinbonen
– paprika
– rode ui
– hardgekookt ei
– tonijn uit blik en/of ansjovis
– olijfolie (extra vierge)
– teentje knoflook
– zwarte olijven 
– groene salade (type: mesclun ofwel zachte jonge blaadjes)
– verse basilicum

Pan Bagnat Recept

Bereiding

– Snijd de broodjes doormidden en haal een beetje van het broodkruim uit het bovenste deel.

– Snijd het teentje knoflook doormidden en wrijf hiermee (naar smaak zacht of iets harder drukken) over het onderste deel van het broodjes.

– Snijd een van de tomaten doormidden en doe hetzelfde op beide binnenkanten van het brood. Sprenkel er ook wat olijfolie over.

– Snijd de rode ui, de radijs, de hardgekookte eieren in dunne plakjes (of ringen). Snij de andere tomaten ook doormidden, leg elke helft plat en snijd die in plakjes (vorm halvemaan).

– Leg als eerste wat plakjes tomaten op het onderste deel van de broodjes. Daarna wat blaadjes sla, radijs, ringen ui en het ei hierop.

– Dop de tuinbonen en haal ook het vliesje eraf (=dubbel doppen). Leg ook die erop.

– Voeg wat stukjes tonijn en/of ansjovis toe, plus olijven en als laatste een paar basilicumblaadjes.

– Voeg peper en zout toe en eventueel nog een extra scheut olijfolie.

– Verpak de broodjes in een stukje bakpapier met een touwtje eromheen. Heerlijk voor een picknick met een glas gekoelde rosé erbij!

De beste Pan Bagnat’s van Nice

Als je door Nice loopt dan kun je de barretjes en kraampjes met dagverse pan bagnat niet missen. Wat zijn favoriete adressen? Volgens veel locals vind je de allerbeste bij Chez Theresa op de Cours Saleya. Een ander goed adres voor Pan Bagnat is Kiosque Tintin in de wijk Liberation (zie foto hieronder) of La Receta du Jou (ook in Liberation). En een vierde favoriet onder locals is La Gratta bij de haven!

Pan Bagnat

LEES OOK :
11 bezoektips voor Nice
Nice: de mooiste strandtenten
Badplaatsen en stranden vlak bij Nice

Beeld: J. Kelagopian-OTM/Nice Tourisme

3 reacties op “Pan Bagnat uit Nice”

  1. Wam schreef:

    ik mis de azijn in het recept

  2. Philippe schreef:

    Lekker, alleen zwarte olijven zonder pit bestaan niet! Een zwarte olijf is een rijpe olijf. Daar krijg je de pit niet meer uit want dan is de olijf te week geworden en plet je alles tot moes. Een zwarte olijf zonder pît is een chemisch gekleurde (!) onrijpe groene olijf. Te vermijden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *