frankrijk.nl

Château de Chantilly, prachtig kasteel bij Parijs

Tip voor een tussenstop vlak boven Parijs: het kasteel van Chantilly! Dit indrukwekkende chateau heeft mooie tuinen van Le Nôtre, een prachtig interieur met veel kunst, en koninklijke paardenstallen die je kunt bezoeken. 

Je hebt natuurlijk Versailles, Fontainebleau en Vaux-le-Vicomte… Prachtige kastelen in de buurt van Parijs. Minder bekend maar net zo indrukwekkend is Château de Chantilly. Met zijn kokette torentjes, slotgracht en Franse tuinen. Een suikertaartkasteel zoals je ze tegenkomt op dromerige reispuzzels van meer dan 1.000 stukjes.

Chantilly kasteel boven Parijs

Filmdecor

Sinds we in Parijs wonen gaan we er elke 2 jaar wel een keertje heen. Het laatste stuk kom je aanrijden door mooie eikenbossen, waar bordjes langs de weg je waarschuwen voor overspringende herten. En dan doemt het kasteel ineens op, als het decor van een Franse kostuumfilm. De voorkant oog romantisch en 19e-eeuws. Aan de achterzijde ontdek je even later de grandeur van de 17e eeuw, waarbij vooral de tuinen doen denken aan Versailles.

Chantilly kasteel bij Parijs

Paleis van de prinsen van Condé

De belangrijkste reden voor deze verschillende bouwstijlen is dat een groot deel van het kasteel tijdens de Franse Revolutie vernield is. De prinsen van Condé die er al eeuwenlang woonden werden destijds verjaagd, veel van hun bezittingen vernietigd. Om de tragedie compleet te maken: in 1804 zette Napoleon de laatste afstammeling van de Condés wegens landverraad voor een vuurpeloton.

Chantilly appartementen

Museum met meesterwerken

In 1830 erfde een verre neef het kasteel: Hendrik van Orléans, de hertog van Aumale en zoon van de laatste koning van Frankrijk. Deze hertog liet het kasteel in de 19e eeuw herbouwen en legde een gigantische kunstcollectie aan. In zijn Musée Condé (binnen de kasteelmuren!) hangen indrukwekkende schilderijen, waaronder meesterwerken van Rafaël.

Chantilly museumMusée Condé

Apenkabinet

In het kasteel kun je ook de bibliotheek, de salons en slaapkamers van de hertog en zijn vrouw ontdekken. Veel barokke meubels, bladgoud en kristal, vooral kinderen vinden het prachtig. En onze favoriet: het apenkabinet. In dit boudoir zijn op alle wanden verklede aapjes geschilderd. Très joli! Vanuit het kasteel kijk je uit op de tuinen van Le Nôtre, waarin je ook uitgebreid kunt wandelen.

Chantilly apenkabinet

Tuinen van Le Nôtre

Volgens de overlevering was Le Nôtre heel tevreden over Chantilly: zijn favoriete project. Alle geometrische lijnen vervulden het ultieme doel van de Franse tuin uit de 17e eeuw: laten zien dat de natuur getemd kon worden! Het Grand Canal van 2,5 km is nog langer dan dat van Versailles en de waterpompen van de fonteinen werken vier eeuwen later nog als een zonnetje.

Chantilly binnenplaatsAchterkant van het kasteel

Slagroom: hier ‘uitgevonden’!

Verderop in het park wordt de natuur weer zachter: onder meer bij het Hameau, ‘het boerendorpje’, dat eruitziet als een sprookje. Met door rozenstruiken overgroeide huizen en een klein riviertje. In een herberg met een rieten dak kun je (vrij chic) lunchen. En natuurlijk als dessert aardbeien met crème chantilly (slagroom) eten. Slagroom zoals wij die kennen werd namelijk bij dit kasteel uitgevonden, toen een keukenhulp per ongeluk suiker in plaats van zout aan de room toevoegde.

Chantilly boerendorpjeL’Hameau

Fietsen op het landgoed

Het hele landgoed van Chantilly is wel 2,5 hectare groot. Gelukkig kun je het op verschillende manier ontdekken. Bij de ingang zijn onder meer ‘Rosalies’ te huur, leuke fietswagentjes waarmee je over het terrein kunt toeren. Onderweg kom je onder meer watervalletjes, schapen en zelfs een weide met wallaby’s tegen. Aan de andere kant van het kasteel ligt ook nog een park in Engelse stijl en een Oosterse tuin. 

kasteel Chantilly fietsenRondrijden op een Rosalie

Paardenliefhebbers

Mijn kinderen zijn vooral ook gek op de gigantische paardenstallen van Chantilly, in een 18e-eeuws gebouw aan de overkant van de slotgracht. Ook deze Grands Ecuries, met plek voor 240 paarden en meer dan 400 jachthonden, zijn open voor publiek. Er is een paarden- en koetsenmuseum en op zondagen zijn er prachtige ruitervoorstellingen. Direct naast deze stallen ligt ook nog het grote hippodroom, waar in het voorjaar en september paardenraces plaatsvinden.

paardenstallen Chnatilly

Chnatilly stallen

Chantilly paardenstallenLes Grands Ecuries en links het hippodroom

Toptip voor een tussenstop

Je hoort het, Chantilly is echt de moeite waard en om alles te zien heb je een volle dag nodig. Idee: boek dit leuke hotelletje (foto hieronder) op 5 minuten lopen van het kasteel en maak er een relaxte tussenstop van op weg naar het Zuiden! Dan kun je ’s avonds zelfs gaan eten in het prachtige middeleeuwse stadje Senlis, op maar 15 minuten rijden van Chantilly.

Domaine de Chantilly, in het hoogseizoen dagelijks geopend, in het laagseizoen op dinsdag gesloten, toegang €13,50-€17 (alle onderdelen), familietarief €48 (4 pers), paardenshows €21. Meer informatie: domainedechantilly.com & Online kaartjes kopen

Hotel Le ChantillyDriesterrenhotel Le Chantilly, in een 18e-eeuws postrelais

Praktische tips

– Chantilly ligt 42 km ten noorden van Parijs. Kies vanaf de A1 (Lille-Parijs) de afslag richting Senslis.

– Je kunt vooraf flexibele online kaartjes regelen via de Nederlandstalige site Tiqets.

– Bij de kassa zijn verkleedkleren (prinsesssenjurken etc.) te huur voor kinderen van 3 tot 11 jaar (€5).

– Dit kasteel speelt een belangrijke rol in de James Bond-film A View to a Kill met Roger Moore: zie hier de beelden.

Chantilly bootje varen in de Franse tuinen van Le Notre

– In de tuinen van Chantilly zijn er verschillende activiteiten, zoals fietsen met een vierwieler (Rosalie), varen op het kanaal met elektrische bootjes of waterfietsen, met golfkarretjes rondrijden en meer. Ook in de bossen rond het kasteel zijn er mooie fietstochten te maken (diverse verhuurbedrijven in het dorp).

– Leuk met jonge kinderen: vlak naast het kasteel ligt Le Potager des Princes, een klein park met kippen van tientallen verschillende rassen, speelplekken en andere attracties.

Chantilly RafaelDe Drie Gratiën van Rafaël

Chantilly Franse tuinen

LEES OOK:
Weekentrip Versailles: handige tips!
De mooiste dorpen en steden langs de Franse snelwegen

Tekst en beeld: Nicky Bouwmeester Extra foto’s: Depositphotos (opening): Franse tuin (SofiLaylaPixabay), paarden (Unsplash), vooraangeixht Jacques Svaoye/Pixabay.

2 reacties op “Château de Chantilly, prachtig kasteel bij Parijs”

  1. @nton Bouman schreef:

    Je kunt er ook geweldig golfen. Zie Pin High Golftravel 🙂

  2. Anne Mulder schreef:

    Nog een leuk weetje over dit kasteel: het verhaal gaat dat de eigenaar in reïncarnatie geloofde. Hij was ervan overtuigd in een volgend leven als paard terug te keren….vandaar dat de stallen van dit kasteel buitengewoon mooi zijn! De tuinen liggen deels op een heuvel en dat is een ideale plek voor een zondagse picknick, uitkijkend op het kasteel. Binnen zie je overal de fleur de lys terugkomen (Franse lelies) op houtwerk en op stoffen. Zeer leuke plek, zowel binnen als buiten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *