frankrijk.nl

5 modemusea in Parijs

Parijs is nog altijd modestad nummer 1 en echte fashionistas gaan regelmatig een weekendje shoppen in de Franse hoofdstad. En  als je mode vooral mooi vindt om naar te kijken, waar wil je dan naartoe tijdens een stedentrip Parijs?

1. La Galerie Dior (Musée Dior)

In 2022 opende La Galerie Dior, en klein museum vlak bij het historische adres van modehuis Dior, op Avenue Montaigne. Je bent hier dus bijna letterlijk ‘thuis’ bij Christian Dior en de tentoongestelde collectie is één groot hommage aan deze beroemde couturier. Een prachtige enscenering, magnifieke jurken en accessoires, een stijlvol museumcafé… geweldige plek voor modeliefhebbers! Lees ook: Josee bezoekt La Galerie Dior

Galerie Dior Parijs

Galerie Dior Parijs

2. Palais Galliera: hét modemuseum van Parijs

Na een jarenlange renovatie staat dit modemuseum in een 19e-eeuws paleis weer vol in de schijnwerpers. Dit vooral dankzij tijdelijke exposities over bekende ontwerpers, zoals Chanel, Alber Elbaz en Azzedine Alaïa. In de gewelfde kelder van Palais Galliera staat nu ook een aardig grote vaste collectie die de moeite waard is. Met jurken en kledingstukken van de 18e eeuw tot nu, waaronder enkele haute couture-ontwerpen van o.a. Balenciaga, Christian Lacroix, Courrèges, Givenchy en Yves Saint Laurent. Meer info: www.palaisgalliera.paris.fr

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Palais Galliera Musée de la Mode de Paris (@palaisgallieramuseedelamode)


3. Musée Yves Saint Laurent

Liefhebbers van YSL kunnen ook terecht in het museum dat sinds 2017 is ingericht in zijn voormalige modehuis en werkstudio vlak bij Trocadero (net als Palais Galliera, zie puntje 2). Je ziet hier minder kledingstukken uitgesteld dan in de Galerie Dior (punt 1), maar je krijgt in het Musée YSL wel een heel intiem inkijkje in de omgeving waar de ontwerper werkte en zijn inspiratie vond. Lees ook: Binnenkijken in het Musée Yves Saint Laurent

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Sungman Bae (@baehyung_1315)

4. Cité de la Mode et du Design

De verwachtingen waren hooggespannen onder modeliefhebbers toen dit Instituut voor Mode en Design opende in 2013, maar het is toch bovenal een plek voor modestudenten (van de IFM) geworden. Voor buitenstaanders is er lang niet altijd wat te zien of doen, tenzij je voor de nachtclub Wanderlust of het rooftop-terras komt. Wel zijn hier af en toe tijdelijke exposities, modeshows en andere creatieve events, dus het is toch slim om even op de website te kijken of er iets gaande is tijdens je bezoek aan Parijs. Verder is het gifgroene drijvende gebouw van Jakob+MacFarlane sowieso een interessante verschijning. En het is te combineren met de trendy hotelboot Paris OFF Seine (lees ons artikel) die een stukje verderop drijft, naast dezelfde kade vlak bij Gare d’Austerlitz. Meer info: www.citemodedesign.fr

Cite mode et design

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Cité de la Mode et du Design (@citemodedesign)

5. Musée des Arts décoratifs (naast het Louvre)

In een monumentale zijvleugel van het Louvre zit het prachtige en relatief onbekende Musée des Arts décoratifs (=Museum van Toegepaste kunst en design). De vaste collectie bestaat dan ook voornamelijk uit keramiek, kristal, sieraden en meubels in Marie-Antoinette-stijl, Empire, art nouveau, art déco en er is ook een zaal met gave Franse designstoelen (uit de jaren ’50 tot nu). Toch heeft dit museum ook zeker wat met mode, want er vinden hier regelmatig spectaculaire mode-exposities plaats. Zoals de grote Dior– en Thierry Mugler-tentoonstellingen van een paar jaar geleden, en recenter ook hommages aan Elsa Schiaparelli en Paco Rabanne. Vanaf november 2023 staan de jurken van de Nederlandse ontwerpster Iris van Herpen centraal. Meer info: madparis.fr

mode exposities Parijs

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Laura Nefertiti (@lauranefertiti)

Lees ook: De mooiste winkelstraten van Parijs

Le Bon Marché, La Samaritaine en de etalages van topcouturiers

‘Bijna-musea’ zijn het! Ook als je niet speciaal iets wilde kopen, dan zijn de prachtige warenhuizen van Parijs een kijkje waard. Het heropende warenhuis La Samaritaine, aan de Seine, is een soort art nouveau-tempel voor luxe mode met merken als Chanel, Cartier, Jacquemus.

La Samaritaine Parijs warenhuis

Warenhuis Le Bon Marché, in de wijk Saint-Germain-des-Près heeft kleding, tassen en schoenen van onder andere Celine, Chloe, Louis Vuitton, Isabel Marant, APC. Nog verder slenteren? Voor de winkels en etalages van mythische modenamen als Hermès, Maison Goyard, Lanvin, Maison Margiela moet je vooral in de chique Rue Saint-Honoré en rond Place Vendôme en Palais Royal zijn. En ook in de Triangle d’Or, tussen de Champs-Elysées, Avenue Montaigne en het Grand Palais, zitten veel bekende modehuizen (Dior, Givenchy, Céline, Prada).

Hermes tassen

LEES OOK:
Vintage-tassen van Chanel vind je HIER in Parijs!
De 19e-eeuws winkelpassages van Parijs
10 mythische Franse parfums

Beeld: Josee Schouten (Dior, YSL), CC-BY Claudia Schillinger (Arts decoratifs), 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *