frankrijk.nl

Mooie dorpen en steden langs de Franse snelwegen

Een tussenstop improviseren als de autoroute helemaal vaststaat? Of vooraf al besluiten de reis onderweg te onderbreken? Onthoud deze dorpen en steden langs de Franse snelweg. Bijna geen omweg en het zijn prachtige plaatsen voor een koffie-, lunch- of slenterpauze. En ook voor een nachtje slapen (incl. hoteltips!).

Nog ten noorden van Parijs: A1 Lille-Parijs

Lille (Nord)

Lille is altijd leuk voor een tussenstop en elke zomer is er extra veel te zien tijdens het cultuurfestival Utopia. Dus parkeer je auto in een van de parkeergarages vlak bij La Grand’Place, kijk even binnen in het mooie oude beursgebouw (waar nu Mexicaanse zonnen hangen!) en pak een terrasje met uitzicht op de prachtige belfort.

Locatie Lille: Op 12 km vanaf de A1 (Lille-Parijs), ongeveer 230 km boven Parijs, neem afslag 11 naar Lille. Kijk naar onze insidertips voor kleinschalige hotels in Lille of zoek in het aanbod van Hotels in/rond Lille.

Lille belfort Grandplace

Lens (Nord)

In de vroegere mijnstad Lens is een paar jaar geleden een spectaculaire dependance van het Louvre geopend. In een uur te bezoeken, heerlijk koel binnen, de toegang is gratis en bij het museum is een parkeerplaats. Prima redenen om een stop in te lassen of zelfs te combineren met een wat langer bezoek aan dit vroeger mijngebied. Je kunt tegenwoordig namelijk de oude mijnbergen (Werelderfgoed) beklimmen en er ligt er eentje vlak bij museum Louvre-Lens (Le Base 11/19). Lees ook: Tussen kunst en mijnbergen: Louvre-Lens en omgeving

Locatie Lens: Op 12 km vanaf de A1 (Lille-Parijs), ongeveer 210 km boven Parijs, pak de A21 ter hoogte van Dourges tot Lens-Centre.

Slaapadressen rond het Louvre-Lens

Arras (Pas-de-Calais)

De binnenstad van Arras ligt op nog geen 10 minuten rijden vanaf de snelweg en op ongeveer 2 uur boven Parijs. Gunstige locatie dus én een hele leuke plaats om even te pauzeren. Je kunt heerlijk zitten op de 2 historische pleinen: de Grand’Place en Place des Héros. Ook hier is er een prachtige beffroi, een typisch Noord-Franse klokkentoren en je kunt nog veel meer moois bekijken in Arras. Lees ook:  7 redenen voor een tussenstop in Arras

Locatie Arras: Op 3 km vanaf de A1 (Lille-Parijs), ongeveer 190 km boven Parijs, ongeveer 190 km boven Parijs, afslag 16 Arras-Centre. Parkeren in de grote parkeergarage onder de Grand’Place.

Slaaptips Arras: 8 B&B’s en hotels bij Arras

tussenstops Franse autoroute snelweg Arras

Compiègne (Oise)

Charmant klein stadje vlak langs de A1 op een klein uurtje boven Parijs, waar je makkelijk binnenrijdt voor een snelle lunchpauze. In het mooie oude centrum zitten diverse cafés, brasseries en pizzeria’s rond het neogotische stadhuis.

Locatie Compiègne: Op 15 km vanaf de A1 (Lille-Parijs), ongeveer 80 km boven Parijs, afslag 11 (Compiègne-Nord). Hoteltips in en rond Compiègne

tussenstops langs de autoroute

Senlis (Oise)

Net boven Parijs ligt het prachtige oude stadje Senlis (die S op het einde spreken de Fransen uit!) met een mooie kathedraal en meer middeleeuwse bezienswaardigheden. Dicht bij de snelweg, dus zowel leuk voor een snelle tussenstop of lunch (er zijn diverse auberges en andere lunchadressen in de stad) als voor een overnachting. In dat tweede geval kun je een tussenstop in Senlis ook goed combineren met het kasteel van Chantilly, dat hier op maar 20 minuten rijden vandaan ligt.

Slaaptips: Logis Hôtel Le Petit Bellon op 10 minuten lopen van de kathedraal of Ibis Senlis, vlak naast de snelweg.

Lees ook: Chantilly, een kasteelbezoek als tussenstop boven Parijs

tussenstops Senlis Noord-Frankrijk

Locatie Senlis: Op 10 km vanaf de A1 (Lille-Parijs), ongeveer 50 km boven Parijs, afslag 8 (Senlis).


De westelijke autoroutes:

A10 en A20 van Parijs richting Bordeaux en Toulouse

Amboise (Loirevallei)

Als je Amboise tegemoet rijdt zie je een van de allermooiste Loirekastelen zal vanuit de verte liggen. Het dorpscentrum rondom het chateau telt diverse crêperies en eetcafés en je kunt de auto kwijt op de grote parkeerplaatsen langs de rivier. Dat is veel handiger dan het centrum in rijden, want daar is zeer onhandig eenrichtingsverkeer waardoor je al snel in rondjes draait. Op zondag is er bovendien een goede streekmarkt langs de Loire.

Château d'Amboise (Loirevallei)

Als je het kasteel van Amboise wilt bezoeken, reken dan minimaal 1,5 uur (bestel hier skip-the-line-kaartjes). Ook het kasteel Clos de Luce in Amboise, waar Leonardo Da Vinci woonde, is betrokken bij de feestelijkheden: leuk kasteel met kinderen!

Locatie Amboise: op 20 km van de A10 (Parijs-Bordeaux), iets ten noorden van Tours, afslag 18 (Angers,  Château-Renault, Amboise). Hoteltips in/om Amboise.

Argenton-sur-Creuse (Centre)

Mooi middeleeuws dorp op de oevers van de rivier de Creuse, op zo’n 3 uur ten zuiden van Parijs. Direct naast de snelweg dus ideaal voor een kop koffie of een lunchstop: er zijn diverse terrassen en restaurants, en je kunt hier overigens ook verschillende betaalbare overnachtingshotels (zoals dit oerFranse Logis Hotel) vinden. Net buiten Argenton kun je ook even binnenlopen in het archeologische museum Argentomagus, en de Romeinse overblijfselen van dit stadje zien.

Argenton sur Creuse tussenstops Franse autoroute snelweg

Locatie Argenton: vlak langs de A20 (Parijs-Toulouse), net ten zuiden van Châteauroux, afslag 17. Overige hotels in en rond Argentan-Sur-Creuse

Lees ook: B&B’s langs de autoroutes A20 & A71 naar Zuidwest-Frankrijk en Spanje

Turenne (Corrèze)

Op nog geen 5 kilometer van de snelweg maar toch lijkt het asfalt mijlenver als je door de oude straten van Turenne loopt. Vanuit dit hooggelegen dorpje rond een oude burcht, heb je prachtig uitzicht op het groene heuvellandschap van de Limousin. Stuk of 5 eenvoudige restaurantjes voor een lunch en route.

Mooi dorp in de Limousin Turenne tussenstops autoroute

Locatie Turenne: naast de A20 (Parijs-Toulouse), ten zuiden van Brive-la-Gaillarde, afslag 52, volg D19. Hotels in en rond Turenne

Cahors (Lot)

Dit rustige provinciestadje in de Lot, op 20 minuten rijden vanaf de autoroute A20, is een leuke plek voor een tussenstop weg naar of op de terugreis vanuit Spanje. Het ligt op 560 km ten zuiden van Parijs en ongeveer 900 km vanaf de Belgische grens. Lees meer over Cahors in dit artikel

Cahors

Locatie Cahors: naast de A20 (Toulouse-Parijs), tussen Toulouse en Brive, afslag 58 (vanuit zuid-noordelijke richting) of afslag 57 vanaf noord-zuidelijke richting. Hotel in Cahors


Door Midden-Frankrijk: A71/A75

Charroux (Auvergne)

Veel vakantiegangers op weg naar Spanje of de Languedoc-Roussillon nemen graag de A71/A75 door de Auvergne. Charroux, in de Allier, is een schattig en piepklein oud dorp (een van de mooiste van Frankrijk volgens het officiële klassement!) vlak langs de autoroute. Behalve een overdekte markthal en andere monumenten heeft het dorp ook een paar cafeetjes en er is ook een fabriekswinkel met ambachtelijke oliën en mosterd. Let op: er zijn meerdere dorpen met de naam Charroux in Frankrijk, kies voor je GPS ‘03140 Charroux’, dan heb je de goeie!

Locatie Charroux: naast de A71 (Orléans-Clermont-Ferrand), afslag 11, richting Vichy, daarna via D46, D42 en D35. Halfuurtje rijden. Op terugweg gaat het sneller, dan afslag 12 kiezen. Hoteltips in/rond Charroux.

Charroux

Montpeyroux (Auvergne)

Als je Clermont-Ferrand bent gepasseerd kun je vlak ten zuiden van die stad heel makkelijk even de benen strekken in het Montpeyroux, op nog geen 10 minuten vanaf de autoroute. Dit mooie kleine dorp rond een kasteelruïne biedt een weids uitzicht op de vallei van de Allier en in de verte zie je zelfs de ronde vulkaantoppen van de Puy de Dôme.  De burcht heeft bovendien een mooie 13e-eeuws donjon. Je kunt in dir dorp lunchen bij een paar eenvoudige restaurants. Een bakker heeft Montpeyroux helaas niet meer, die zit in buurdorpje Coudes, op 1 km.

tussenstops in de de Auvergne op weg naar het zuiden Montpeyroux

Locatie Montpeyroux: naast de A75 (Clermont-Ferrand-Millau), afslag 7 – Montpeyroux/Coudes. Volg de D797 tot Montpeyroux. Let op: als je het dorp wilt invoeren in de GPS, kies ‘Montpeyroux 63114‘ (er ligt namelijk een dorp met dezelfde naam in de Hérault). Hoteltips in/rond Montpeyroux.


Oostelijke autoroutes/Route du Soleil:

A6, A7 en A31 via Metz of Dijon Beaune en Lyon 

Châteauneuf-en-Auxois (Bourgogne)

Vlak langs de A6 ligt dit charmante hooggelegen dorpje met een kasteel, waar je heerlijk een uurtje kunt rondlopen en koffie drinken op een terras. Prachtige oude huizen, een mooi chateau (dat je kunt bezoeken) en de mooiste uitzichten over het omliggende platteland. Lees ook: Châteauneuf, prachtig kasteeldorpje in de Bourgogne

Chateauneuf Bourgogne prachtig dorpje met kasteel

Locatie: aan de A6 (Parijs-Dijon) die overgaat in de A7 (Autoroute du Soleil), A38 richting Dijon/Autun kiezen en dan de péage verlaten.

Metz (Lorraine)

Heel gezellige stad, met een mooi gerenoveerd centrum, pleinen vol terrassen, een fijne overdekte markt en een werkelijk prachtige kathedraal met glas-in-lood-ramen van Marc Chagall. Je bent vanaf de A31 echt zo in het centrum en je hoeft geen lelijke voorstad door om het centrum aan de Moezel te bereiken. Lees hier meer over Metz.

Locatie Metz: aan de A31 (Luxemburg-Metz), afslag 32 (Metz). Hotels in/rond Metz.

Metz tussenstop autoroute Lorraine

Nancy (Lorraine) – langs de A31

Nancy is niet alleen handig als tussenstop op de heenweg, maar ook op de terugweg, als je op de dag van vertrek niet al te vroeg weg wilt uit Zuid-Frankrijk. Je bent vanaf de snelweg A31 binnen een halfuur in het centrum, waar je over het beroemde Place Stanislas kunt lopen. Heerlijke stad, lees er hier meer over!

Locatie Nancy: aan de A31 (Metz-Beaune), afslag 20 Nancy-Centre.

Slaaptip: Aan de zuidkant van Nancy ligt Ibis budget Nancy Sud, een handig etappehotel vlak naast de autoroute. Kijk hier voor meer hotels in/rond Nancy.

Dijon (Bourgogne)

Dijon is een heerlijke stad als tussenstop, vanwege het compacte centrum met mooie winkelstraten rond de kathedraal (met 6e-eeuwse crypte!). Leuk dus om hier een hotel te zoeken of om als tussenstop een uurtje rond te lopen. In de binnenstad zijn diverse grote parkeergarages dus je auto ben je snel kwijt, Parking Dauphine (17, rue Bossue) is een centrale bijvoorbeeld.

Locatie Dijon: aan de A31 (Metz-Beaune), afslag 4 (Dijon Centre). Kijk hier voor hotels in/rond Dijon.

Dijon tussenstop Bourgogne

Lees ook: Slaapadressen langs de Route du Soleil

Beaune (Bourgogne)

Een stukje zuidelijker maar nog steeds in de Bourgogne, kun je autosnelweg verlaten voor wijstad Beaune. Net onder de stad ligt een berucht knooppunt omdat de A31 hier overgaat in de A6 (die vanaf Parijs komt), dus soms loont het de moeite om hier de drukke uren te omzeilen. Pak vanaf Nuit-Saints-Georges de fotogenieke departementale D974 (de vroegere N74), om vanaf de A31 naar het centrum van Beaune te komen en zo het knooppunt te omzeilen. Stoppen in Beaune is bovendien helemaal geen straf: mooie oude straatjes en pleinen vol eetcafé’s en het Hospices de Beaune (met zijn beroemde kleurrijke dak) is ook altijd leuk om te zien. Parking Madeleine, net buiten de randweg rond het centrum, is een handig plek om je auto snel weg te zetten want vaak genoeg plek.

Beaune binnenstad

Locatie Beaune: aan de A31 (Metz-Beaune) en de A6 (Beaune-Lyon). Handig: er is een Ibis-hotel in Nuits-Saint-Georges niet ver van de autoroute. Klik hier voor meer hotels in en rond Beaune.

Lyon (Rhône-Alpes)

Steeds meer Nederlanders weten het: Lyon is een erg leuke stad. Klein-Parijs in veel opzichten, maar dan compacter en wat relaxter. Mooie wijken om te bezoeken zijn onder andere Vieux-Lyon, Presqu’île en de hippe wijk La Croix-Rousse. Geen zin om de stad in te rijden? Er is een Citykamp van Huttopia echt vlak na de afslag van de Route du Soleil. Daar kun je je auto laten staan, want de bus naar het centrum stopt pal voor de camping.

Locatie Lyon: aan de A6, afslag Lyon. Een van de centraalste parkeergarages is Parking Bellecour, onder het gelijknamige plein in Presqu’île. Kijk hier voor hotels in Lyon. Je kunt ook besluiten om boven Lyon zo’n typisch Frans, charmant hotelletje te nemen of een overnachtingshotel te nemen niet te ver van de autoroute.

Villeneuve-lès-Avignon (Gard)

Dit voorjaar maakten wij een Vespatrip door de Provence en verbleven daarbij aan de rand van Villeneuve-lès-Avignon. Al na 1 dag riepen we tegen elkaar: wat een ideaal stadje als tussenstop op weg naar Spanje! Villeneuve ligt vlak naast Avignon, aan de andere kant van de Rhône. Het is een gemoedelijk middeleeuws plaatsje waar je even kunt stoppen voor een koffie of een lunch (veel restaurantjes).

villeneuve tussenstops A7

Maar hier een nachtje slapen is zeker ook een optie, want er is erg veel te zien.. .Je kunt natuurlijk de rivier oversteken naar Avignon (daar ben je in 10 minuten rijden met je eigen auto of de bus), om het Palais des Papes en de binnenstad te zien. Maar dat hoeft niet eens: ook in Villeneuve zelf is er meer dan je in een dag kunt bezoeken. Er is een mooie kerk, een fort, een middeleeuwse toren en een abdij met een prachtige bezoektuin (Jardins de l’Abbaye Saint-André). En elke zaterdagochtend vind je in Villeneuve bovendien een geweldige brocante aan de voet van het fort.

Locatie Villeneuve: vlak bij de A7 of A9, ter hoogte van Avignon. Een uitstekend etappe-hotel mét eigen afgesloten parkeerplaats is Logis Hotel Le Petit Manoir. Het heeft een zwembad én een leuk restaurant direct naast het hotel, waar je korting krijgt als hotelgast (€22/3 gangen, ook ’s avonds). Het centrum van Villeneuve-les-Avignon is vanaf dit hotel maar 5 minuten rijden. Meer hotels in en om Villeneuve-lès-Avignon

Dit artikel bewaren? Dat kan onder Mijn favorieten, maak nu een account aan! (duurt nog geen minuutje)

Voor handige informatie over de heenreis met de auto, bekijk ook deze artikelen over o.a. de zwarte zaterdagen, ‘onzichtbare’ tolwegen, het Franse milieuvignet en meer!

LEES OOK:
Tussenstop hotels langs de snelweg, mét zwembad!
B&B’s en hotels langs de A20 en de A71, tussen Parijs en Toulouse of Clermont-Ferrand
Nancy & Metz, mooie stops in de Lorraine
Charmante tussenstophotels boven Lyon

Beeld: CC-BY Benh LIEU SONG (Amboise), CC-BY Luc Legay (Argenton-sur-Creuse), CC-BY/ Andreas Raab (Turenne), CC-BY/Fred Romero (Metz), CC/Copeau (Montpeyroux). CC-BY James Mitchell (Senlis). Openingsfoto: CC-BY Andrea Raab (Turenne), Depositphotos (Beaune, Dijon, Turenne, Beaune, Charroux, Cahors), Unsplash, (Lyon, Lille), CC-NickyB Louvre-Lens, Chateauneuf, Compiègne, Villeneuve)

10 reacties op “Mooie dorpen en steden langs de Franse snelwegen”

 1. Rudy schreef:

  Chantilly meer dan de moeite waard, ook Compiègne
  En de stad Laon
  De stad Vichy

 2. Renee Ludolph schreef:

  Een beeldschoon stadje dat altijd wordt voorbijgereden en dat verdient bezocht te worden: Senlis. Net boven Parijs dat wel maar een bezoek meer dan waard.
  Hotel Logis de France La Porte Bellon brengt je meteen in zeer Franse sferen met een goede keuken en als het koud is er een aangestoken grote open haard.

 3. Paul Drabbe schreef:

  Jarenlang reden we langzaam naar Spanje langs de Route National.Hebben namelijk 1x 56 kilometer vast gestaan met 3 kleine kinderen tussen Macon en een andere stad langs de tolweg. Daarna dus nooit meer. Weet iemand waar ik nog zo’n routekaart kan krijgen waarop alle Aire de Repos zijn aangegeven tussen Clermont-Ferrand en Narbonne? Ken wel heel veel plaatsen maar rijd nu met een caravan. Ik hoor graag iets van u.

 4. Arras is geweldig! Tip voorde camperaars onder ons: je hebt daar een camperplaats op loopafstand van het oude centrum. Je staat er erg kort naast elkaar, maar voor een nachtje na een bezoek aan zo’n mooie stad is dat leed te overzien.

 5. Nicky schreef:

  Oscar de Pater (achtergelaten nav dit artikel op Nederlanders.fr):
  Ik kom al vele jaren in Chalon-sur-Saone…..erg handige stop, veel hotels in elke prijsklasse, en een geweldig aanbod aan restaurants! Dit is de Bourgogne, dus eten en drinken zit helemaal goed hier!

 6. Ja er is veel en veel meer te zien langs en van de snelwegen af, waar dan ook ! Vooral in Frankrijk kan men zich laten verrassen door FF de tolweg te verlaten om zich te vergapen aan authentieke dorpen en stadjes waar de tijd heeft stil gestaan! Ook de natuur is zo verschillend/afwisselend en verrassend dat je pas aan het einde van je vakantie op je geplande adres aankomt en helaas halsoverkop naar huis terug moet rijden om daar thuis en op het werk de indrukken te verwerken en te vertellen ! ! !

 7. thierry schreef:

  Heel goed idee!!! Proficiat. Wij gaan proberen hieraan mee te doen.
  mvg
  Thierry

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *