frankrijk.nl

De beste Franse films en series op Netflix

Op Netflix staan een hoop goede Franse films en tv-series. Van Call my Agent tot L’Agence en de gloednieuwe serie over Brigitte Bardot. Ook voor een avondje Franse cinema hebben we diverse Netflix-tips, kijk hier! 

FRANSE TV-SERIES OP NETFLIX

Bardot

Vanaf 23 augustus kunnen we genieten van een 6-delige serie over de roemrijke carrière van Brigitte Bardot. In de vijftiger jaren vermaarde zij faam als rebelse actrice in Et Dieu créa la femme en groeide daarmee uit tot internationaal sekssymbool. De serie begint met Brigitte als tiener, die ambities heeft om model te worden en neemt ons mee tot aan het begin van de jaren zestig, met de geboorte van haar zoon. Brigitte Bardot wordt gespeeld door nieuwkomer Julia de Nunez, die hiermee meteen haar visitekaartje afgeeft. De rol van haar eerste echtgenoot Roger Vadim vertolkt door Victor Belmondo. Inderdaad, de kleinzoon van! Hier de originele trailer.

Transatlantic: WOII in Marseille

Deze 7-delige serie Transatlantique (Transatlantic in het buitenland) speelt zich af in het Marseille van 1940 en vertelt het waargebeurde verhaal van de Amerikaans journalist Varian Fry en het Emergency Rescue Committee. Als het nazi-vriendelijke Vichy-regime zogenaamde ‘ongewenste personen’ begint op te pakken, start hij samen met de Amerikaans erfgename Mary Jane Gold en diverse joodse verzetsstrijders aan een missie om kunstenaars, schrijvers, intellectuelen en andere vluchtelingen uit Europa te helpen ontvluchten. Daaronder grote namen zoals Marc Chagall, Marcel Duchamp, Hannah Arendt en Max Ernst.

TRansatlantique

Ook een bevrijdingspoging uit de beruchte gevangenis Camp Les Milles  wordt daarbij niet geschuwd.  Bijzonder genoeg is het geen rauwe oorlogsserie geworden. Het is eerder een combinatie van een thriller, drama en romantiek, met prachtige plaatjes van het Zuid-Franse Marseille en omgeving. De cast en gesproken taal is Amerikaans, Frans en Duits en dat levert soms bijna komisch te noemen ‘Allo Allo’ scenes op.

L’Agence: reality-tv over makelaarsfamilie van de rijken

Al twee seizoen zijn er van deze verslavende serie over een makelaarsfamilie Kretz – vader, moeder en hun 4 volwassen zonen, die extreem luxe huizen verkopen. Zij zelf zijn verrassend down to earth en bovendien heel hecht en warm onderling. Maar bij de huizen en appartementen die ze verkopen valt je mond regelmatig open… Ongelofelijke prijzen (tot tientallen miljoenen) maar vooral ook spectaculaire adressen, die van eigenaar wisselen alsof het zoete broodjes zijn.

l agence

Lupin: Omar Sy als gentleman-meesterdief

De door Netflix zelf gemaakte successerie met Omar Sy in de hoofdrol. Hij speelt daarin een intelligente dief die is geïnspireerd door het 19e-eeuwse Franse romanpersonage Arsène Lupin. Ga genieten van de twee seizoenen die op Netflix staan en weet dat de derde in aantocht is! Je leest er hier meer over! 

Omar Sy in nieuwe Netflix-serie Lupin

Dix pour cent: hilarische perikelen bij impresario’s in Parijs

Wij zijn GROTE fans van Dix pour cent die in Nederland te vinden is onder de Engelse titel: Call my agent. Deze geniale Franse tv-serie gaat over een agentschap voor acteurs in Parijs. Reken op spitse dialogen en bijzonder: veel Franse sterren spelen ‘zichzelf’. Inmiddels zijn alle 4 seizoenen te zien op Netflix: lees hier onze 10 redenen waarom je deze serie echt moet gaan zien!

Franse serie Call my agent 2021

Family Business: Joodse wietwinkel in de Marais

Geestige serie met de rijzende ster Jonathan Cohen en andere Franse topacteurs. Over een Joodse familie met een koosjere slagerij in de Marais, in Parijs. De zaken lopen niet geweldig en zoonlief stelt voor de winkel te verbouwen tot de eerste coffeeshop van Frankrijk. Want volgens een feestende vriendin (en dochter van een minister) wordt cannabis binnenkort legaal in het land. Zelfs oma ziet wel brood in dit excentrieke plan… Briljant! (vooral seizoen 1, daarna iets flauwer). Al 3 seizoenen. Trailer

Family business Franse serie geestig

Marseille: de Franse House of Cards

Gerard Depardieu schittert twee seizoenen als de corrupte burgemeester van Marseille in deze spannende misdaadserie Veel manipulatie in een politieke machtsstrijd waarin alles geoorloofd lijkt. Trailer

Marseille franse series netflix

Le Bazar de la Charité: romantiek en drama in 19e-eeuws Parijs

Franse successerie in 8 afleveringen. Na een verwoestende brand in Parijs in 1897 wordt het leven van drie vrouwen overhoopgehaald door verraad, teleurstellingen en liefde. Gebaseerd op ware historische gebeurtenissen. Met Audrey Fleurot, ook bekend uit de politieserie HIP (HPI in Frankrijk). Trailer

Le Bazar de la charité franse serie netflix

Les Combattantes: vrouwen tijdens WOI

In dezelfde stijl als de serie hierboven, dat wil zeggen: historisch melodrama. Wederom met Audrey Fleurot in een van de hoofdrollen. Maar als je daarvan houdt dan is ook deze mini-serie uit 2022 een aanrader. Les Combattantes volgt 4 vrouwen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een verpleegster, een smokkelaarster, een non, een prostituée uit Parijs raken alle vier verwikkeld in het strijdtoneel in de Vogezen. Trailer

Netflix-series uit Frankrijk Les combattantes

En Place

Deze nieuwe Franse serie (gemaakt voor Netflix) vertelt over een donkere jonge uit de banlieue, gespeeld door cabaratier Jean-Pascal Zadi. Bij toeval wordt hij kandidaat voor de presidentsverkiezingen en hij lijkt nog kans te maken ook. Maar is Frankrijk wel klaar voor een zwarte president? Met Benoît Poelvoorde, altijd even briljant. Goed, eerlijkheid gebied wel te zeggen dat de serie minder hilarisch is dan hij op papier lijkt, maar hij vermaakt zeker.

En place

Emily in Paris: de Amerikaanse versie van de Lichtstad

Emily in Paris is geen Franse serie, maar wel eentje die zich nadrukkelijk in Frankrijk afspeelt. Lily Collins, een jonge Amerikaanse marketing-consultante, probeert een weg te vinden tussen botte en/of zeer zwoele Parijzenaren. De Fransen gingen op tilt over de vele clichés in deze serie en daar moet je inderdaad tegen kunnen. Maar veel Parijs-liefhebbers bekennen eveneens: toch ook best lekker om de stad op zo’n geromantiseerde manier te zien. Er bestaan al 3 seizoenen en seizoen 4 is ook aangekondigd. Trailer

Parijs, serie, televisie, Netflix, najaar 2020,

FRANSE FILMS OP NETFLIX

La Môme: het leven van Edith Piaf

Sinds korr toegevoegd aan de Netflix-collectie: deze meermaals bekroonde biografische film over Edith Piaf. Marion Cotillard kreeg een Oscar voor haar transformatie en als ze de Hymne à l’amour brengt, vlak nadat Piaf slecht nieuws heeft gekregen, gaat dat inderdaad door merg en been…

La Mome

 

Demain Tout Commence, feelgoodfilm met Omar Sy

Hierin zien we Omar Sy – wereldberoemd geworden door zijn rol in Intouchables – schitteren als de zorgeloze vrijgezel die opeens moet gaan zorgen voor zijn dochter, waarvan hij niet eens wist dat ze bestond. Trailer

demain tout commence franse film

De Rouille et d’Os: ijzersterk drama met Marion Cotillard

Prijswinnende film van regisseur Jacques Audiard met Marion Cotillard (Golden Globe en een BAFTA-nominatie voor deze rol) en een even indrukwekkende Matthias Schoenaerts. Een werkloze kickbokster heeft het moeilijk als alleenstaande vader. Dan krijgt hij een relatie met een orkatrainster die een vreselijk ongeluk heeft overleefd. Trailer

De rouille et d'os franse film netflix

 

Ceux Qui Restent

Terwijl hun partners behandeld worden tegen kanker in het ziekenhuis, krijgen een professor en een grafisch vormgever een band. Zo’n verhaal kun je wel overlaten aan topacteurs Vincent Lindon en Emmanuelle Devos. Mooie dialogen over onder andere de eenzaamheid en de schuldgevoelens van de achterblijvers. Trailer

Ceux qui restent Vincent Lindon

L’Ascension: Franse feelgood in de Himalaya

Een jonge Senegalees-Franse man van bescheiden komaf wil de Mount Everest beklimmen om indruk te maken op de vrouw van zijn dromen. Eenmaal ter plaatse realiseert hij zich pas voor wat een uitdaging hij staat. Een feelgoodfilm met mooie beelden van de Himalaya.

l'ascension

Bienvenue parmi nous

Feelgoodfilm over een depressieve oudere man (Patrick Chesnais) die bij toeval een weggelopen tienermeisje in zijn auto krijgt. Geheel volgens verwachting raken de twee bevriend en geven elkaar weer zin in het leven. Zeer voorspelbaar verhaal, maar prima voor een regenachtige middag en het excuus dat je je Frans weer even ophaalt!

Bienvenue parmi nous

Lees ook: goede Franse speelfilms die je online kunt huren

Lees ook: toffe Franse kinderfilms om online te huren


DOCUMENTAIRES OVER FRANKRIJK OP NETFLIX 

Tour de France Unchained

Tour de France op TV5Wielerliefhebbers, ga er maar even goed voor zitten want in deze 8-delige serie worden zeven wielrennerteams gevolgd over de hoge bergen en diepe dalen van ’s werelds zwaarste wielwedstrijd: De Tour de France. Van de makers van Drive to survive.

Chef’s Table: France

Prachtige serie waarin je een kijkje krijgt in de keuken van ’s werelds grootste chefs, met in deze serie speciale aandacht voor Franse chef-koks zoals Alain Passard, Adeline Grattard (Yam’tcha in Parijs) en Michel Troisgros.

Johnny Hallyday: Beyond Rock

Sinds maart 2022 is een vijfdelige documentaireserie over het leven van Johnny Hallyday beschikbaar. Met archiefbeelden en interviews krijgen we een beeld van het turbulente leven en de carrière van deze Franse rocklegende, die in 2017 overleed.

13 novembre: Fluctuat Nec Mergitur

Niet vrolijk, wel steengoed en nog steeds bijzonder actueel, deze Netflix-documentaire over de aanslagen op de Bataclan in Parijs. We volgen de ervaringen van diverse personen op die noodlottige 13 november 2015. Moeilijk om naar te kijken, maar deze noodlottige dag is nu een deel van onze recente geschiedenis en mogen we niet vergeten.

Monty Dons French Gardens

De Engelse tv-persoonlijkheid Monty Don bezoekt in deze driedelige serie beroemde Franse tuinen. Daarbij legt hij uit hoe machtsverwikkelingen, cultuur en passie de oorsprong en het ontwerp van deze tuinen hebben beïnvloed. Met onder meer bezoeken aan Château de Villandry en de tuinen van Versailles.

Montu Don's

LEES OOK:
7 Franse kinderfilms om online te kijken (streaming)
Ruim 100 heerlijke Franse recepten
Verbeter je Frans! Lees onze taalartikelen
Dix Pour Cent: geniale Franse serie op Netflix

3 reacties op “De beste Franse films en series op Netflix”

 1. Martin schreef:

  Waarschijnlijk heb je VPN verbinding nodig.

 2. Frederick schreef:

  Is de serie ‘Un Village Francais’ ergens beschikbaar mét NL-ondertiteling? Ik vind hem nergens terug…

  • Nicky schreef:

   Hai Frederick, we hebben geen idee? Misschien op de Belgische Netflix? Deze serie staat niet in ons lijstje hierboven, dus we hebben dat niet uitgezocht. Weet iemand dit?