frankrijk.nl

Paris Plages 2023: chillen langs de Seine

Joehoe, sinds dit weekend kan het weer: lekker luieren aan het strand van Parijs! Paris Plages is inmiddels een niet-meer-weg-te-denken zomerhit, langs de oevers van de Seine maar ook elders in de Franse hoofdstad.

Van 8 juli tot 27 augustus 2023 wordt de stad van de liefde op 3 hoofdlocaties omgetoverd tot een zomerparadijs. Zo zijn de oevers van de Seine-oevers, het Bassin de La Villette en tegenwoordig ook de tuinen van Trocadero bij de Eiffeltoren tijdelijk de Parijse badplaatsen.

Vergeet dus zeker niet je zwembroek als je een stedentrip hebt gepland! En met de trein ben je er zo! Lees hier onze ervaringen en tips.

Paris Plage Parijs

Sinds enkele jaren wordt er voor dit zomerevenement geen zand meer gestort langs de Seine, maar daar zijn een hoop extra hangmatten, strandstoelen, grasveldjes en vlonders voor in de plaats gekomen!

De Seine-oevers worden steeds mooier

Sowieso waren delen van Seine-kades al een permanente Paris Plage geworden, door de opening van het Parc Rives de Seine. Met veel speelvelden, drinkfonteinen, neveltuinen, buvettes, ijstentjes en terrassen. Tijdens Paris Plage wordt het echter nog veel drukker en gezelliger, omdat het stadsstrand ’s zomers veel leuke activiteiten en workshops in de openlucht biedt. Naast veel bezoekers biedt Paris Plages ook veel muziekoptredens.

Paris Plages zomer in Parijs

Meer groen

Wat opvalt tijdens deze editie van Paris Plages is dat de ontspanningszones een stuk groener zijn. Er worden meer planten en palmbomen neergezet. Kom maar door met de extra schaduw en meer frisse lucht!

Paris Plage zomer in Parijs

Sportief programma voor Paris Plages 2023

Paris Plages betekent niet alleen luieren onder een palmboom aan de Seine. Parijs heeft ook veel gratis culturele en sportieve activiteiten op het programma. Denk aan tentoonstellingen, sportlessen, openluchtbibliotheken en speel-o-theken voor kinderen.

Paris Plages zomer in Parijs

Activiteiten deze zomer:

Jeu de boules: het Boulodrome bij de pont Louis-Philippe heeft wel 6 veldjes voor pétanqueliefhebbers. Ballen gratis te leen. Dagelijks van 10.00 tot 22.00 uur. Lees ter voorbereiding ook dit artikel over de ins & outs van pétanque!

Babyfoot: toernooien tafelvoetbal op XL-tafels waar wel 6 spelers tegelijk terecht kunnen! Elke dag van 13.00 uur tot 19.00 uur onder de brug bij de Notre-Dame

Tai-Chi: op wandelafstand van Pont-Neuf kan je elke dag van 10.00 uur tot 12.oo uur meedoen met een les Tai-Chi, de Chinese vechtsport.

Zweedse gymles: elke zaterdag en maandag.

Hardloop coach: elke zondag van 10.00 uur tot 12.00 uur op de Louis-Philippe burg.

Watersporten: kanoën, stand up paddle (SUP), waterfietsen en varen in kleine bootjes (voor kinderen).

Paris Plages zomer in Parijs

Zwemmen in het Bassin de la Villette

Sinds de laatste 4 zomers kan er er ook gezwommen worden tijdens Paris Plages, in het Bassin de la Villette (bereikbaar via metrostations Stalingrad en Jaurès (lijnen 2, 5, 7 bis).) Dit waterbekken aan de noordoostkant van Parijs, is als tweede locatie toegevoegd aan het evenement. Kinderen hebben hier de grootste speel- en waterpret. Ook zijn er zelfs 3 ‘zwembaden’ afgezet in het Bassin. Bovendien kun je op deze plek (het hele jaar rond) ook de leuke elektrische bootjes huren waar we over geschreven hebben.

Paris Plages Bassin de la Villette

Terwijl het kroost zich vermaakt op dit terrein zijn er voor de volwassenen Bibliothèques hors les murs. Hier worden lezingen gehouden, kun  je een workshop volgen of is er ruimte om een filosofische discussie te voeren.

Paris Plage 2017 Seine strand zomer Bassin de la Villette zwemmen

Nieuw in 2023: zwemmen in het Canal Saint-Martin

Deze zomer is er voor het eerst ook een zwembassin in het Canal Saint-Martin, het kanaal bekend uit de film Amélie, niet ver het Bassin de la Villette. Dit ‘zwembad’ (ter hoogte van 116 Quai de Jemmapes) is circa 100 m lang, heeft een vlonder en een zonnedek met strandstoelen. Klein voorbehoud alleen: het water in het kanaal wordt dagelijks getest en als het niet schoon genoeg is, dan gaat het zwembassin die dag niet open. Een voorproefje op het grote evenement van volgend jaar: als alles goed gaat moet de Seine dan schoon genoeg zijn voor de zwemmers van de Olympische Spelen!

Meer informatie over Paris Plages 2023

Paris Plage 2023

Lees ook: 15x doen in Parijs in de zomer!

Paris Plages zomer in Parijs

Paris Plages zomer in Parijs

Paris Plages zomer in Parijs

Paris Plages zomer in Parijs

Paris Plages zomer in Parijs

Paris Plages zomer in Parijs

Paris Plages zomer in Parijs

De oevers van de Seine zijn tegenwoordig ook buiten de zomermaanden een ontspannen locatie met veel terrassen en speelplekken: de kades in het centrum vormen samen Le Parc Rives de Seine. Lees ons artikel: ‘Het hele jaar lang strandgevoel in Parijs’.

LEES OOK:
Bootje huren op het Bassin de la Villette in Parijs
Hippe dakterrassen in Parijs
De 10 mooiste terrassen van Parijs
25 tips voor een bezoek aan Parijs met kinderen
Jong Frans muziektalent om te kennen

Tekst Josee Schouten & Nicky Bouwmeester Beeld: Nicky Bouwmeester – behalve: CC-Erasmus of Paris (1e ) & Mairie de Paris (zwembaden) , Bassin la Villette: © Paris Tourist Office / Marc Bertrand. Openingsbeeld rode parasols: © Paris Tourist Office / Sarah Sergent

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *