frankrijk.nl

Nantes in 5 hippe highlights

Nantes, wij zijn er al jaren gek op! Een van de leukste Franse steden, dankzij de moderne en creatieve sfeer. Van de bruisende binnenstad vol leuke winkels en restaurants tot de gekste kunstwerken rond de Loire. In deze plaats is West-Frankrijk is echt altijd wat te beleven. 

Nantes ligt in het westen van Frankrijk, ten zuiden van Bretagne. Aan de riviermonding van de Loire, maar nog wel 60 km landinwaarts. Een ligging die vlees noch vis is, maar die de stad in het verleden wel een boost heeft gegeven in groei en welvaart. Eerst als grootste Franse doorvoerhaven voor producten uit de koloniën en later als dokhaven voor vrachtschepen en basis voor de Franse marine. De gunstige locatie was ook al de reden dat de Bretonse hertogen van Bretagne destijds Nantes uitverkozen als hoofdstad van Bretagne. En vandaar het prachtige Château des ducs de Bretagne dat in de binnenstad ligt en dat je zeker moet bezoeken. Maar voordat je denkt dat dit een kalme historische stad is, mais non, Nantes bruist! Zie hier 5 redenen waarom.

1. Sprankelende binnenstad

Sprankelende binnenstad Nantes 2021

Het kloppende hart van Nantes is de middeleeuwse wijk Bouffay, die barst van de leuke steegjes, winkels, cafés en terrasjes. Je b-vindt hier de kathedraal en het Château des ducs de Bretagne , een van de bestbezochte monumenten van heel Frankrijk. Een ander must-see in het centrum is de Passage Pommeraye, een 19e-eeuwse winkelgalerij met een heerlijk ouderwetse charme. En als je dan toch aan het tijdreizen bent, ga ook langs bij La Cigale, echt een instituut in Nantes. In deze brasserie met somptueus Belle Epoque-interieur worden de schalen fruits de mer af en aan gedragen!

2. Creatieve hotspots & magische machines

Le Voyage a Nantes 2023

Op veel plekken in Nantes gaan kunst en ontspanning hand in hand. Zoals in de nieuwste stadswijk op een voormalig industrieterrein, op een eiland midden in de Loire. Laat je niet afschrikken door de 12 meter hoge olifant die hier rond paradeert. Hij is de verpersoonlijking van Les Machines de l’Ile. Aan de westkant van het eiland vind je trendy cafés en restaurants in een oude bananenhangar.

La Cantine - Nantes

En op dezelfde kade ligt La Cantine du Voyage, een elk jaar anders ingericht café-restaurant met een winkeltje en strandstoelen, waar je in voorjaar en zomer heerlijk kunt rondhangen. Eenzelfde hippe vibe hangt er op een andere creatieve plek in Nantes, Le Lieu Unique. Een vroegere koekjesfabriek van LU huisvest nu een cultureel centrum met een bar, expositieruimtes en een boekenwinkel.

3. Le Voyage à Nantes: geweldig cultureel zomerfestival

Alsof dat nog niet arty genoeg is, heeft Nantes ook een geweldig zomerfestival en gelukkig zal die ook dit jaar plaatsvinden en wel van 1 juli tot 3 september 2023. De stad gaat dan bijna letterlijk op haar kop, met (straat)optredens, exposities en tijdelijke kunstwerken op vaak totaal onverwachte plekken.

Bekijk hier het volledige programma van Le Voyage à Nantes + overzicht van de kunstroute

Le Voyage a Nantes 2023

Een extra leuke reden dus om naar Nantes te gaan, al kun je ook buiten de festivalperiode langs de kunstroute (aangegeven met een groene lijn) lopen door het centrum. Dan kom je langs de kunstwerken die zijn achtergebleven zijn uit eerdere edities van het festival, zoals de bekende neon-ringen van Daniel Buren aan de waterkant.

Nantes

Verder kunnen kunstliefhebbers kunnen ook naar het gerenoveerde Musée d’Arts de Nantes met meesterwerken van onder meer Picasso, Rodin en Raoul Dufy in een 19e-eeuws stadspaleis.

4. Nantes op de fiets

fietsen Nantes Kunst

Fietsbestemming bij uitstek! Nantes telt maar liefst 747 km aangelegde fietspaden, 2900 fietsenstallingen en een uitgebreide fietsbewegwijzering (7.000 borden). De stad ligt op het knooppunt van twee favoriete fietsroutes: Vélodyssée (EuroVelo 1 / EV1) en La Loire à Vélo (EuroVelo 6 / EV6). Ook kun je vanuit Nantes diverse mooie dagtochten maken (door de wijngaarden bij Nantes, langs de oevers van de Loire). Voor de meer geoefende fietser is de Traversée moderne d’un vieux pays een aanrader! Deze route leidt van Nantes naar de Mont-Saint-Michel. Meer hierover vind je in onze nieuwe gids. + Fietsroutes (in het Frans en Engels)

5. Bijzondere slaapadressen in Nantes

stedentrip Nantes bruisende creatieve stad Onverwachte slaapadressen

In zo’n moderne stad hoef je niet in een stoffig hotelletje te slapen: leuke en verrassende accommodaties te over in Nantes. Neem de te gekke appartementen van de Surprenantes, waarin de inrichting geïnspireerd is door de avontuurlijke wereld van Jules Verne (geboren in de stad). Of het trendy Sozo Hotel, waar je slaapt onder het dak van een totaal verbouwde kerk. En de minimalistische charme van het Okko Hotel, een gloednieuw 4-sterrenhotel. Ook bijzonder: het voormalige Paleis van Justitie, waar je kunt verblijven bij het Radisson Blu. Net buiten de stad zijn er heerlijke plekjes om een stedentrip met wat natuur te combineren. Zoals deze 5-sterrencamping met een leuke boomhut, gelegen in Nantes! Voor meer leuke slaapadressen in Nantes: klik hier.

Niks missen? Handig, deze Pass Nantes!

Pass Nantes 2021

Le Voyage à Nantes strekt zich uit tussen de oceaan en de wijngaarden. Neem rustig de tijd voor alle unieke bezienswaardigheden in en rondom de stad. De Pass Nantes kun je online bestellen of koop je ter plaatse . Met deze Stadspas beleef je een onvergetelijke week, proef je de bijzondere lokale joie de vivre en bewonder je kunst in de openlucht!

Op het programma: artistieke route, boottochten, proeverijen, sportieve activiteiten, rondleidingen, toegang tot toeristische en culturele bezienswaardigheden in Nantes, bij de riviermonding en in het wijngebied van Nantes. Meer info of online bestellen. 

Tot slot, honger gekregen van al al-die-leuke-dingen-te-doen-in-Nantes? Check dan ook de handige online restaurantgids met bovendien een lijstje van leuke wijnbars. Santé! 

Meer leuke ideeën voor Nantes op: www.levoyageanantes.fr

LEES OOK:
10x zien en doen in de omgeving van Nantes
Glamping-camping in Nantes, jaja, kamperen in de stad!

Tekst: Josee Schouten Beeld: Nantes Tourisme/Le Voyage à Nantes, fotografen Patrich Gérard, Philippe Piron,  Jean Julien, Lilian Bourgeat, Frank Tomps, Bernard Renoux Valery Joncheray; chateau des ducs de Bretagne CC/JDo Billaud Nantes. Depositphotos (ringen)

Eén reactie op “Nantes in 5 hippe highlights”

  1. Bregtje schreef:

    Terechte aanprijzing van deze leuke stad. Nog een tip. Kom je met de auto, parkeer deze dan aan de buitenkant van de stad, dicht bij een halte van het openbaar vervoer.(P en R). De stad verlaten is op het eind van de dag een crime. Zo ga je over de vrije busbaan terug naar je auto. Parkeren gratis op vertoon van je buskaartje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *