frankrijk.nl

De mooiste lavendelvelden in Zuid-Frankrijk

Half juni kleuren de lavendelvelden in Zuid-Frankrijk weer paars. Op welke plekken kun je ze het beste zien en fotograferen? Dit zijn onze favoriete lavendelspots in de Provence, Drôme provençale en de Ardèche.

Lavendel bloeit van half juni tot eind juli en in sommige delen van de Provence zelfs tot half augustus, afhankelijk van de hoogte van het gebied en het moment van de oogst.

PROVENCE

1. Plateau de Valensole

Provence Valensole lavendel

Rond het dorp Valensole, in de buurt van Manosque en de Gorges du Verdon (Alpes-de-Haute-Provence), liggen de grootste lavendelvelden van de Provence. Eind juli begint hier de oogst, dus niet wachten tot augustus. Google Maps

2. Abbaye Notre-Dame de Sénanque

abdij Senanque Provence

Senanque

Een van de bekendste Provençaalse ansichtkaarten: het lavendelveld voor het klooster van Sénanque, in de Vaucluse niet ver van het mooie dorp Gordes. In 2020 is de abdij gerestaureerd, sindsdien is de façade weer prachtig wit. Google Maps

3. Tussen Apt en Lourmarin

Drome lavendemveld Zuid-Frankrijk

In de Luberon liggen vooral kleine percelen met lavendel, tussen andere landbouwgrond in. Het gaat in dit deel van de Provence overigens vooral om lavandin (spijklavendel) een lavendelsoort die sterker ruikt dan lavande. Google Maps.

Lees ook: charmante hotels en B&B’s in Frankrijk

3. Plateau de Sault

Net als Valensole is Sault een bekende hoogvlakte vol lavendel tussen mooie dorpen als Simiane-la-Rotonde. Prachtige plek om te fietsen ook, zie ons artikel over mooie fietsroutes in de Vaucluse. Dit is een van plekken waar de lavendel het laatst begint te bloeien, maar het gaat hier door tot half augustus. Google Maps.

TIP! Weten wanneer welk deel van de Provence geoogst wordt? Zie hier een landkaartje met de bloeikalender van de Provençaalselavendelvelden

DRÔME PROVENÇALE

1. In de omgeving van Grignan

Grignan stadje Drome porvencale

In het westelijke deel van de Drôme, niet ver van Montélimar, zie je veel kleinere velden met (spijk)lavendel, tussen graan en truffeleiken. Bloeitijd is hier van half juni tot half juli. Google Maps

Drome lavendelveld

2. Rond Ferrassières, plateau d’Albion

Dit plaatsje in de Drôme ligt op de hoogvlakte van Albion, op 1.000 meter hoogte (vlak bij Sault). Het ideale klimaat voor lavendel die hier bijna altijd op biologische wijze geteeld wordt. Google Maps.

ARDÈCHE

Ardeche lavendelveld

Lavender fields in Ardeche in southeast France. Drone aerial view

Saint-Remèze – Larnas – Bourg-Saint-Andéol

Het grootste lavendeldecor van deze streek vind je in het uiterste zuiden van de Ardèche, ten oosten van de befaamde Vallon Pont d’Arc. De ‘paarse driehoek’ bevindt zich tussen Saint-Remèze, Larnas en Bourg-Saint-Andéol. De lavendelteelt hier is volledig bestemd voor de productie van lavendelolie. In Saint-Remèze vind je het Lavendelmuseum, waar je een beeld kunt krijgen van het distilleerproces. En goed nieuws voor fietsers over de ViaRhôna: op het traject Viviers naar Bourg-Saint-Andéol fiets je letterlijk langs de lavendelvelden!

Op deze website vind je Informatie over de ‘officiële’ lavendelroutes van Zuid-Frankrijk: www.routes-lavande.com

LEES OOK :
De Luberon van Peter Mayle
De mooiste fietsroutes in de Vaucluse
Spectaculaire vakantiehuizen in Frankrijk
8 plekken in de Provence die je gezien wilt hebben

Beeld: Depositphotos.com (Sénanque, Drôme, Grignan, Sault, Ardèche, Luberon), Unsplash (Valensole/Remy Antunes ), linksboven: Leonard Cotte-UNPL

Reacties zijn gesloten.