frankrijk.nl

Bray-Dunes, Franse badplaats op 3 uur rijden

Wil je niet ver weg maar toch even die Franse sfeer opsnuiven, genieten van zee, strand en het mooie weer, ga dan naar Bray-Dunes, de dichtstbijzijnde badplaats aan de Noord-Franse kust!  

Badplaats met nostalgisch karakter

Het schurkt tegen de Belgische grens aan maar is onbetwist Frans. Bray-Dunes ontstond als klein vissersplaatsje maar kreeg pas echt allure in de 19eeeuw. Toen groeide Bray-Dunes uit tot hét weekendadres voor de rijke Lillois, die aan de drukte van de stad Lille wilden ontsnappen. Zij bouwden prachtige villa’s en statige huizen en deze Belle Epoque-architectuur bepaalt nog steeds grotendeels het pittoreske karakter van Bray-Dunes, ondanks dat je hier aan de boulevard ook moderne gebouwen vindt.

Bray-Dunes Noord Frankrijk

Zee en strand voor relaxen, sporten en kinderplezier

Wind, zee, strand en duinen. Het is hier allemaal. En niet zo’n klein beetje ook. Het brede zandstrand leent zich hier voor zo ongeveer alles wat je maar kunt bedenken. Van zandkastelen bouwen tot kilometerslange strandwandelingen maken. Van een loom dagje zonnebaden tot lekker actief bezig zijn. Suppen, kitesurfen, windsurfen, catamaranzeilen en bijzonder…je kunt hier zelfs strandzeilen!

Bray-Dunes Noord Frankrijk

En er is een beveiligde speeltuin van 1200 m2 op het strand, met opblaaskastelen, schommels, trampolines en een apart hoekje voor de allerkleinsten (2 à 3 jaar).En – nog een leuke voor de kinderen – Plopsaland ligt hier maar op 8 km vandaan!

En duinen, heel veel duinen

Wat Bray-Dunes onderscheidt is het duingebied. Het dorp wordt omringd door enerzijds het grote natuurreservaat Dune Marchand en anderzijds het nog veel grotere, beschermde natuurgebied Dune du Perroquet, dat naadloos overgaat in de duinen van het Belgische De Panne.

Bray-Dunes Noord Frankrijk

Je kunt uren wandelen in dit uitzonderlijke natuurgebied en let dan op les dunes paraboliques, de hoge duinen die door het spel van de wind de vorm van een parabool hebben gekregen. Verder heb je tal van fietsroutes naar de authentieke, omliggende dorpjes.

Bray-Dunes Noord Frankrijk

Geschiedenis WOII op alle fronten zichtbaar

15 km lager ligt Duinkerke. Deze kustplaats herinnert op veel manieren aan een belangrijke historische gebeurtenis tijdens de Tweede Wereldoorlog: hier vond van 26 mei tot 4 juni 1940 Operatie Dynamo plaats. Een spectaculaire reddingsmissie waarbij honderdduizenden Britse en Franse soldaten – volledig ingesloten door de Duitsers – over zee werden geëvacueerd. Een krankzinnige operatie die op indrukwekkende wijze is verfilmd in de in 2017 uitgebrachte Dunkirk. Niet verwonderlijk dat je nu de Dunkirk-tour kunt doen, waarbij je naar filmlocaties gaat. Ook indrukwekkend: het vernieuwde Oorlogsmuseum DK 1940, gevestigd in het oude hoofdkwartier van het leger. Hier zie je aan de hand van stafkaarten, foto’s en andere oorlogsresten hoe de soldaten uit de Hel van Duinkerke ontsnapten. Bij laag water kun je ook tussen Bray-Dunes en Zuydcoote de scheepswrakken zien van 2 vergane Engelse radarboten.

Wrak WOII Bray-Dunes Noord Frankrijk

Fijne familie-appartementen

Meestal zijn in dit soort kleine badplaatsen eigentijdse adresjes moeilijk te vinden, maar in Bray-Dunes vonden we diverse residenties van de Franse organisatie Evancy (met een Nederlandstalige website) met comfortabele appartementen die alles in huis hebben voor een relaxte vakantie met familie of vrienden.

Etoile de Mer: pontificaal op de strandboulevard, dus deze eigentijds ingerichte appartementen met 1 of 2 slaapkamers hebben frontaal zeezicht.

Etoile des Dunes: deze residentie ligt op 50 meter van het strand en biedt verschillende appartementen aan van 4 tot 6 personen. Elke woning heeft een terras of balkon met uitzicht op de duinen.

Bray-Dunes Noord Frankrijk

v.l.n.r. Etoile de Mer, Etoile des Dunes, Villa des Magrets, La Brise des Dunes

Villa Les Margats: midden in het centrum gelegen, op 300 meter van het strand. Je vindt hier appartementen voor 4, 5 en 6 personen.

La Brise des Dunes: vorig jaar geopende residentie die meer landinwaarts ligt; ideaal dus als je vooral wilt wandelen of fietsen. Je vindt hier trendy  studio’s en appartementen voor 2 tot 6 personen. En nog een voordeel: het is maar 5 kilometers van Plopsaland. En altijd filevrij want je rijdt het van de andere kant aan!

Villa Les Peupliers: fijn adres voor als je met z’n tweeën bent, dit kleinschalige complex op 50 meter van het strand met fraaie studio’s of appartementen voor 2 tot max. 4 personen.

Tot slot: ga niet weg uit Bray-Dunes zonder een bezoek te hebben gebracht aan Bar-Brasserie-Friture Au Saint Martin (op de hoek van Blvd Georges Pompidou en Avenue de la Plage): alsof je een stap terug in de tijd doet! En als je geluk zie je Jocelyne achter de tap, die deze plek al bijna 50 jaar met verve vervult.

PLUS+
– Flexibele aankomst en kort verblijf mogelijk (zelfs in augustus!).
– Met kleine kinderen? Babykit, kinderbed en kinderstoel kun je vooraf gratis reserveren.
– Gratis wifi in alle genoemde residenties.
– In de zomervakantie wordt er ook animatie aangeboden.
– Ook heerlijk uitwaaibestemming in de herfst.
– Bray-Dunes ligt maar 345 km van Amsterdam!

P.S. Zoek je volledig de rust en en de natuur kijk dan ook eens naar het iets zuidelijker gelegen Oye-Plage, met appartementen direct aan het natuurreservaat Platiers d’Oye en vanwaar je via een prachtig wandel-/fietspad op het lange strandstrand terechtkomt.

Bray-Dunes Noord Frankrijk

LEES OOK:
17 doen&zien tips voor Noord-Frankrijk
Heerlijke slaapadresjes aan de Opaalkust

Bray-Dunes Noord Frankrijk
Tekst: Josee Schouten Beeld: ©OT Bray-Dunes, beeld duinen @MairiedeDunkerque overig cc Evancy. Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Evancy.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *