frankrijk.nl

Het droompaleis van een postbode in de Drôme

Een wonderlijk bouwwerk in de Drôme is het levenswerk van een 19e-eeuwse postbode. Facteur Cheval deed er 30 jaar over om zijn droompaleis te bouwen. Wie in deze streek op vakantie is, moet er zeker eens gaan kijken: unieke plek.

In het plaatsje Hauterives, niet ver van Romans-sur-Isère, staat een exotisch bouwsel dat lijkt op een reusachtig zandkasteel. Of de LSD-versie van de tempels van Angkor Wat… Want geen hoek van Le Palais Idéal is recht en de muren zijn versierd met de vreemdste stenen, schelpen en wezens. Dit is het aandoenlijke levenswerk van Facteur Cheval, een postbode die in 1879 zijn voet stootte tegen een gek uitziende steen. Hij voelde een roeping en besloot het paleis van zijn dromen te bouwen, speciaal voor zijn jonge dochter.

Palais Ideal in de Drome - bezoektip

Een ongelofelijk verhaal

Stel je voor: een 43-jarige postbode die elke dag een postronde maakt van 35 kilometer door de heuvelachtige Drôme. Te voet. In uniform. In de vaak bloedhete zon… En na zo’n volle dag lopen stort de man zich op een waanzinnig bouwwerk. Hele avonden en soms zelfs nachten lang.

Palais Ideal in de Drome - bezoektip

In 30 jaar (en totaal 90.000 manuren) verrees een heus paleis met verwijzingen naar bouwstijlen uit alle continenten. Want postbode Cheval vond zijn inspiratie op de ansichtkaarten die hij bezorgde. In zwart-foto’s van hindoe-tempels, moskeeën en Egyptische grafkamers.

Palais Ideal in de Drome - bezoektipFilmscène uit L’Incroyable destin de Facteur Cheval

Speelfilm met Laetitia Casta en Jacques Gamblin

Wat bezielt iemand om zijn leven aan zoiets te wijden? Was de facteur een gek, een genie, een bevlogen kunstenaar? In 2017 verscheen er een mooie Franse speelfilm, L’Incroyable destin du Facteur Cheval, die probeert antwoord probeert te geven op die vraag. Als je hem kunt vinden vooral kijken, want het is een prachtige en aangrijpende film over hoe kwetsbaar het leven was op het Zuid-Franse platteland ruim een eeuw geleden.

zien & doen in de Drome

Facteur Cheval, een man met autistische trekken, krijgt een hoop te verduren in zijn leven. Hij verliest de ene na de andere geliefde. Maar zijn paleis blijkt een soort reddingsboei, een reden om door te gaan, ook al begrijpt alleen zijn dochter waar hij mee bezig is.

Dorpsgek wordt lokale held

Een mooi moment in die speelfilm is als Cheval een lintje krijgt van de burgemeester en zijn vrouw (Laetitia Casta) plots warm lacht naar hem. Jarenlang vond zij zijn project net zo vreemd als de andere dorpsbewoners. Maar nu realiseert ze zich trots dat mensen van verre komen om zijn paleis te bewonderen. Facteur Cheval is ineens geen lokale gek meer, maar de held van een eenvoudig dorpje in de Drôme. Bijna een eeuw na zijn dood blijft dat een hele mooie reden om zijn Palais Idéal eens te bezoeken.

Laetitia Casta film over het leven van facteur ChevalFilmscène uit L’Incroyable destin de Facteur Cheval

Le Palais Idéal en het museum over Facteur Cheval in Hauterives zijn dagelijks geopend, €10,50 (volw.), €5 (kinderen). Reserveren is aan te raden in het hoogseizoen! Meer informatie: www.facteurcheval.com. Meer informatie over de Drôme: www.ladrometourisme.com

TIP!
Nederlands hoorspel over postbode Cheval
Radiomaakster Bente Hamel en zanger Spinvis maakten in 2005 het hoorspel Het hoofd van Ferdinand Cheval. Dit hoorspel van circa 50 min. is nog steeds online te beluisteren als podcast van NPO1. Geweldig mooi om te beluisteren onderweg in de auto, ook voor kinderen!

Nigh & Ditmar Het Hoofd van Facteur Cheval

Palais Ideal de droom van een postbodeSinds 1968 is het paleis een historisch monument en hét Franse voorbeeld van ‘naïeve’ architectuur

LEES OOK:
De mooiste dorpen van de Drôme
Charmehotel tussen de lavendel
7 omrijrestaurantjes in de Drôme
15 Franse topfilms die je online kunt huren
Romans-sur-Isère, leuk stadje in de Drôme

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: Depositphotos en filmstills L’Incroyable destin du Facteur Cheval.

2 reacties op “Het droompaleis van een postbode in de Drôme”

  1. Gineke schreef:

    dit paleis heeft ons bijzonder gefascineerd. werkelijk fantastisch om hier, na het lezen van het verhaal doorheen te wandelen. prachtige foto’s heeft het ons opgeleverd . Ik raad ook andere mensen om dit zeker te bezichtigen. Wij zijn er voor de 2de keer geweest met onze zoon en ook hij was erg onder de indruk

  2. Gijs schreef:

    Echt wel de moeite waard. Uniek bouwwerk, mede door het verhaal er achter!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *