frankrijk.nl

Noord-Elzas: de mooiste gîtes en B&B’s

Niet ver van Nederland genieten van compleet andere cultuur en architectuur? De Elzas is een sfeervolle verrassing in Noordoost-Frankrijk. Met romantische wijndorpen en kastelen, prachtige landschappen en ongerepte natuur. Een heerlijke streek om een vakantiehuis op het platteland te huren.

Op 5 uur rijden vanaf Nederland ligt een gebied dat de titel ‘meest gemoedelijke streek’ van Frankrijk verdient! Hoe kun je niet vallen voor de knusse charme van de wijndorpen vol kleurrijke vakwerkhuizen? Voor alle panorama’s op zacht glooiende heuvels bedekt met wijnranken? Of de uitzichten op de sprookjesachtige kasteelruïnes van de Elzas? Wijn drink je hier in een prentenboek-waardige winstub met glas-in-lood-ramen, houten banken en roodgeblokte gordijnen. En de lokale kaart is een en al comfortfood…

Route du Vin de Elzas B&B's en gîtes

Bas-Rhin, het noordelijke deel van de Elzas

En voordat je denkt dat de Elzas dus gelijk staat aan een vooral culinaire en dus calorierijke vakantie: al dat lekkers werk je er hier net zo makkelijk weer af tijdens wandelingen en fietstochten! Vooral in het noordelijkste departement, de Bas-Rhin, zijn er veel mogelijkheden. Ten noordwesten van Strasbourg (ofwel Straatsburg, prachtige stad!) ligt het Regionaal natuurgebied van de Noordelijke Vogezen, een bosrijk gebied met veel wandelpaden. Terwijl de wat lagere delen van het departement, les plaines (de vlakten), door de weinige hoogteverschillen weer een superplek zijn voor fietsers.

vakantie in de Elzas vakantiehuizen voor fietsers

Vakantiehuizen op het platteland

Waar je ook zit in dit departement: in een straal van 1 uur heb je een veelvoud aan culturele en sportieve mogelijkheden. Overnachten in de stijl van de Elzas? Huur een gîte de France. Deze landelijke vakantiewoningen en B&B’s zijn van oorsprong gunstig geprijsd en kleinschalig van opzet, in de zin dat je echt huurt van en/of logeert bij locals en niet bij een landelijke keten.

Op de website van Gîtes de France in Bas-Rhin in de Elzas vindt u er een heleboel, maar omdat de pagina’s alleen in het Frans zijn hebben we alvast een selectie gemaakt per thema gemaakt!

Route du Vin de Elzas B&B's en gîtes

1. Chambres d’hôtes in de Elzas: logeren bij de locals

Oude boerderijen en vakwerkhuizen met rode geraniums op het balkon: ze vormen de klassieke ansichtkaart van de Elzas. Hoe leuk is het om zelf te overnachten in zo’n traditioneel huis? Al vanaf €45 per nacht vind je in de Elzas superknusse B&B’s, soms zelfs met zwembad. En vrijwel altijd met een huisgemaakt ontbijt (met een beetje geluk inclusief Kugelhopf, die lekkere lokale tulbandcake!).

Zie hier meer dan 50 Bed & Breakfasts in de Bas-Rhin

chambres d-hotes in de Alsace

2. Slaapadressen voor fietsers in de Elzas

De Elzas heeft meer dan 2.000 kilometer aan fietsroutes en Voies Vertes. Je kunt op alle niveaus prachtige tochten maken: over de oevers van de Rijn (vlak), langs de wijngaarden (heuvelachtig) of door de noordelijke Vogezen (hoog/steil). Bovendien doorkruisen 3 bekende Europese fietsroutes de streek: de EuroVelo 5 (Via Romea Francigena), de EuroVelo 6 (Franse Westkust tot de Zwarte Zee) en de EuroVelo 15 (Rijnfietsroute).

Handige accommodaties voor fietsers in de Elzas

gites voor fietsers in de Elzas

3. Logeren langs de Route des Vins d’Alsace

De bekendste attractie van de Elzas is de fotogenieke wijnroute, langs pittoreske wijndorpen en bekende lokale wijnhuizen. Hier worden de beroemde gewurztraminer, pinot gris, crémant en edelzwicker gemaakt. Je kunt bij veel wijnhuizen en caves binnenlopen om wijn te proeven en er zijn ook veel wijbars en goede restaurants langs de route, voor de betere wijn-spijscombinaties. In 2023 bestaat de Route des Vins d’Alsace 70 jaar, dus er zijn dit jaar diverse vieringen en festiviteiten langs de route die totaal 700 km en 119 wijndorpen omvat!

Gîtes en vakantiehuizen langs de wijnroute van de Elzas

Elzas Bas-Rhin wijnroute

4. Gîtes langs de Elzasser kastelenroute

De Elzas heeft ook een Chemin des Châteaux Forts, een kastelenrouteroute van 450 km langs ruim 200 burchten en kastelen. Van het beroemde Haut-Koenigsbourg tot tientallen andere middeleeuwse bouwwerken die de streek in het verleden moesten beschermen tegen invallers. Prachtig om te bezoeken!

Gîtes op en rond de Kastelenroute van de Elzas

elzas-bas-rhin-gites-kastelenroute-1.

5. Vakantiehuizen in de Elzas waar huisdieren welkom zijn

Geen gedoe met een duur dierenpension, geen vakantievertrek overschaduwd door een schuldgevoel: je kunt je hond (en in sommige gevallen zelfs je kat) natuurlijk ook méénemen op vakantie. De Elzas heeft een relatief groot aanbod van rustieke accommodaties waar huisdieren gewoon mee naartoe mogen.

Zie hier bijna 130 gîtes  in de Bas-Rhin waar o.a. honden welkom zijn

TIP: check ook de Facebookpagina waarop eventuele nieuwe gîtes en of last-minute opties voorbijkomen. 

gites waar honden welkom zijn in de Elzas

Beeld: Gîtes de France Bas-Rhin (Gite les Cépages, B&B Casse Noisettes, B&B La Ferme de Sophie, Gîte Chez Alice, Gîte Schwabels, Au Tulipier du ried, Gîte de la Gloriette, Gîte Antoinette

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *