frankrijk.nl

Tips voor elektrisch rijden en laadpalen in Frankrijk

Op vakantie gaan met een elektrische auto heeft een hoop voordelen. Minder uitstoot, minder herrie onderweg en vaak een lagere prijs per kilometer… Maar zijn er wel genoeg laadpalen in jouw Franse vakantiestreek? En werkt jouw laadpas wel in Frankrijk? Antwoorden en tips!

De elektrische auto is voor veel mensen de perfecte optie voor dagelijks gebruik. Naar het werk, de kinderen naar school brengen, boodschappen doen; met de actieradius van de gemiddelde elektrische auto krijg je dat prima voor elkaar. Hoe zit het met de vakanties? Ga je met de elektrische auto naar Frankrijk en vraag je je af hoe makkelijk dat is?

elektrisch rijden in Frankrijk

Frankrijk maakt inhaalslag op gebied van laadpalen

Frankrijk heeft in een jaar tijd een enorme groei doorgemaakt in laadpunten: dat aantal is verdriedubbeld sinds 2021. Sinds april 2023 zijn er meer dan 100.000 openbare laadpalen in Frankrijk* en de Franse overheid belooft snelle verdere uitbreiding. Vooral het aantal snellaadstations (plaatsen waar meerdere snelladers te vinden zijn) is afgelopen jaar flink toegenomen. Zo hebben aanbieders als Fastned, IONITY, Engie, Total en zelfs Carrefour veel snelladers geplaatst in Frankrijk. Waar bijvoorbeeld tussen Lille en Parijs snelladen nog een uitdaging kon zijn, heb je op de A1 nu veel meer keuze uit snelladers van verschillende soorten aanbieders dan een jaar geleden.

Nu er steeds meer elektrische auto’s verkocht worden in Frankrijk, komen er ook steeds meer voordelen voor elektrische autorijders in La Douce. Zo kun je nu tijdelijk gratis een tolbadge aanvragen als elektrische autorijder, handig om sneller door te rijden bij de drukke Péage tolpoortjes deze zomer.

snelladers bij Total elektrisch rijden in Frankrijk

Lees ook: Zwarte zaterdagen in 2023

Met een elektrische auto op vakantie in Frankrijk: 7 tips

1. Plan je route van tevoren

Op de bonnefooi op vakantie gaan naar Frankrijk met de elektrische auto zorgt voor onnodige stress. Met handige apps en websites kun je voor vertrek opzoeken waar de laadpalen zijn, zodat je de reis van tevoren kunt plannen. Zoals ABRP, A Better Routeplanner (lees hier een recensie), Chargemap (recensie) of de app van ANWB (recensie). Gebruik je een laadapp die ook je route plant, dan kun je vaak direct zien hoelang je moet laden en waar beschikbare laadpalen zijn.

hoe werkt a better routeplanner

Verkies snelladers op je route. Met snelladen is je elektrische auto doorgaans binnen 30 minuten weer voor 80% geladen en kun je verder. Die dertig minuten kun je perfect gebruiken voor een sanitaire stop en een broodje met koffie. Die 80% is overigens de standaard omdat de laadsnelheid na 80% bijzonder hard afneemt én het niet netjes is om een snellader vast te houden om je elektrische auto tot 100% te laden. Met een goede planning is dat ook niet nodig.

elektrisch rijden in Frankrijk

2. Zorg dat je weet waar de Franse ‘laadwoestijnen’ zijn

Er zijn veel laadpalen langs de grotere wegen en de autoroutes, maar er zijn ook nog steeds grote gebieden in Frankrijk zonder laadpalen of snelladers. De zogenaamde laadwoestijnen (charging deserts). Deze Franse streken vragen meer van jouw planning, zeker wanneer je een elektrische auto hebt met een beperktere actieradius. Gebieden met bijna geen enkele laders bevinden zich vooral in Noord-Frankrijk, de Bourgogne, Auvergne en Limousin. Tussen Lille en Parijs (langs de A1) vind je wel laadpalen maar bijna geen snelladers, dus dat is op doorreis ook een probleem.

 3. Neem meerdere laadpassen mee

De Shell Recharge laadpas (gratis) en de Plugsurfing laadpas (€9,95) hebben de beste dekking in Frankrijk. Als je die twee passen meeneemt samen met een willekeurige laadpas van jezelf (de ANWB-laadpas bijv.), dan zit je op de meeste locaties in Frankrijk wel goed. Download ook de app van Tesla en zorg ervoor dat je bankpas of creditcard binnen handbereik ligt; dan kun je ook bij de Tesla Superchargers in Frankrijk terecht, langs de grotere wegen.

elektrisch rijden in Frankrijk-supercharger

4. Kies voor een accommodatie met laadpaal

Wellicht ben je het van huis uit al gewend, want heb je zelf thuis een laadpaal. Daarom weet je dat het o zo prettig is om op je vakantieadres te kunnen opladen, want je wilt niet het gedoe om naar naar een publieke laadpaal op zoek te gaan in het nabijgelegen dorp. Voor een laadpaal bij je appartement, hotel of camping te hebben weet je zeker dat je gemakkelijk de omgeving kunt ontdekken. Gelukkig groeit het aantal accommodaties met een laadpaal in Frankrijk vrij snel. Sterker nog, we zullen binnenkort een zoekfilter introduceren in onze rubriek SLAPEN. Kijk nu voor de  Interactieve kaart van hotels in Frankrijk met laadpaal  & Kaart om publieke laadpalen te vinden rond jouw accommodatie

5. Pech onderweg met een elektrische auto

Vastzittende stekker of toch onverhoopt een lege accu, wat doe je dan tijdens de vakantie? Om deze situatie voor te zijn, is het handig om voor vertrek na te gaan of je elektrische auto ‘dealer-support’ heeft (dan kun je in Frankrijk terecht bij een dealer van je automerk) of dat je autoverzekering daar eventueel een oplossing voor biedt. Ook is het handig om een 220V laadstekker mee te nemen, zodat je in noodgevallen op het gewone net kunt bijladen (mits je daarvoor toestemming krijgt).

Lees ook: Meer informatie over wat doen bij een lege accu

elektrisch rijden in frankrijk parijs

6. Heb je de Franse milieusticker nodig?

Ja, ook elektrische auto’s hebben een milieusticker nodig voor toegang tot diverse Franse binnensteden en stedelijke gebieden. Dat geldt bijvoorbeeld voor Groot-Parijs – inclusief de ringweg! Elektrische auto’s vallen automatisch in de schoonste klasse van het milieuvignet Crit’Air (=klasse 0/groene sticker), maar je moet die sticker toch aanvragen en op de voorruit plakken. (Online bestellen voor vertrek! Kosten €4,30). Meer info over het Franse milieuvignet

7. Tolbadge met app met beschikbare laadplaatsen 

Neem je de autoroute, dan is een tolbadge zeker handig om te hebben. De Franse aanbieder Bip&Go biedt een tolbadge voor de tolwegen in Frankrijk, Spanje, Portugal en/of Italië én heeft een app waarmee je je reisroute kunt plannen over de tolwegen en die daarbij een overzicht geeft van (beschikbare) laadpalen. Deze tolbadge is nu met korting te bestellen! (geen starttarief voor elektrische auto’s!)

Meer tips 

Voor meer handige informatie over op vakantie gaan met een elektrische auto kijk op: elektrischeautovakanties.nl, een onafhankelijke website gemaakt door autojournalist Ben van Nieuwstadt.

elektrisch rijden in Frankrijk slapen ibis style

Vocabulaire NL-FR elektrisch rijden

Elektrische auto: la voiture électrique
Opladen: recharger
Laadpaal: la borne de recharge
Snellader: la borne de recharge rapide
Laadsnelheid: la vitesse de recharge
Accu: la batterie
Leeg: (presque) vide
Actieradius: l’autonomie
Stekker: la prise

* In april 2023 waren er volgens het Franse ministerie van Milieu 99.404 laadpalen verspreid over 35.200 laadstations. In Nederland zijn er op dit moment circa 140.000 openbare laadpalen volgens de ANWB.

LEES OOK:
Zwarte zaterdagen 2023 
B&B’s langs de westelijke autoroutes
B&B’s langs de Route du Soleil
9 Franse verkeersboetes om te vermijden

Tekst: Ben van Nieuwstadt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *