frankrijk.nl

Met een camper naar Frankrijk: tips!

Veel mensen met een camper staan in de startblokken om naar Frankrijk te vertrekken. Vrijheid-blijheid met je eigen accommodatie op wielen. Wat moet je op orde hebben voor vertrek?

1. Milieuvignet: ook voor campers en kampeerauto’s?

Jazeker! Vooral als je plannen hebt om met de camper Parijs, Lyon of andere grote Franse steden in te gaan. Deze milieusticker is namelijk een geldig bewijs dat een voertuig aan de emissienormen voldoet. Sinds 2016 is dit ‘Crit’Air’-vignet verplicht voor diverse milieuzones in Frankrijk. Oudere, sterk vervuilende voertuigen worden op deze manier uit de binnensteden geweerd. Maar ook in diverse Franse departementen zijn tijdelijke milieuzones ingesteld, wat betekent dat je het vignet daar nodig hebt in periodes van extreme luchtvervuiling. Belangrijk: is jouw dieselcamper van vóór 1997 dan kun je GEEN milieusticker krijgen! En voor Parijs geldt als laatste bouwjaar 2000.

Meer over de milieuzones, de kosten van het vignet en hoe te bestellen lees je in ons uitgebreide artikel: Mileusticker nodig in Frankrijk, ja of nee?

milieusticker Parijs automobilisten

LET OP! Dodehoeksticker verplicht 

Een andere verplichting voor campers van meer dan 3,5 ton is het dragen van een sticker die waarschuwt voor de dode hoeken. Deze dodehoeksticker van 17 x 25 cm moet sinds 1 april 2021 zowel op zijkant als op de achterkant van het voertuig zichtbaar zijn. Op straffe van €135 bij afwezigheid.

De stickers zijn onderweg te koop bij tankstations of vooraf online. De goedkoopste zijn gewone stickers (ca. €3,95 per stuk), maar er zijn ook iets duurdere magneetstickers (€14,95) die je na de vakantie weer kunt verwijderen en opbergen (en die geen lijmresten op de camper achterlaten…).

dodehoeksticker campers

2. Tolbadge voor campers, waar moet je op letten?

Ben jij het type dat zo snel mogelijk richting het Zuiden wil afreizen en niet schroomt om daarbij de autoroute te pakken, weet dan dat je extra tijd bespaart als je in het bezit bent van een tolbadge. Daarmee betaal je elektronisch op de autoroutes in Frankrijk én autopistas in Spanje, Portugal en eventueel zelfs in Italië. Zo’n tolbadge is alleen mogelijk voor campers die max. 3 meter hoog zijn en max. 3,5 ton wegen. Zie hieronder een overzicht van alle klassen.

Meer over het werkt, de 2 soorten tolbadges die er zijn én de speciale lezersaanbieding van Bip&Go met nu tijdelijk maar liefst € 10 korting vind je in ons artikel: Hoe werkt de tolbadge en hoe bestel je die?

Klasse-indeling tol Bip&Go

Mijn camper is hoger dan 3 meter of weegt zwaarder dan 3,5 ton, wat nu?

Dan zit er niets anders op om een kaartje te trekken bij de algemene Péage-poortjes en af te rekenen daar waar cash of creditcard (CB) betaling mogelijk is.

Tolbadge voor campers

Let op: de poortjes voor tolbadgehouders (aangegeven met en ‘Reservé’) bestaan in 2 varianten: poortjes voor voertuigen van maximaal 2 meter hoogte (meestal links) en poorten zonder hoogtelimiet (meestal rechts). Ook bestaan er bij de grotere péages ‘Sans arrêt-30 km/hr-poortjes’ waar je niet eens hoeft te stoppen met je elektronische badge, maar stapvoets kunt doorrijden. Let ook hier goed op de hoogtelimiet. Heb je een hoge camper? Plaats de badge dan onderaan de voorruit in plaats van bovenaan. Lees hier meer praktische tips voor het gebruik van een tolbadge.

3. Mag ik overal kamperen in Frankrijk?

In het algemeen geldt dat je in Frankrijk mag overnachten met een camper daar waar je ook mag parkeren, met een maximum van 7 dagen. Maar natuurlijk zijn er de nodige uitzonderingen. Zo kan een plaatselijke verordening in het dorp of de stad overnachten verbieden (check de borden).

Reizen met camper in Frankrijk

Ook mag je niet vrij kamperen in beschermde natuurgebieden, niet op het strand en niet binnen 500 meter van monumenten of in een waterwingebied. En bevind je je op privéterrein dan heb je uiteraard toestemming nodig van de eigenaar. Langs een snelweg mag je maximaal 24 uur parkeren.

Frankrijk is ook een land met een groot aanbod van speciale camperplaatsen (les aires de camping-car). Voordeel is dat er bij deze parkeerplaatsen vaak ook faciliteiten nabij zijn als watertap, loosruimte en soms ook doucheruimten. In dit artikel vind je een duidelijke uitleg over camperplaatsen en wildkamperen in Frankrijk.

Lees ook: Met een camper overnachten op Franse natuurcampings

Goboony, de Airbnb voor campers

Heb je zelf geen camper? Via de site Goboony.nl kun je een camper huren direct van de particuliere eigenaar. Al 5 jaar timmert deze website met veel succes aan de weg. Boeken en zoeken is simpel: je vult je start- en einddatum in en het aantal personen en je krijgt een volledig overzicht van het beschikbare aanbod. Ideaal als je een keer zo’n campervakantie wilt uitproberen. En voor wie wel een camper heeft, verhuren kan dus ook via dit camper deelplatform!

Gamping: kamperen in andermans achtertuin 

Jawel, er is weer een nieuwe trend: gamping! Niet te verwarren met glamping. Dit is een samenvoeging van garden en camping en betekent simpelweg dat je in de tuin van een particulier kunt logeren. Op de site homecamper.com kun je een (Franse) bestemming invullen en dan krijg je een overzicht met beschikbare mogelijkheden. Lijkt ons een superleuke ervaring!

Camping in Frankrijk

Ter info: soms staat er bij de adressen op deze site dat de faciliteiten ter plekke ‘ROOTS’ zijn. Dat betekent in modern Frans dat ze heel eenvoudig of zelfs summier zijn! 🙂

En tenslotte nog een nieuwe trend: daktent-kamperen. Echt wat anders dan een camper, maar wél met hetzelfde vrijheid-blijheid-gevoel, want je hebt je eigen ‘room with a view’ altijd bij je! Een daktent pas op bijna elke (grotere) auto, is snel op te zetten/af te bouwen, en je ligt altijd hoog en droog. Uitproberen? Daktenten zijn ook te huur, o.a. via dit soort sites: www.myrooftoptent.com, www.dakop.nl, daktenthuren.nl.

Bonne route!

LEES OOK:
10 Franse (verkeers)boetes die je wilt voorkomen
De tolbadge, praktische weetjes en antwoorden op veelgestelde vragen
Ringweg rond Parijs: 7 dingen om te weten
Zwarte zaterdagen 2022
Roadtrip met een camper door Normandië en andere streken

Tekst: Josee Schouten Beeld: Josee Schouten, Bip&Go, screenshots Critair, Homecamper, camper cover: Martin Kallur UNPL, VW artikel:Schmid UNPL Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Bip&Go.

4 reacties op “Met een camper naar Frankrijk: tips!”

  1. Els Kroese schreef:

    Nog een aanvulling voor camperaars in Frankrijk: word lid van France Passion! Met een vignet en compleet boek met alle plekken, voor €32 bij Camperreiswinkel, kun je in heel Frankrijk bij wijnboeren, maar ook veebedrijven of anderen, gratis verblijven. Het ijn plekken zonder voorzieningen maar je kunt vaak wel wijn proeven, een rondleiding krijgen of lokale producten kopen. Heel interessant!

  2. Frankrijk is het camperland bij uitstek. Tip, als camperaar sta je niet weken op een camping, maar trek je vooral.
    Je boodschappen doe je als je onderweg een supermarkt tegenkomt (doe je altijd), je toilet en je vuilwatertank leeg je bij een gratis camperplaats die je onderweg tegenkomt. Niets weerhoud je om daar te blijven staan en de volgende ochtend een heerlijk vers stokbrood te scoren, maar je kunt dan ook weer verder en ergens op een vreselijk mooi plekje wild overnachten. Dat in Frankrijk in beginsel overal legaal.

  3. Hans van Driel schreef:

    Goedendag, u bent vergeten één van de verplichtingen te vermelden die ook gelden voor campers met een toelaatbaar gewicht van >3,5 ton. Sinds 1 januari van dit jaar is men verplicht stickers te voeren op het voertuig om de dode hoek aan te geven. Het is verplicht om 3 stickers (2 x voorzijde en 1 x achterzijde) te hebben. Bij gebreke riskeert men een boete van €135 per mankerende sticker. Men praat dus over een risico van €405 per camper als men zonder de stickers in Frankrijk rijdt. Zie ook : https://www.lemondeducampingcar.fr/courrier/les-camping-cars-poids-lourds-concernes-par-la-nouvelle-obligation-de-signalisation-des-angles-morts/189428

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *