frankrijk.nl

11 Franse boetes om te vermijden

Pas op voor deze Franse verkeersregels voor automobilisten en fietsers! De boetes kunnen flink oplopen en sommige bekeuringen krijg je als automobilist zelfs zonder dat je het merkt.

Ongemerkt beboet

Nare verrassing tijdens de vakantie: een boete omdat je de buitenlandse verkeersregels niet kende. In Frankrijk heb je dat soms niet eens in de gaten: sinds 2017 mogen diverse overtredingen gesignaleerd worden met politiecamera’s. Dankzij het kenteken krijgen automobilisten zo’n vidéo-verbalisation netjes thuis gestuurd. En dat geldt helaas ook voor Nederlandse en Belgische toeristen.

Snel betalen is goedkoper in Frankrijk

Andere belangrijke informatie over Franse bekeuringen: de boetes zijn lager als je ze ter plekke of binnen 15 dagen betaalt. Het verlaagde tarief waar je dan recht op hebt heet een amende minorée. Het standaardtarief heet amende forfaitaire (=de bedragen die in onderstaande voorbeelden staan). Wie te laat betaalt (na meer dan 45 dagen), krijgt in Frankrijk te maken met een fikse verhoging: het bedrag wordt dan drie keer zo hoog.

CC cnhx27 FRanse politie verkeersboetes

Franse super-radar rukt op…

Frankrijk gebruikt een nieuwe-generatie-radar: la radar tourelle. Deze torenradar met hoge-resolutie-camera kan 32 auto’s op 8 verschillende wegstroken tegelijk in de gaten houden. Deze radars kunnen diverse soorten overtredingen registreren, dus niet alleen te hoge snelheid. De pakkans is hoog en je ziet géén flits. Eind 2023 zullen er 1.500 van deze radars in gebruik zijn.

Verkeersovertredingen om voor op te passen in Frankrijk

1. Koptelefoon op tijdens het rijden – €135 boete

Bellen met een mobiele telefoon in de auto OF op de fiets was al lang een overtreding in Frankrijk, maar sinds 2015 is ook het gebruik van oortjes (voor bellen of voor muziek) verboden voor bestuurders van àlle voertuigen. In auto’s is alleen een handsfree carkit toegestaan. Ook mogen fietsers en autobestuurders niet al rijden sop een beeldscherm kijken. Navigatie op een telefoon mag je gebruiken in de auto, maar alleen als de telefoon dan bevestigd is in een houder.

2. Doorrijden tot op het fietsvak voor het stoplicht – €35 boete

Met je auto in grote Franse steden doorrijden tot op het fietsvak (sas-vélo) is ook zo’n overtreding die in Frankrijk automatisch gesignaleerd mag worden met een politiecamera.

3. Geen veiligheidshesje in de auto – €135 boete

In Frankrijk is het verplicht om een veiligheidsdriehoek en een fluorescerend hesje in de auto te hebben. Dat laatste moet je meteen kunnen aantrekken om de driehoek te plaatsen bij autopech, dus het hesje moet binnen handbereik zijn (en niet in de kofferbak liggen, pas op!). Verder wordt vaak gezegd dat het verplicht zou zijn in Frankrijk om een alcoholblaastest in de auto te hebben, maar dat klopt niet. Er werd al niet op gecontroleerd en sinds 2020 is die verkeersregel definitief afgeschaft.

4. Zonder milieusticker in een Franse milieuzone rijden – €68 boete

In Parijs en diverse andere grote Franse steden is een milieuvignet tegenwoordig verplicht op weekdagen tot 20.00 uur. Aan het nummer op die sticker (op je voorruit) kan de Franse politie zien of jouw auto op specifieke momenten in die steden mag rondrijden of geparkeerd mag staan. Ook oude diesels zijn tegenwoordig verboden op de ringweg en in Parijs.

Lees ook: milieusticker nodig in Frankrijk, ja of nee?

5. Bellen in een stilstaande auto langs de weg – €135 boete

Automobilisten die in Frankrijk hun auto langs de kant van de weg zetten om een telefoongesprek te voeren of een berichtje te beantwoorden, riskeren ook een bekeuring van €135. Het is alleen toegestaan om mobiel te bellen als de auto op een gemarkeerde parkeerplaats langs de weg staat.

6. Roken in de auto in het bijzijn van minderjarigen – €135 boete

In Frankrijk geldt een rookverbod in de auto als er kinderen in het voertuig zitten.

7. Kinderen op de fiets zonder helm – €135 boete

Sinds 2017 is fietsen zonder helm verboden in Frankrijk voor kinderen jonger dan 12 jaar. Dit geldt voor kinderen die zelf fietsen en ook voor kinderen achterop in een kinderzitje. Hun volwassen begeleider gaat op de bon, de kinderen zelf natuurlijk niet. (Dus leer ze maar alvast: ‘Je ne connais pas ce monsieur/madame‘… : -) Overigens is het in Frankrijk ook verboden om mensen ouder dan 14 jaar als passagier achter op een fiets te vervoeren. Lees ook: Franse fietsregels ANWB.

8. ’s Avonds fietsen zonder veiligheidshesje – €35 boete

Fietsers zijn in Frankrijk verplicht om een reflecterend hesje te dragen als ze zich na het vallen van de nacht buiten de bebouwde kom begeven. Ook is het zodra het donker is verboden om naast elkaar te fietsen: zelfs in de stad.

9. Met teenslippers aan autorijden €35

Er staat weliswaar niet létterlijk in de Code de la Route (nationale verkeersregels) dat rijden met slippers verboden en dus beboetbaar is, maar daar kan het wel op uitdraaien. Volgens een algemene regel in de Franse verkeerswet moet je namelijk altijd in staat zijn om alle handelingen uit te voeren die nodig zijn voor veilig rijden. Een Franse politie-agent die je aanhoudt kan dus van mening zijn dat de slippers of de hoge naaldhakken die draagt, in strijd zijn met die regel.

10. Zonder betalen rijden op een ‘onzichtbare’ tolweg €68

Nieuw risico in 2023: Frankrijk heeft een eerste free flow-tolweg. Echt onzichtbaar is deze niet: de borden langs en boven de weg gene duidelijk aan dat het een FLUX LIBRE (free flow) betreft. Maar weten hoe je moet betalen is een volgende stap… Als je een Franse tolbadge hebt gaat dat vanzelf, anders moet je online betalen (tot maximaal 72 uur na de rit) of bij een van de betaalautomaten op de Aires (stopplaatsen) langs de betreffende autoroute. Lees hier meer over de 1e free flow-snelweg in Frankrijk

11. Onterecht rijden op een carpoolstrook €135

Sinds 2020 zijn er in de directe omgeving van enkele grote Franse steden carpoolstroken, de zogenaamde ‘voie reservée au covoiturage‘. Deze banen op de autoroute herken je aan een verkeersbord met een staand wit wiebertje op een donkere achtergrond. Om op deze banen (vaak links) te mogen rijden moet je met minimaal 2 personen in de auto zitten, anders riskeer je een boete. Maar het zijn dus ook handige banen om te gebruiken als je wél met 2 of meer personen in de auto zit! Lees ook: Handige Route du Soleil-tip: sneller dwars door Lyon rijden

Andere bekende overtredingen

– te hard rijden (tot 20 km/uur te hard €68/€135)
– geen autogordel dragen (€135 boete)
– gevaarlijk inhalen (€135)
– over doorgetrokkken streep rijden (€135)
– zonder gecertificeerde handschoenen op een motor of scooter rijden (€68)

Lees ook: 80 of 90 km/uur buiten de bebouwde kom in Frankrijk?

Franse verkeersboete

Bezwaar maken tegen een Franse verkeersboete?

Heb je een Franse verkeersboete ontvangen en ben je het niet mee eens met de overtreding? Via dit online bezwaarschrift van de Franse overheid kun je protest aantekenen. Het formulier is in het Nederlands, maar er wordt niet vermeld of je op de vervolgpagina’s ook in het Nederlands mag antwoorden.

Lees hier al onze andere tips voor als je deze zomer met de auto naar Frankrijk gaat!

LEES OOK:
15 opvallende Franse wetten en regels
10 dingen die de Fransen nét even anders doen
Top 8 ergernissen op de Franse autoroute

Tekst: copyright frankrijk.nl Beeld: Deposithphotos (linksboven) en CC/cnhx27 (gendarmes). 

2 reacties op “11 Franse boetes om te vermijden”

 1. Marius schreef:

  Eten achter het stuur is ook een dingetje, wij eten graag een baquette op z’n frans, brok brood, hap worst of kaas als we ons op een rustige péage verplaatsen met 130/u. maar helemaal legaal is het niet geloof ik.

  • Nicky schreef:

   Ha Marius, Volgens deze link is het eten of drinken achter het stuur op zich niet verboden in Frankrijk. Maar algemeen geldt wel dat ‘de bestuurder alle aandacht bij de weg moet hebben en zijn handen vrij hebben voor manoeuvres’, een Franse politieman kan daar zijn eigen interpretatie aan geven. Maar volgens dit artikel moet je het erg bont maken met je lunch wil hij je daarvoor beboeten: http://droit-finances.commentcamarche.com/faq/63167-manger-au-volant-amende-et-sanction

   “L’application de l’article R. 412-6 du Code de la route au fait de manger au volant relève de la libre interprétation des forces de l’ordre. En pratique, même si manger un sandwich ou boire dans une bouteille d’eau sont des gestes potentiellement susceptibles d’empêcher un conducteur d’exécuter ses manoeuvres dans de bonnes conditions, les forces de police ou de gendarmerie ne sanctionnent pas le fait de manger ou de boire au volant… hormis à de très rares exceptions.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *