frankrijk.nl

5 simpele Franse recepten met verse lentegroente

Hè, wat doen de Fransen dat toch goed. Ultiem genieten van verse seizoensproducten en dan ook nog op een heerlijk eenvoudige manier! Tuinbonen, waterkers, zuring. Gewoon met boter en zout, in de soep of met ei. Zie hier hoe lentegroenten het lekkerst gegeten worden in Frankrijk.

k-lentegroente oseille

Omelette à l’oseille (omelet met zuring)

Oseille (zuring) is bij bijna elke Franse groenteboer te vinden, maar in Nederland moet je wat beter zoeken. Je kunt geluk hebben bij de ‘groentejuwelier’ en ook Marqt schijn het kruid vaak te verkopen. De Fransen gooien oseille graag fijngehakt door een omelet, dat daardoor een frisse zure smaak krijgt. Prettige bijkomstigheid: deze groente zit net als waterkers vol met vitamine C en ook met gezonde mineralen als kalium.


lentegroenten feve
Fèves à la croque-au-sel (rauwe
tuinbonen op stokbrood)

Superslim in z’n eenvoud en zo ontzettend lekker: verse tuinbonen rauw eten op een knapperig stukje stokbrood. Nooit geprobeerd? Zalig! Je moet de tuinbonen hiervoor wel ‘dubbeldoppen’ wat betekent dat je de bonen uit de schil haalt en daarna ook het lichtgroene (en bittere!) velletje van de tuinboon verwijdert. In de boter op een stukje brood drukken met wat fleur de sel erover heen. Heerlijk hapje bij de borrel, een picknick of als voorgerecht (waarbij ieder overigens vaak gewoon zijn eigen boontjes dopt in Frankrijk: de tuinbonen liggen dan met schillen al op tafel)!

feves rauwe tuinbonen voorjaar


franse lentegroente waterkers cresson

Soupe de cresson (waterkerssoep)

Je ziet ze nu weer overal op de Franse markt staan in teiltjes water: cresson, waterkers uit Picardië of de Loirevallei. Een heerlijke voorjaarsgroente waar je in no-time een goddelijk groen soepje van maakt. Trop facile: je zet wat kruiden- of kippenbouillon op en kookt daar een minuut of 4-5 een (goed gewassen, pas op voor zand!) bosje waterkers in mee. Als de takjes donkergroen zijn geworden en beginnen te slinken haal je de soep van het vuur en zet je de staafmixer erin. Klodder crème fraîche of een scheutje room erdoor en klaar is François. Heerlijk pittig van smaak die waterkers en een ware vitaminebom (meer vitamine C dan in een sinaasappel)!


betterave-millefeuile-cc-Nicky

Millefeuille de betterave (rode bieten met jonge geitenkaas)

Hoe makkelijk is dit voorgerecht? Koop gekookte bieten, snijd ze in plakjes en smeer daar steeds een laagje jonge geitenkaas (aangemaakt met notenolie, peterselie, bieslook en eventueel kervel) tussen. Bestrooien met gegrilde pijnboompitten of stukjes walnoot. Zie hier een gedetailleerder recept van de Franse tv-chef Julie Andrieu.


nieuwe aardappelen Ile de Re Charente Maritime

Salade de pommes de terre primeurs (salade met nieuwe aardappelen)

Vanaf eind april komen er uit streken als Bretagne en de Franse Westkust (Noirmoutier, Ile de Ré) weer zalige nieuwe aardappelen op de markt. Die primeurs zijn ook koud een delicatesse en geven een lekkere bite aan een groene salade. In de schil gekookt en afgekoeld toevoegen aan sla die is aangemaakt met een vinaigrette van citroen en olijfolie. Nog wat stukjes gerookte zalm of gésiers (gekonfijte eendenmaagjes uit blik) erbij, fijngeknipte bieslook, en vooruit, wat kerstomaatjes voor de kleur.

LEES OOK:
Franse salade met eendenborst en sinaasappel
Test je kennis van de Franse menukaart
Fleur de sel, waarom je dat in huis wilt hebben

 Beeld: Nicky Bouwmeester, Acie du Gout (millefeuille) en CC/Charmon (omelet), CRT Charente-Maritime (aardappelen van Ile de Ré).

– PINTEREST –

Vond je dit een inspirerend artikel?
Bewaar het op je Pinterest!

Eén reactie op “5 simpele Franse recepten met verse lentegroente”

  1. Karin schreef:

    Zoals gewoon, fantastische recepten, niet te moeilijk. Dus voor iedereen !!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *