frankrijk.nl

Parijs anders: in de sporen van Van Gogh

Josee combineerde haar bezoek aan de hoofdstad met een dagtrip naar Auvers-sur-Oise, waar Van Gogh zijn laatste maanden sleet en stierf. Nu het Amsterdamse Van Gogh museum uitgebreid stilstaat bij zijn oeuvre die hij in dit dorpje maakte, is een bezoek aan Auvers-sur-Oise absoluut de moeite waard! 

Een bezoek aan Parijs met als thema: de Impressionisten. Deze schildersgroep ontstond eind 19e eeuw en brachten een toen compleet vernieuwende stijl. Zij legden hiermee een bommetje onder de gevestigde orde van de klassieke schilderkunst tot dan toe. Deze beweging bracht diverse beroemde schilders voort, onder wie Monet, Degas, Gauguin, Renoir en onze eigen Vincent van Gogh.

De voorbereiding: Musée d’Orsay

De opwarmer: een bezoek aan het prachtige Musée d’Orsay in Parijs. Ik laat me heerlijk meeslepen door de romantische taferelen, vastgelegd op de doeken van de impressionisten. De meeste schilderijen van Vincent van Gogh in dit museum dateren uit de periode vlak voor zijn dood, gemaakt in Auvers-sur-Oise. En laat dat nu net mijn volgende bestemming zijn!

Vincent van Gogh in Musée d'Orsay

Ik neem de trein naar dit kleine typisch Franse dorpje, ongeveer 30 km ten noordwesten van Parijs. Eerste halte in de hoofdstraat: Auberge Ravoux. Een restaurant, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Dat klopt, want de eetzaal is volledig teruggebracht naar 19e-eeuwse stijl. Precies zoals Vincent het gezien moet hebben. Zo’n dikke 2 maanden huurde hij hier een piepklein kamertje op de 2e etage. Tragisch genoeg stierf hij in datzelfde kamertje, nadat een  – zelf toegebrachte  – schotwond in de buik hem fataal werd.

Auberge Ravoux in Auvers sur Oise

De beleving: slaapkamer Vincent van Gogh

Dit kamertje is te bezichtigen en nog in de ‘originele’ staat, zoals te zien op het bekende schilderij van Van Gogh. Op 7 m2 was slechts ruimte voor een bed en een kast. Meer had Vincent niet nodig en meer kon hij zich eenvoudigweg niet veroorloven. Want tijdens zijn leven is er maar 1 werk van hem verkocht, voor 400 Franc. Zijn broer Theo onderhield hem met een maandelijkse toelage van 150 Franc.

Kerk van Auvers sur Oise

De verwondering: het schilderdecor

Die eerste begeestering over Vincent van Gogh krijgt een mooi vervolg. Ik maak een dorpswandeling met de Nederlandse Anne-Claire. Zij woont hier al meer dan 30 jaar en werkt als gids voor het Office du Tourisme. Gepassioneerd vertelt zo over Vincent’s verblijf hier, van mei tot juli 1890. We komen langs zijn inspiratiebronnen, zoals de kerk, het huis van Daubigny, de graanvelden. En Van Gogh was op dreef: meer dan 80 werken maakte hij hier! En het leuke is dat op diverse spots in en om het dorp een affiche staat van schilderijen van Vincent, op exact die plek waar hij ze heeft geschilderd. Alsof je postuum nog even over de schouder van de meester mee mag kijken!

Graanvelden van Van Gogh

De cooldown: het graf

Zoals elk drama eindigt ook onze wandeling op trieste wijze. Op het kerkhof staar ik zwijgzaam naar de grafstenen van Vincent en broer Theo. Ook al kennen wij de geschiedenis, als je hier loopt, ziet hoe vredig het hier is, hoe geïnspireerd Vincent raakte door deze omgeving, dan zou je willen dat je dit levensverhaal een andere wending kon geven.

Graf van Gogh in Auvers sur Oise

Conclusie: Wil je je verblijf in Parijs afwisselen met een dagje natuur, dorpse authenticiteit en kunst met een Nederlands tintje, stap dan in de trein naar Auvers-sur-Oise. Neem de RER H vanaf Gare du Nord naar Pontoise. Daar stap je over op de volgende RER, richting Persan-Beaumont of Creil en stap je uit in Auvers-sur-Oise. In het weekend rijdt er vanaf Gare du Nord een rechtstreekse trein (le train des impressionistes) naar Auvers om 9.38 uur, retour om 18.15 uur (duur 30 min).

TIP: Op de website van het Office du Tourisme van Auvers-sur-Oise, (tel. +33 (0)1 30367181) vind je onderaan de homepage een kaart met de Van Gogh-wandelroute. die je kunt downloaden.

NB! Veel bezienswaardigheden in Auvers-sur-Oise (zoals de slaapkamer van Van Gogh in Auberge de Ravoux, het absint-museum en museum Daubigny), sluiten van november tot maart; alleen de wandeling is het hele jaar toegankelijk.

Van Gogh in Frankrijk: kerk van Auvers sur Oise

SLAPEN: Bezoek je het dorp liever per auto en wil je ook in de buurt van Auvers overnachten dan is hier een overzicht van  accommodaties in het dorp of omgeving.

EXPOSITIE ‘VAN GOGH IN AUVERS’ IN AMSTERDAM 

van 12 mei t/m 3 september 2023 in het Van Gogh museum 

Het Van Gogh museum Amsterdam biedt tijdelijk een speciale expositie gewijd aan de laatste maanden van Van Gogh in Auvers-sur-Oise. In de tentoonstelling volg je Van Gogh vanaf zijn aankomst in Auvers-sur-Oise waar hij hoopvol en vol ambitie aan het werk ging. Hij maakte vaak meer dan één schilderij per dag, en experimenteerde volop met kleur, penseelstreek, formaten en onderwerpen. ‘VAN GOGH IN AUVERS‘  bevat ruim 50 schilderijen en dertig tekeningen en schetsen van Vincent van Gogh  die nog nooit eerder samen getoond zijn, met bijzondere bruiklenen uit privécollecties en musea wereldwijd. Online skip-the-line kaarten bestellen voor de expositie in Amsterdam

LEES OOK:
Leuk hotels in Parijs per wijk
Binnenkijken in het Rodin-museum
2 onbekende musea in Parijs
Nooit meer in de rij staan voor Musée d’Orsay of het Louvre

Tekst: Josee Schouten Beeld: Josse Schouten en ODT Auver-sur-Oise. Foto opening: Rick Payette

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *