frankrijk.nl

De mooiste fietsroutes van de Vaucluse

Fietsen in de Provence! Langs de Mont Ventoux, lavendelvelden, wijngaarden en mooie dorpjes. Vijf waanzinnig mooie fietstochten door de Vaucluse, het departement in het noordwesten van de Provence.

Toeren langs lavendelvelden en wijngaarden, pauze houden naast een mooie dorpsfontein en al trappend genieten van een heerlijk Provençaals zonnetje… Hoe fijn is fietsen in Zuid-Frankrijk! Naast die perfecte omstandigheden is het departement Vaucluse al jaren bezig om het fietsers nog makkelijker te maken. In dit deel van de Provence vind je 1.900 km bewegwijzerde fietspaden over voie vertes (groene fietspaden) en rustige landwegen. Er zijn tientallen officiële fietstochten! Moeilijk kiezen dus, maar dit zijn onze all-time favorites!

1. Fietstocht rond de Mont Ventoux

mont ventoux provence vaucluse fietsen

Kan niet missen, de Mont Ventoux hoort absoluut thuis in deze top 3! Maar dan hebben we het niet over een beklimming van de berg zelf! Met een gemiddelde hellingsgraad van 7,5 % laten we dat liever aan de serieuzere wielrenners over. Nee, deze route betekent puur genieten van continu een schitterend uitzicht op de Kale Reus. De fietstocht Aux portes du Ventoux (23 km) is heel goed te doen met een gemiddelde conditie, zelfs door kinderen. De route begint in het prachtige dorpje Bédoin en de rit voert daarna door een zacht heuvellandschap met wijngaarden en boomgaarden (in de lente vol prachtige kersenbloesems). Ook kom je door Flassan, nog zo’n mooi okerkleurig dorpje.

Mountainbiken Vaucluse

Niet alleen wielrennen is populair op de Mont Ventoux, maar ook Gravel, een combinatie tussen wielrennen en mountainbiken, is de laatste jaren enorm in populariteit gestegen.Er zijn dan ook 3 nieuwe gravelroutes uitgestippeld rond de Ventoux. De eerste route – Light – is 70 km lang en heeft een hoogteverschil van 2000 m. De tweede route – de Ultra Gravel – is 160 km lang met een hoogteverschil van 4000 m. Route 3 wordt Bikepacking genoemd en is 170 km lang, met een hoogteverschil van 4200 m. Deze route is onderverdeeld in twee etappes.

Mont-Ventoux2b-Mooiste-fietsroutes-van-de-Vaucluse-in-Frankrijk

2. Fietsen door de wijngaarden van Châteauneuf-du-Pape

Waarschuwing, van deze route zou je weleens dorst kunnen krijgen! Een groot deel van de fietstocht ‘De la Pierre aux Galets’  oftewel Van oude stenen naar keien (32 km) voert door de wijngaarden van deze overheerlijke Rhône-wijn en onderweg kun je dus halt houden bij wijnboeren voor een geïmproviseerde proeverij. Ook het landschap is waanzinnig mooi… Je trapt langs kilometers wijnranken, door heuvels en valleien, langs velden met zonnebloemen. Ook zijn er onderweg adembenemende uitzichten op de Dentelles de Montmirail en de Mont Ventoux in de verte. De rit begint of eindigt in de stad Orange, met een beroemd Romeins theater waar ’s zomers nog altijd opera’s worden opgevoerd.

Wijngaarden-Mooiste-fietsroutes-van-de-Vaucluse-in-Frankrijk

Een andere route in de buurt van Châteauneuf-du-Pape, is de ViaRhôna. Een gedeelte van deze route (rondes 17 en 18) loopt door de Vaucluse. Maak een driedaagse fietstocht van 97 km, afwisselend over groene fietspaden en gedeelde rijstrookmarkeringen. Tijdens deze tocht kom je onder andere langs Montélimar, Lapalud, Caderousse en Avignon, stuk voor stuk mooie en plaatsen die een bezoekje zeker waard zijn. De route neemt je 2000 jaar terug in de tijd! Geniet onderweg van de prachtige landschappen, bergdorpjes, olijfbomen en al het moois wat de Vaucluse te bieden heeft. Josée reed ‘m al: lees hier haar ervaringen!

3. Fietsen langs de okerdorpjes van de Luberon

Onze derde favoriet is De tocht door het Okergebied (15-51 km) een prachtige fietsroute over smalle autowegen door de Luberon, met als thema het okerlandschap dat dit gebied de bijnaam ‘Provençaals Colorado’ heeft gegeven. Behalve pittoreske plaatsjes als Apt, Saint-Saturnin, Gargas en Rustrel, doe je daarbij natuurlijk Roussillon aan, het hoofdstadje van de rode oker. Parkeer je fiets en maak de korte van de twee wandelingen naar de vroegere okergroeven. Heel mooi, en je merkt al snel waarom je die dag beter geen witte gympen had kunnen aantrekken :- ). Ook moet je zeker even langs bij het Conservatoire des Ocres, een artistiek informatiecentrum in een vroeger okerfabriek, iets verder buiten het dorp. Erg leuk!

Ook mountainbikers kunnen hun hart ophalen in de Luberon. Tussen de okerlandschappen bevinden zich namelijk tal van mountainbikeroutes, gelegen in het zogenaamde FFC-mountainbikegebied (espace VTT FFC). Er zijn meer dan 63 bewegwijzerde mountainbikeroutes over een afstand van meer dan 1500 km in het gebied te vinden. Dankzij de hoogteverschillen en variatie aan landschappen wordt zelfs de meest ervaren mountainbiker nog uitgedaagd. Ontdek het mooie landschap, de eeuwenoude cultuur en de beschermde natuur van het door de UNESCO erkende Biosfeerreservaat. Vergeet bovendien niet om een tussenstop te maken om alle heerlijke producten uit de regio te proeven.

Okerroute-Roussillon-Mooiste-fietsroutes-van-de-Vaucluse-in-Frankrijk

Lees ook: Fietsen door de Luberon, tips!

4. Langs de lavendelvelden van de hoogvlakte van Sault

Aan de noordoostkant van de Vaucluse kun je een prachtige tocht maken langs de beroemde lavendelvelden op het Plateau de Sault. Deze fietsroute van 33 km van gemiddeld niveau voert langs Sault, Aurel en Saint-Trinité, dorpen met mooie kerkjes en fonteinen. Onderweg kom je niet alleen langs lavendelvelden (hier van eind juni tot de eerste week van augustus in bloei) maar ook velden vol goudgeel spelt (épautre). En de Mont Ventoux en het gebergte van Lure zorgen voor prachtige vergezichten.

Mountainbikeliefhebbers kunnen ook genieten van de prachtige lavendelvelden in de hoogvlakte van Sault, aangezien zich hier een FFC-mountainbikegebied bevindt. De vele prachtige mountainbikeroutes zijn ideaal om de landschappen op een sportieve manier te ontdekken en kennis te maken met de Provençaalse dorpjes en cultuur. Wat je niveau ook is, je vindt er altijd wel een geschikte route. Er zijn gemakkelijke routes voor de onervaren mountainbikers, maar ook heel technische routes voor degenen die geen uitdaging uit de weg willen gaan.

Lees ook: De mooiste lavendelplekken van Zuid-Frankrijk

0-lavendel-Mooiste-fietsroutes-van-de-Vaucluse-in-Frankrijk

5. Fietsen rond de rivier La Sorgue

Een eenvoudige want bijna helemaal vlakke fietsroute is Vanaf de bron naar het Venetië van de Provence (27 km). Deze tocht begint en eindigt in L’Isle-sur-la-Sorgue, het mooie plaatsje vol kanalen, bruggen, antiek en brocante. Via D-wegen fiets je naar het plaatsje Fontaine-de-Vaucluse (foto), waar de azuurblauwe bron van de Sorgue ligt. Daarna kom je langs Saumane-de-Vaucluse, een mooi dorp met een romaanse kerk, het kasteel waar markies de Sade gewoond heeft. Maar als je de fietstocht op een donderdag of zondag plant, dan kun je vooraf nog even rondlopen op de gezellige streekmarkt van L’isle-sur-la-Sorgue en een picknick voor onderweg inslaan.

fontaine de vaucluse fietsen sorgue

TIP! E-bike verhuur: Carole en Josee hadden hele goede ervaringen met het huren van een E-bike via Sun-E-bike, die in de Provence fietsen leveren!

Fietsen in de Vaucluse in cijfers

1900 km bewegwijzerde fietspaden
3 Voie Vertes (veilige vlakke fietspaden door de natuur, die heel geschikt zijn voor gezinnen)
Een grote aanbod aan fietstochten (circuits) voor alle niveaus en soorten fietsen: van toerfietsen, e-bikes tot mountainbikes. Ook de afstanden variëren: van 10 km tot 236 km
400 Accueil véloadressen (hotels, restaurants, bezienswaardigheden, fietsverhuurder, wijnboeren, ambachtslieden) met speciale voorzieningen voor fietsers
60 oplaadpunten voor fietsers met e-bikes
– 2 mountainbike-locaties: Espace VTT-FFC Ventoux (13 parcours/220 km) en Espace VTT-FFC Luberon-Lure (63 parcours/1500 km)

Vaucluse Provence Pass: voor de tussenstops!

Handig tijdens het ontdekken van dit departement: de Vaucluse Provence Pass. Deze kaart geeft toegang tot meer dan 30 musea en monumenten in Avignon, de Luberon en de Ventoux. Met in diverse musea tevens gratis rondleidingen door een gids en korting op activiteiten. Je kunt een 3-daagse pas kopen voor €35, een 5-daagse kost €48. Er bestaat ook een kleinere variant voor alleen de musea en bezienswaardigheden van de stad Avignon, deze 24-uurspas kost €21 (of €28 voor 48 uur). Voor een overzicht van aangesloten musea én het online bestellen van deze kaart, kijk op Vaucluse-Provence-Pass.com

Meer informatie over de vele fietsroutes in de Vaucluse op www.fietsen-in-provence.com

Vaucluse Provence pass

LEES OOK:
Top 10 mooiste dorpen van de Vaucluse
Fietsen door de Luberon: mooie tussenstops
Favoriete plekken rond de Mont-Ventoux
Op een Vespa door de Provence: quel bonheur!
ViaRhôna: prachtige fietsroute door het Rhônedal

Foto’s: Alain Hocquel, Nadine Tardieu en Valérie Biset – Coll. CDT Vaucluse, Pexels (Fontaine-de-Vaucluse). 

2 reacties op “De mooiste fietsroutes van de Vaucluse”

  1. Henri maas schreef:

    Die moet je in de plaatselijke boekwinkels kopen.Er zijn er genoeg.vanuit ned. weet ik het niet daar ik zelf in frankrijk woon.
    Veel suc6, tis hier zo mooi om te fietsen.

  2. Annette Nijhof schreef:

    Is er ook een route gids te bestellen van fietsroutes in de provence?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *