frankrijk.nl

Èze, prachtig dorp net buiten Nice

Tijdens een stedentripje Nice pakten Josee en Nicky de trein naar buurdorp Èze. Een prachtig middeleeuws plaatsje boven op een klif, met weids uitzicht over de Middellandse Zee. Daar wilden ze ook het Chemin de Nietzsche lopen, een bekende panoramische wandeling. Maar daar kwam iets tussen…

Ken je die van die twee vrouwen die Nietzsche-pad gingen lopen? Inderdaad…. die gingen niet! Het zat zo. Zodra we wisten dat we onze stedentrip aan Nice zouden combineren met een bezoek aan Eze, 12 km verderop, begon het te kriebelen. Dit was de perfecte gelegenheid om eindelijk eens het Chemin de Nietzsche te lopen. Het veelbesproken wandelpad dat de Duitse filosoof meermaals beklommen zou hebben toen hij hier eind van de 19e eeuw woonde.

Eze sur Mer wandelpad

Mythisch wandelpad

Het pad voert vanaf Eze-sur-Mer, op zeeniveau, steil omhoog de berg op, naar het prachtige oude Eze-Village boven op een klif. Een straffe klim: 400 meter hoogteverschil over slechts 2 km. Maar wel eentje mét een beloning, want met elke klimmende meter raken wandelaars hier meer onder de indruk van het adembenemende panorama op zee. Je kunt de wandeling natuurlijk ook bergafwaarts maken (45 minuten in plaats van 1,5 uur), maar dan verlies je het bonuseffect bij aankomst. En er zit nog een voordeel aan beginnen in het lage Eze-sur-Mer: de trein brengt je daar in nog geen 10 minuten naartoe vanuit het centrum van Nice!

naar Eze-sur-Mer met de trein vanuit Bordeaux

Met de trein vanuit Nice

En zo kwam het dat we vanaf station Nice-Riquier vertrokken richting Eze. Een kort maar mooi treinritje dwars door de corniches rond de stad en met doorkijkjes op zee en de villa’s van Villefranche en Beaulieu-sur-Mer. Bij aankomst op het station stapten we in een muur van hitte. Hé, wat was het benauwd ineens? Op deze dag begin juli (vorige zomer) was wel warmte voorspeld, maar het kwik bleek nu toch wat hoger uit te vallen dan verwacht. En die gekke lucht boven de kliffen?

Eze sur Mer naar het strand

Baai van Beaulieu

We besloten eerst een korte stop te maken op het strand van Eze: een charmant en beetje verstopt kiezelstrandje in de prachtige baai van Beaulieu met uitzicht op het jetset schiereiland Cap-Ferrat. We dronken wat bij de bohémien strandclub Papaya Beach (naschrift 2023: deze strandtent is gesloten, maar de net iets verder gelegen trendy Anjuna Beach Club is er nog wel).

Tijd voor actie

Op het terras verruilden we onze sandalen voor de stevige wandelschoenen die we in onze rugtassen meegenomen hadden. Zo, hoog tijd voor actie. Nog een laatste slok citronnade en hopla, en route! Maar we waren nog maar een paar honderd meter onderweg toen de lucht ineens dreigend donker werd. Onweer! Wilden we bij bliksem wel over een klif lopen? Een naderende bus met ‘Eze-Village’ in het venster leek een gebiedend voorteken…

bus regen Eze Village

Eze-Village: verdwalen in de straatjes

Even later draaiden we in de bus de berg op, terwijl de eerste spetters tegen het raam tikken… Over deze haarspeldbochten scheurden Gary Grant en Grace Kelly in To Catch a Thief, maar wij probeerden onderweg vooral glimpen op te vangen van de wandeling die we nu moesten missen. Boven op de berg was de bui alweer over. We doken snel het oude dorp in, in de wirwar van smalle straten overgroeid door bougainville en wingerd. Jeetje. Dit dorp is nog mooier dan op de foto’s!

eze-village-mooi-dorp-in-de-provence-cote-dazu

Somptueuze hotels

Dat Eze-Village, ooit een bolwerk tegen de Ottomanen, zo prachtig bewaard is gebleven schijnt het voor een groot deel te danken te hebben aan een francofiele prins. Willem van Zweden viel in 1920 voor de plek en kocht er een deel van de huizen en het Château Eza. Dat kasteel is nu een luxehotel, net als het fameuze Hotel Chèvre d’Or. Het bladgoud op het hekwerk, de dure auto’s op de oprijlaan en de uitbundige kunstwerken in de tuin doen vermoeden dat dit nog altijd een hotspot is voor de internationale beau monde.

Botanische tuin: terecht zo beroemd

Maar de rest van het dorp is gelukkig minder bling-bling. We slenterden langs boetieks met vrolijke zomerjurken, kunstgaleries en winkeltjes met likeur van lokale citrusvruchten (mandarijn uit Eze!). De straatjes voerden bijna vanzelf naar het hoogste punt van het dorp, waar de Jardin Exotique d’Eze is. We hadden al veel gehoord over deze botanische tuin  en al die roem bleek meer dan terecht: wàt een magische plek! Op de ruïnes van een fort groeien nu honderden cactussen en vetplanten. Bij de aanleg in 1949 hebben pakezeltjes de stenen en aarde naar boven getild.

Eze Village uitzicht op zee

Uitzicht tot Saint-Tropez

Tussen de planten en wandelpaden staan ook kunstwerken. Je blijft foto’s maken! En het uitzicht is ronduit spectaculair. In de diepte zie je Cap-Ferrat en in de verte Antibes en zelfs de contouren van het Esterel-gebergte bij Saint-Tropez. Wow, wat een locatie!

eze-village-exotische-tuin

Stoere Nederlanders

Toen we een tijd later de straatjes van Eze weer afdaalden en de laatste trappen van het dorp afliepen, konden we het niet laten. Toch nog even kijken naar waar het Chemin de Nietzsche eindigt of begint. We vonden het pad. Maar voordat we een paar eerste stappen konden nemen, doemde er ineens een familie op vanuit de diepte. Vader, moeder, twee tieners. Rode blossen, vochtige haren, plakkerige shirts. “Zo jongens, we zijn er!” Hoorden we in opgewekt Nederlands zeggen.  Verdorie… zij wél!!

Met onverhulde jaloezie hoorden we ze uit over de wandeling en onze landgenoten wonden er geen doekjes om: we hadden echt wat gemist.

Oké, Eze. On reviendra, we komen nog eens terug om dit goed te maken!

Hier meer informatie over een bezoek aan Eze en over een stedentrip Nice (prima te combineren!).

Hoe kom je in Eze vanuit Nice?

Je kunt vanuit Nice met de trein gaan vanaf station Nice Riquier (9 minuten/€2,90). Dan komt je dus in het lage deel van Eze aan: voor het oude stadje moet je nog een bus (nr 83) omhoog nemen… of het  Chemin de Nietzsche lopen! Er zijn ook bussen vanuit Nice naar Eze-Village (hoge deel) en je kunt natuurlijk een taxi pakken (circa €25 vanuit centrum Nice, als er geen files zijn).

TIP! Wil je het Chemin de Nietzsche slimmer aanpakken dan wij deden? Plan ‘m niet op hele hete dagen en als je niet anders kan, ga heel vroeg in de ochtend. Draag goede schoenen want het pad is echt steil en bestaat uit losse stenen, dus op sandalen wordt het niks. En neem natuurlijk hoeden/petten/zonnebrand/veel water mee. Het pad van boven naar beneden lopen klinkt makkelijker want sneller, maar het is lastig grip krijgen op de vaak losse stenen op het pad, dus de klim is uiteindelijk eenvoudiger dan de afdaling.

Parfumdorp: Fragonard & Galimard

Aan de rand van Eze Village kun je een bezoek brengen aan het bezoekerscentrum van Fragonard, het bekende parfumhuis, dat hier zijn laboratorium en fabriek heeft! Je kunt hier elk half uur deelnemen aan een gratis rondleiding van 30 minuten: heel interessant, maar de gids brengt je daarna wel heel nadrukkelijk naar de boetiek van Fragonard. Een andere bekende parfumier in Eze is Galimard waar je parfumworkshops kunt volgen (vanaf €15/20 min.).

LEES OOK:
Reistips Nice: 11 dingen om te zien & doen
De leukste badplaatsen rond Nice

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *