frankrijk.nl

Les Cyclades: charmante Franse zomerkomedie

Vanaf 29 juni in de bioscoop: Les Cyclades, een grappige en ontroerende Franse vriendinnenfilm die zich afspeelt op de Griekse eilanden. Zonovergoten en met de juiste finesses. Heerlijke film om in de vakantiestemming te komen!

Shirley Valentine is een topfilm uit de jaren ’80, over een Engelse huisvrouw die naar Griekenland vertrekt en daar weer zin in het leven krijgt. Die klassieker schoot bij ons weer in gedachten na het zien van Les Cyclades, een nieuwe Franse komedie van regisseur Marc Fitoussi. Daarin gaan twee 40+ vriendinnen uit Parijs op reis naar Amorgos, het Griekse eiland waar Le Grand Bleu – hun favoriete film – werd opgenomen.

speelfilm Les Cyclades

Vrouwenvriendschap

De jeugdvriendinnen zijn elkaar lang uit het oog verloren, maar de zoon van één van hen brengt de twee weer in contact.  Zijn gescheiden moeder Blandine (Olivia Côte) is namelijk depressief en de zoon hoopt dat haar oude klasgenoot haar kan opbeuren. Vriendin Magalie, gespeeld door Laure Calamy, bekend uit Antoinette dans les Cévennes en de serie Dix Pour Cent (Call my Agent), lijkt voor die missie de aangewezen persoon. Met haar extraverte en optimistische karakter is zij een tegenpool van de gesloten Blandine.

speelfilm Les Cyclades

Glas half leeg, glas hal vol

Onderweg komen de twee vrouwen ook nog in contact met een hippie-achtige Engelse kunstenares, gespeeld door Kristin Scott Thomas, in deze rol getooid met prachtige lange grijze lokken. Naarmate de vakantie vordert, zorgen de verschillende levenshoudingen van deze vrouwen echter voor strubbelingen. Het plot dat zich daarna ontvouwt is enigszins voorspelbaar, maar dat hindert geen moment. De film blijft weg van al te grote clichés en het uitstekende spel van de actrices zorgt ervoor dat zowel de glas-half-vol- als de glas-half-leeg-benadering herkenbaar zijn. Dat plus de prima balans tussen humor en emotie maakt van Les Cyclades een heerlijk friszoete amuse-bouche voor de zomervakantie. Aanrader!

Les Cyclades vanaf 29 juni in de Nederlandse bioscoop.

LEES OOK:
De beste Franse series en films op Netflix
Antoinettes dans les Cévennes, warme topkomedie

Beeld: Memento, Chloe Kritharas, Imagine Film NL

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *