frankrijk.nl

7 dingen die je nooit tegen een Fransman moet zeggen

Er zijn van die dingen die je in Frankrijk beter vóór je kunt houden. Niet omdat ze onbeleefd zijn, maar omdat je Fransen er, eh, nogal ongelukkig mee maakt.

1. Dat de Engelsen zo goed rugby spelen

De Engelsen zijn al eeuwenlang de aartsrivalen van de Fransen en die rivaliteit komt het beste tot uitdrukking in de rugby. Tijdens het belangrijke Tournoi des 6 Nations gaat het de vele Franse rugbyliefhebbers vooral om één ding en dat is dat Les Bleus die roodhoofdige ‘rosbifs’ kloppen.

Frans Rugby team

2. Dat de Italiaanse keuken de beste van de wereld is

De competitie die er met de Engelsen bestaat op het gebied van sport, is er met de Italianen op het gebied van eten (én vrouwen, maar dat terzijde). In de basis is er respect, want Italië is het enige land dat nog een beetje in de buurt komt wat betreft serieuze culinaire tradities. Maar hoewel al die pasta’s leuk zijn voor de vakantie, kan er maar één keuken de beste zijn, 3x raden welke.

3. Dat aardappelen geen groente zijn

Voor ons is het een bijgerecht, zoals rijst of pasta, voor Fransen zijn aardappelen een volwaardige groente. Rood vlees met aardappelpuree is in Frankrijk dus een gezonde combinatie, beweer vooral niet het tegendeel.

aardappelen als groente

4. Dat die lekkere schimmelkazen wel erg stinken

Een Franse kaas heeft een ‘stevig parfum’, een ‘uitgesproken karakter’ of is hooguit een beetje aan de overrijpe kant, maar stinken (puer) doen ze nooit. We hebben het hier wel over een ambachtelijk streekproduct.

LEES OOK: De 7 grootste kaasplank-blunders

5. Dat je cola wilt bij de boeuf bourguignon

Cola drinken is sowieso meer iets voor kinderen, maar een glas frisdrank bestellen bij een goede maaltijd is vloeken in de kerk. Drink dan liever water. Een andere manier om je Franse gastheer of -vrouw diep ongelukkig te maken is ketchup vragen bij een goed stuk vlees (zoals filet of côte de boeuf).

6. Dat Philips een Nederlands merk is

Verklap liever niet dat Philips niet Frans is, want veel Fransen zullen je ongelovig aankijken. Ook de Fransen zijn namelijk opgegroeid met de platenspelers, televisies, videobanden, stofzuigers en andere huishoudelijke apparaten van Philips. Het chique en enige degelijke alternatief op producten uit het Verre Oosten, en die naam klinkt ook al zo Frans, dan moet het wel in Frankrijk gemaakt zijn, toch?

7 dingen die je nooit tegen en Fransman moet zeggen

7. Dat een chardonnay uit Australië toch ook heel lekker is
Bovendien kost hij minder en is die schroefdop wel zo handig… Voor een beetje wijnliefhebber in Frankrijk zijn dit soort teksten een schop tegen het zere been. Had je een Italiaanse of Spaanse wijn genoemd dan was het alleen even slikken geweest. Maar het kant-en-klare wegdrinkspul uit de Nouveau Monde ophemelen, daarmee raak je een Fransman waar het pijn doet.

LEES OOK:
13 Franse vooroordelen over Nederlanders
Dingen die Fransen nét even anders doen
Wijnbluffen tegen een Fransman

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: Nicky Bouwmeester, CC/Phil Heck (rugby), veilinghuis Delcampe (Philips), Louis de Funès (filmstill).

13 reacties op “7 dingen die je nooit tegen een Fransman moet zeggen”

 1. Ben Houdijk schreef:

  Er is een Nederlandse uitdrukking Pijntje hier, pijntje daar”. Heeft te maken met kwaaltjes van ouderen. Er schijnt ook een franse uitdrukking te zijn hiervoor, iets met ” Mal ou…..” Maar ik weet niet meer hoe die uitdrukking luidt. Misschien bekend?

 2. jaap de vries schreef:

  wat het ook goed doet; mijn Franse schoonzoon uitleggen dat cognac een Nederlandse uitvinding is.

 3. Bart Langeloo schreef:

  Als je naar de weg vraagt in Frankrijk zeg dan eerst :Bonjour Monsieur / Madame..

 4. Maïti Goldman schreef:

  En veel Fransen weten niet dat Mimolette uit hun eigen land komt, maar denken vaak dat ’t Nederlandse kaas is…

 5. Marianne schreef:

  O, en vergeet André Rieu niet ?
  Hoewel die fout begrijpelijk is

 6. Christine schreef:

  Ik heb nog steeds een fles Dior te goed van een Fransman die niet WIL geloven dat Philips Nederlands is ….. maar ik vermoed dat ik ernaar kan fluiten….

 7. Femke schreef:

  Danku is ons stopwoordje. Ik leerde man en zoon dat ze géén danku tegen de Fransen te zeggen. Maar dat lukte helaas niet altijd……

 8. Mary Grahame schreef:

  Fransen zien aardappelen als groente dat klopt maar bij een Franse maaltijd hoort na de hoofdschotel de Sla. Philips was in mijn Franse beginjaren minder bekend dan het merk Radiola voor radio – tv – platenspeler en electromenager, ook van Philips maar de naam klonk beter voor de Franse markt.

 9. Cees DEK schreef:

  Philips is Frans net als Mozart, Dali en Picasso !!! 😉

  • Nicky schreef:

   Inderdaad Cees, net als Jacques Bel en Vincent van Gogh, haha.
   Prima reflex van de Fransen trouwens om talent en kwaliteit te omarmen als iets eigens. Wij Nederlanders denken snel dat als iets goed is (zoals een film of een boek), dat het wel ergens anders gemaakt moet zijn.

 10. Nicky schreef:

  Graag Hans, wil je het sturen naar [email protected]? Hartelijke groeten, Nicky

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *