frankrijk.nl

Drankje op een Frans terras? Dit bestel je voor de kinderen!

Een verfrissende pauze midden op een hete dag of gezellig met z’n allen aan het apéro: vakantiegeluk is een koel drankje! Wat voor lekkers bestel je voor de kinderen tijdens de vakantie in Frankrijk?

Wat willen ze drinken, de kids? In Nederland is het vaak appelsap of cola. Maar waarom niet iets ‘exotisch’ bestellen voor ze, nu ze op vakantie zijn? Dit drinken Fransen kinderen en tieners zoal!

La grenadine

Grenadine is een rode limonade. Oorspronkelijk van granaatappelsiroop, maar nu vaak een melange van rood fruit met vanille. In eenvoudige cafés mixen ze deze siroop simpelweg met kraanwater (eau de robinet) en dan is het een van de goedkoopste drankjes op de kaart. Op luxere terrassen krijg je een glas met een bodempje siroop en een flesje mineraalwater (eau minérale) ernaast.

La fraise à l’eau / Pêche à l’eau / Menthe à l’eau 

Niet zo van de grenadine-smaak? Meestal staat er achter de bar nog een batterij siropen in andere smaken. De bekendste zijn fraise (aardbei), pêche (perzik) en menthe (munt). Je kunt vragen om un sirop de … (vul in smaak) à l’eau. Maar meestal laten de Fransen het woordje siroop helemaal weg en ze bestellen ‘une fraise à l’eau’ of ‘une menthe à l’eau’.

‘Limonade’ is in Frankrijk altijd priklimonade!

Let op, als je aanmaaklimonade (‘sirop à l’eau‘) wilt bestellen, heb het dan niet over ‘limonade’ zoals je in het Nederlands zou doen. In Frankrijk is limonade een kant-en-klare prikdrank met citroensmaak, die een beetje lijkt op 7Up. Voor kindjes die niet van prik houden, kan dat een teleurstelling zijn.

limonade

Le Diabolo

Bovengenoemde limonade (citroenprik) is de basis voor een heel bekend Frans kinder- en tienerdrankje: Le Diabolo. De priklimonade wordt daarbij aangelengd met een siroop naar keuze, waarvan je de naam toevoegt aan ‘Diabolo’. Diabolo-menthe (munt), diabolo-fraise (aardbei) en diabolo-grenadine zijn de bekendste varianten.

diabolo menthe

L’Indien

Een andere geliefde softdrank-mix is L’Indien ofwel de Indiaan. Die bestaat uit grenadine-siroop aangelengd met Orangina. Veel ijsklontjes erin, schijfje sinaasappel erbij – et voilà – je hebt een kindercocktail die van buiten doet denken aan een Tequila Sunrise!

Zelf maken? Lees in dit artikel de juiste verhoudingen van een Diabolo en een Indien

Jus de pomme (d’orange, d’abricot, d’ananas, de mangue) 

Veel kleintjes hebben al snel door hoe je tijdens de vakantie appelsap (jus de pomme) bestelt. SJU DE POM… een kind kan de was doen. Andere veel voorkomende fruitsappen zijn: jus d’abricot, jus d’ananas, jus de poire, jus de mangue… Vaak is er meer keuze dan in Nederland! Voor liefhebbers van sinaasappelsap is het verder handig te weten dat je jus d’orange frais zegt als je versgeperste jus wilt en geen flesje.

ACE

Zie je Jus ACE van het merk Pago of Joker op de menukaart? Dat is een mix van wortelsap, citroen en sinaasappel. De letters zijn een verwijzing naar de vitamines die erin zitten (A, C en E). Je spreekt dit drankje daarom uit zoals je het spelt in het Frans: AA-CEE-EUH (en dus niet als een ace bij tennis).

Rolls-Royce onder de sapjes: Alain Milliat

In Frankrijk zijn sappen vaak aan de dure kant. Voor een biologische appelsap ben je al snel €6 kwijt, het dubbele van een gemiddelde sirop à l’eau. Daar staat tegenover dat sommige van die sappen op fles ook echt van hoog niveau zijn. Neem de jus van Alain Milliat, een bekende sapmaker uit Valence in de Drôme. Hij gebruikt alleen de allerbeste vruchten en zijn sappen worden geschonken tot in de sjiekste hotels. Ze kosten dus wat, maar zijn inderdaad érg lekker. (Probeer de nectar abricot maar eens…!)

Orangina

Fanta of Orangina? Iedereen heeft zo z’n voorkeur als het gaat om wat de lekkerste sinaasappelprik is. Maar Orangina heeft wél het leukste ritueel: die moet altijd eerst voorzichtig geschud worden door de ober, vanwege het vruchtvlees onder in het flesje. Oranginaaaaa!

Orangina op een terras

Un coca, s’il vous plaît!

In Nederland zeggen we een cola, maar handig om te weten voor jouw kinderen: de Fransen bestellen ‘un coca’. Of ‘un coca zéro’ (zonder suiker). Cola light bestaat ook nog altijd, maar die is wel veel lastiger te vinden.

Pulco

Dit merk uit Marseille was in de jaren ’80 helemaal hip en het is al een tijdje bezig met een voorzichtige comeback. De citroensiroop van het merk, Pulco Citron à diluer, is een goeie tip voor tieners die niet zo van zoet houden: lekker zuur en je moet ‘m zelf nog naar smaak aanlengen met suiker. Ook voor ouders een aanrader trouwens: geen chemisch bijsmaakje, dit lijkt bijna vers geperste citroen! Doet dus serieus denken aan de citron pressé die je in sommige bistro’s nog op de kaart ziet. Er bestaat ook kant-en-klare Pulco (al aangelengd met water en met suiker): die heet Pulco citronnade.

Lees ook: Vakantienostalgie: 7 bekende Franse snoepjes

Citronnade

Citronnade is de naam van de klassieke Franse citroenlimonade, in principe zelfgemaakt, van verse citroenen en suiker. Je ziet ‘m weer steeds vaker in moderne barretjes in Frankrijk, al dan niet aangelengd met andere kruiden (verbena, oranjebloesem etc). Zelf citronnade maken? Zie hier een recept!

Oasis

Lijkt op Dubelfrisss, maar dan nog zoeter! Veel Franse ouders worden niet zo blij van dit drankje dat bomvol suiker zit en een weinig natuurlijke fruitgeur heeft… maar toch is Oasis n Frankrijk de bestverkochte frisdrank zonder bubbels! Het drankje bestaat in wel 8 fruitsmaken, zoals Tropical en Pomme-Cassis-Framboise (appel-cassis-framboos).

Oasis

Ice-Tea vs Thé glacé

Ook in Frankrijk is Ice Tea van Lipton bijna overal te krijgen. Avec ou sans bulles – en in diverse smaken (Pêche, Thé Vert, Citron Vert). De minder zoete Fuze Tea zie je ook steeds meer in Frankrijk. Bedoel je verse ijsthee? Zeg dan: thé glacé.

Un Schweppes

Als je een tonic wilt, dan kun je het beste meteen om ‘Un Schweppes‘ vragen. Die merknaam is een soortnaam geworden in Frankrijk en de ober verstaat je dan vaak sneller dan wanneer je het met tonic probeert.

Franse siropen mee terug naar huis nemen?

Kijk uit naar de naar merken Monin en Teisseire in de Franse supermarkt: veel meer smaken hier dan in Nederland! Daar vind je ook de citroenlimo van Pulco, lees hierboven waarom die de moeite waard is. Nog een aanrader: het nieuwe Franse merk Bacanha (zie foto), met opvallende flesjes en bijzondere smaken zoals gember, yuzu, viooltjes en litchi.

Franse siropen

LEES OOK:
25x puur vakantiegeluk in Frankrijk
10x meenemen uit de Franse supermarkt
Franse aperitieven: wat drink je waar?
5 bekende Franse zomerdrankjes
10 do’s & dont’s in een Frans restaurant

Beeld: Depositphotos, NickyB (kinderen, Pulco), CC-BY Aslak Raanes (Orangina), CC-BY (Monin), CC-BY Like_the_Grand_Canyo (Oasis), 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *